Ο Cat Stevens κυκλοφορεί νέο άλμπουμ, μια εβδομάδα πριν από το φεστιβάλ του Glastonbury

Copyright Instagram @yusufcatstevens

Ο 74χρονος μουσικός - ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως Yusuf Islam - κυκλοφορεί το δέκατο έβδομο στούντιο LP του, «King of a Land» στις 16 Ιουνίου μέσω της BMG / Dark Horse Records.

Το Σαββατοκύριακο μετά την κυκλοφορία, ο Cat θα βάλει πλώρη για το παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ στο Somerset στις 25 Ιουνίου, για να εμφανισθεί στο πολυπόθητο κυριακάτικο Pyramid Stage – όπου έχουν παίξει στο παρελθόν θρύλοι της μουσικής όπως οι Diana Ross, Kylie Minogue, Dolly Parton, Lionel Richie, Paul Simon, Brian Wilson και πολλοί άλλοι.

Το «King of a Land» είναι ένα επικό έργο. Πάνω από μια δεκαετία στα σκαριά, τα 12 νέα τραγούδια του Cat ζωγραφίζουν μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που αγκαλιάζει την χαμένη γη της αλήθειας και της αιώνιας νεότητας ,φέρνοντάς τον σε απόσταση αναπνοής. Η ποιητική του αφήγηση προσκαλεί τον ακροατή σε ένα ταξίδι προς τις πύλες ενός εναλλακτικού σύμπαντος. 

Το τελευταίο κομμάτι του δίσκου, «Take The World Apart», που κυκλοφορεί τώρα συνοδεύεται από ένα animated video που δημιούργησε ο Peter Reynolds, βραβευμένος Καναδός εικονογράφος. Το εξώφυλλο του άλμπουμ δημιουργήθηκε επίσης από τον Reynolds.

Μιλώντας για τον δίσκο, ο Cat είπε: «Κοιτάζοντας το ταξίδι της μουσικής μου, που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60, θα έλεγα ότι αυτός ο νέος δίσκος είναι ένα μωσαϊκό. Μια πολύ ξεκάθαρη περιγραφή του πού ήμουν και ποιος είμαι. Μερικές φορές πρέπει να αποσυναρμολογήσεις κάτι, για να βρεις την ηρεμία που ψάχνεις».

Το «King of a Land» είναι η συνέχεια μιας συνεργασίας μεταξύ του Cat Stevens και του Peter Reynolds που ξεκίνησε με το best seller εικονογραφημένο βιβλίο, «Peace Train το 2021». Εκτός από το εξώφυλλο του «King of a Land», ο Peter έχει δημιουργήσει εικόνες που απεικονίζουν τα στιχουργικά θέματα του άλμπουμ για καθένα από τα τραγούδια του άλμπουμ που περιλαμβάνονται στο συνοδευτικό φυλλάδιο του δίσκου.

Μιλώντας για τη δουλειά του με τον Cat, ο Peter είπε: «Ας με τσιμπήσει κάποιος. Η εικονογράφηση του βιβλίου με εικόνες από το Peace Train ήταν τιμή μου, αλλά όταν ο Yusuf μου ζήτησε να δημιουργήσω το εξώφυλλο του άλμπουμ και το animation για το King of a Land... Λοιπόν, ένοιωσα σαν να ονειρεύομαι. Η μουσική και οι στίχοι είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται ο κόσμος τώρα περισσότερο από ποτέ».

Οι πρώτες ηχογραφήσεις για το «King of a Land» χρονολογούνται από το 2011 στο στούντιο Hansa του Βερολίνου - το σκηνικό για κλασικά άλμπουμ όπως το «Low» του David Bowie ή το «Heroes» και  το «Achtung Baby» των U2. Άλλα μέρη στα οποία συνεχίστηκαν οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν το ICP στούντιο στις Βρυξέλες και το La Fabrique στην Προβηγκία της Νότιας Γαλλίας. Πρόσθετα overdubs και μια ορχήστρα 60 μουσικών ηχογραφήθηκαν στο στούντιο Air and Angel στο Λονδίνο, με κάποιες βασικά μέρη να ηχογραφήθηκαν στο προσωπικό στούντιο στο σπίτι του Cat στο Ντουμπάι που το ονομάζει «Dubville».

Την επίβλεψη της διαδικασίας ηχογράφησης ήταν ο μακροχρόνιος παραγωγός και μετέπειτα συμπαραγωγός του Yusuf, από τους The Yardbird, Paul Samwell-Smith.

 

Video Url