Wild Wild Women: Γνωρίστε την γυναικεία κολεκτίβα hip-hop από την Ινδία

Copyright Instagram @wildwildwomen_

Θεωρείται το πρώτο γυναικείο hip-hop συγκρότημα της χώρας.

Ένα αποκλειστικά γυναικείο ινδικό συγκρότημα ραπ, χρησιμοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να τονίσει και να βγάλει στην επιφάνεια σημαντικά γυναικεία ζητήματα στην συντηρητική Ινδία. Μέσω των καυστικών στίχων και των catchy ρυθμών τους, οι Wild Wild Women έχουν πιάσει το κοινό σε μια χώρα όπου η μουσική ραπ είναι ανδροκρατούμενη.

Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο γυναικείο συγκρότημα ραπ της Ινδίας, αν και είναι πολύ δύσκολο να διασταυρωθεί κάτι τέτοιο, η πενταμελής κολεκτίβα δημιουργήθηκε το 2020 και αποτελείται από ράπερ, τραγουδίστριες και μία καλλιτέχνιδα. Λένε ότι θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στη χώρα τους και τα τραγούδια τους συχνά μιλάνε για τους προσωπικούς τους αγώνες ενάντια στην προκατάληψη κατά των γυναικών.

 

 

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επίσημη μουσική εκπαίδευση, αυτό που ενώνει το συγκρότημα είναι το κοινό τους πάθος για τη μουσική και τον ακτιβισμό. «Πάντα αντιμετωπίζαμε προκαταλήψεις στο σπίτι, αλλά και πατριαρχική νοοτροπία από άνδρες που κυριαρχούν στη μουσική βιομηχανία», δήλωσε στο The National η Preeti Sutar, γνωστη και ως Hashtagpreeti».

Τα μέλη της κολεκτίβας κατάγονται  από διάφορα μέρη της Mumbai, της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας  και εκτός από την Sutar, υπάρχουν οι Pratika Prabhune, Jacqulin Lucas (JQueen), Shruti Raut (MC Mahila) και Ashwini Hiremath (Kranti Naari).

Οι εμφανίσεις τους στην underground hip-hop σκηνή της Ινδίας βοήθησαν το συγκρότημα να συγκεντρώσει πολλούς θαυμαστές τα τελευταία τρία χρόνια. Τα μουσικά βίντεο του γκρουπ έχουν τραβήξει την προσοχή των θεατών, αλλά και άλλων μουσικών του χώρου.

Στο κομμάτι του ακτιβισμού συνεργάζονται με τον οργανισμό Project Baala, με σκοπό την δωρεάν διανομή, αλλά και ενημέρωση για την σωστή χρήση γυναικείων ειδών υγιεινής.  Όλες μεγάλωσαν σε συντηρητικά νοικοκυριά όπου οι γυναίκες κρίνονται μέσα από το δίπτυχο της καλής συζύγου και την εργατικής μητέρας. Η Jacqulin Lucas είπε: «Μεγαλώσαμε βλέποντας γυναίκες να μην έχουν φωνή, να μην μιλούν ποτέ ή να μην εκφράζουν γνώμη. Είναι απογοητευμένες και δυστυχώς, έχουν αποδεχτεί αυτή την κυριαρχία των ανδρών».

Η 24χρονη Lucas, λέει ότι πάντα επαναστατούσε ενάντια σε αυτήν την κοινωνική αδικία και η μουσική της το αντικατοπτρίζει. «Ενώ οι γονείς μου υποστήριζαν τη μουσική μου καριέρα, οι θείες και οι θείοι μου πίστευαν ότι θα αποτύχω παταγωδώς με αυτή την επιλογή», θυμάται. Για να τους αποδείξει ότι κάνουν λάθος, αποφάσισε να εμφανιστεί στον γάμο της αδερφής της το 2021 με την ομάδα της. «Η εμφάνιση ήταν τόσο επιτυχημένη που αποσπάσαμε χειροκροτήματα από όλους τους καλεσμένους. Η μαμά μου δακρυσμένη ανέβηκε στη σκηνή για να με αγκαλιάσει».

Η επόμενη πρόκληση τώρα είναι να διεκδικήσουν μια θέση στην επαγγελματική ινδική βιομηχανία της ραπ, στην οποία κυριαρχούν ακόμη άνδρες MCs και DJs.
«Ως νεαρό κορίτσι, σε όποιες συναυλίες πήγαινα, έβλεπα μόνο άνδρες να παίζουν», λέει η Lucas. «Ήταν τόσο απογοητευτικό. Έτσι, μέσα από τους στίχους μου, ήθελα να δώσω ένα μήνυμα εκεί έξω ότι τα κορίτσια που ενδιαφέρονται για τη μουσική πρέπει να βγουν μπροστά και να εμφανιστούν δημόσια με αυτοπεποίθηση».

 

 

Η 26χρονη Sutar, μοιράζεται τη δική της εξέγερση, λέγοντας ότι «πολέμησε πικρά» με τους γονείς της για το πώς πρέπει να της φέρονται. «Το ότι είμαι κορίτσι, δεν σημαίνει ότι είμαι κατώτερη. Ο παέρας μου ήθελε αγόρι, αλλά αντ' αυτού απέκτησε δύο κορίτσια. Δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτό, οπότε ως μικρότερο παιδί περίμεναν να συμπεριφέρομαι σαν αγόρι και να αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες ενός αρσενικού παιδιού». Η Sutar είπε ότι «ανέχτηκε» τη στάση του πατέρα της, βοηθώντας τον στην επιχείρησή του, μέχρι την εφηβεία της. «Αλλά τώρα, του είπα ξεκάθαρα ότι πρέπει να με αντιμετωπίζει με σεβασμό ως κορίτσι, γιατί αυτή είμαι».

Το συγκρότημα αισθάνεται ότι η μουσική του αντηχεί καλύτερα με το κοινό επειδή οι στίχοι είναι σε πολλές ινδικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Hindi, Marathi, Tamil  και Kannada, καθώς και στα Αγγλικά, εναλλάσσοντας τις γλώσσες σε κάθε τραγούδι.

Οι Wild Wild Women έχουν εμφανιστεί σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλ σε όλη τη χώρα - σε μεγάλες πόλεις, όπως η Pune, η Mumbai, η Bengaluru και το Chennai - αλλά τα βλέμματά τους είναι πλέον στραμμένα στην διεθνή σκηνή, καθώς το όνομα τους αρχίζει και γίνεται διάσημο με  το μεγαλύτερο μέρος του κοινού τους να αποτελείται από γυναίκες. «Οι ίδιες θείες που μας αμφισβήτησαν νωρίτερα, τώρα μας χειροκροτούν. Αυτό είναι μουσική στα αυτιά μου», είπε η Lucas γελώντας.

 

Video Url