Πρωτιές που ντύθηκαν με νότες

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Η πρώτη εικόνα, η πρώτη γνώση, η πρώτη αίσθηση. Μερικά από τα τραγούδια που αναφέρονται στην πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία. 

 

 

 

For the first time – Dalida (1959)

Το κλασικό ιταλικό τραγούδι “Come prima” έγινε επιτυχία από τον Tony Dallara που το ερμήνευσε πρώτος το 1957. Παρόλο που απορρίφθηκε για να συμμετάσχει στον γνωστό διαγωνισμό του Σαν Ρέμο, όταν κυκλοφόρησε έγινε αμέσως επιτυχία ξεπερνώντας τα 300.000 αντίτυπα. 

Η Dalida έβαλε τη δική της στόφα τραγουδώντας το αρχικά στα γαλλικά με τίτλο “Τu le donnes”, κρατώντας κάποιους στίχους στα ιταλικά, το 1958. Την επόμενη χρονιά το είπε στα αγγλικά ως “For the first time”, επίσης με λίγους ιταλικούς στίχους.

Οι Platters το τραγούδησαν στα αγγλικά την ίδια χρονιά. Έχει διασκευαστεί επίσης στα γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ολλανδικά, σουηδικά, νορβηγικά, φινλανδικά, τσέχικα, δανέζικα και ιαπωνικά.

Video Url

 

The first cut is the deepest – Cat Stevens (1967)

Το έγραψε ο Βρετανός Cat Stevens το 1967. Η πρώτη κυκλοφορία έγινε από την Αμερικανίδα P.P. Arnold τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, φτάνοντας μέχρι το Νο.18 στην Αγγλία. Ξεκίνησε τη καριέρα της ως μέλος του γυναικείου γκρουπ Ikettes, που έκαναν φωνητικά στον Ike και στην Tina Turner τη δεκαετία του ‘60. Ακολούθησε η διασκευή της Τζαμαϊκανής Norma Frazer τον Οκτώβριο. 

Ο Cat Stevens το συμπεριέλαβε στο ντεμπούτο του άλμπουμ “New master” τον Δεκέμβριο.

Μεγαλύτερη επιτυχία έγινε από τον Βρετανό Rod Stewart το 1977, τον Σουηδό Papa Dee το 1996 και την Sheryl Crow το 2003, η διασκευή της Αμερικανίδας έφτασε μέχρι το Νο.14 στην Αμερική και το Νο.37 στην Αγγλία.

Video Url

 

Neither one of us (Wants to be the first to say goodbye) – Gladys Knight & the Pips (1972)

Μελαγχολικό μεν, υπέροχο δε. H σαγηνευτική πλευρά της σόουλ.

Για την «άβολη» αυτή πρωτιά τραγούδησε πρώτος ο Jim Weatherly το 1972. Λίγο πριν φύγει η χρονιά, τον Δεκέμβριο, κυκλοφόρησε από την Gladys Knight με το συγκρότημα της Pips στη θρυλική δισκογραφική Motown. Βραβεύτηκε με Grammy στην κατηγορία “Καλύτερη Ποπ εμφάνιση με φωνητικά από ντουέτο, γκρουπ ή χορωδία” και έγινε all time classic.  

Video Url

 

You’re the first, the last, my everything – Barry White (1974)

Ο Sterling Radcliffe το έγραψε ως κάντρι τραγούδι με τίτλο "You're My First, You're My Last, My In-Between", αλλά δεν κατάφερε να το ηχογραφήσει για 21 χρόνια. Φίλοι με τον Barry White, όταν του το έδωσε να το ακούσει έλαβε την απάντηση: “Sterling θέλω να φύγεις από το πρόσωπο μου για 2-3 εβδομάδες. Όταν επιστρέψεις θα είσαι μέρος της επιτυχίας”.

Το έκανε ντίσκο, άλλαξε τους στίχους και έγινε Νο.01 στη Αγγλία για δύο εβδομάδες, Νο.02 στην Αμερική και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Από το τρίτο στούντιο άλμπουμ “Can't Get Enough” που κυκλοφόρησε το 1974.

Το διασκεύασε η Brenda Lee το 1975 και η Gloria Gaynor ντουέτο με τον Isaac Hayes το 1998.

Video Url

 

First… be a woman – Leonore O'Malley (1980)

Οδηγίες προς το γυναικείο φύλλο. 

Αξέχαστη ντίσκο επιτυχία της Αμερικανίδας Leonore O'Malley, του 1980. Το ντεμπούτο της άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο γνώρισε επιτυχία στην Αμερική και στην Ευρώπη. Μετά τη κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της το 1981, αποσύρθηκε από τη μουσική.

H Gloria Gaynor το διασκεύασε το 1992.

Video Url

 

Never as good as the first time – Sade (1985)

Όταν πουλά μεγάλα νούμερα ένας δίσκος, τα τραγούδια που κυκλοφορούν αργότερα σαν σινγκλ είναι πολύ πιθανό να μην έχουν αντίστοιχη πορεία. 

Το άλμπουμ της Sade με τίτλο “Promise” κυκλοφόρησε το 1985, ξεπέρασε τα 6.5 εκ. αντίτυπα και έγινε το τρίτο πιο εμπορικό μετά το ντεμπούτο το 1984 και τη συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της το 1994. Στην Αμερική έγινε τετραπλά πλατινένιο, στη Γαλλία τριπλά, ενώ διπλά στην Αγγλία και στον Καναδά.

To “Never as good as the first time” κυκλοφόρησε το 1986, φτάνοντας μέχρι το Νο.20 στην Αμερική και το Νο.89 στην Αγγλία. Από τις μεγαλύτερες ρυθμικές επιτυχίες της.

Video Url

 

First time – Robin Beck (1988)

Ηχογραφήθηκε το 1987 για να επενδύσει τη διαφήμιση γνωστού αναψυκτικού. Κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, παραμένοντας στο Νο.01 της Αγγλίας για τρεις εβδομάδες. Έγινε Νο.01 στην Ευρώπη έχοντας σκαρφαλώσει στην κορυφή σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Ελλάδα.

Από το δεύτερο άλμπουμ της Αμερικανίδας με τίτλο “Trouble or nothin’”, που κυκλοφόρησε το 1988.

Video Url

 

It's the first time – Lois Lane (1989)

Από τα πιο γλυκά ποπ τραγούδια.

Οι Ολλανδές Lois Lane είναι ένα γυναικείο γκρουπ ντουέτο που αποτελείται που τις αδελφές Monique και Suzanne Klemann. Λόγω της συνωνυμίας τους με την φανταστική ηρωίδα Lois Lane, την αγαπημένη του Σούπερμαν, στην Αμερική κυκλοφόρησαν ως Lois L επειδή το όνομα ήταν κατοχυρωμένο από την εκδοτική εταιρία DC Comics, θυγατρική της Warner Bros.

Το ντεμπούτο άλμπουμ με τίτλο το όνομα τους ήρθε το 1989 και την επόμενη χρονιά έκαναν περιοδεία στην Ευρώπη ως support του Prince, στην “Nude Tour”. Μέσα από αυτό, το ρομαντικό και διαχρονικό “It’s the first time”.

32 χρόνια αργότερα, τo 2021, οι Lois lane το έκαναν ριμέικ χωρίς επιτυχία. 

Video Url

 

Remembering the first time – Simply Red (1995)

Ο Mick Hucknall και η παρέα του αναπολούν.

Το βρετανικό συγκρότημα μετρά περισσότερα από 50 εκ. πωλήσεις παγκοσμίως. Παράδοξο είναι ότι έχουν ένα και μοναδικό Νο.01 στη χώρα τους, το “Fairground”, που παρέμεινε στην κορυφή για τέσσερις εβδομάδες. 

Από το τέταρτο πιο εμπορικό στούντιο άλμπουμ τους “Life” που ξεπέρασε τα 3.1 εκ. αντίτυπα. Ανάμεσα στα τουλάχιστον πέντε αξιόλογα τραγούδια του, το “Remembering the first time”.

To 1992 και το 1993 κέρδισαν βραβείο Brit ως το καλύτερο συγκρότημα. 

Video Url

 

First cool hive – Moby (1995)

Από τα ωραιότερες δημιουργίες του Αμερικανού μουσικοσυνθέτη, παραγωγού και τραγουδιστή. O ταλαντούχος Richard Melville Hall πήρε το μεσαίο όνομα από τον Herman Melville, τον συγγραφέα του μυθιστορήματος “Moby Dick”. Μας συστήθηκε ως Moby από το πρώτο του σινγκλ.   

Η τρίτη του ολοκληρωμένη δουλειά “Everything is wrong” έφτασε τις 100.000 πωλήσεις. Η αξία του Moby θα φανεί περίτρανα τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν το πέμπτο του άλμπουμ “Play” θα ξεπεράσει τα 12 εκ. αντίτυπα και θα γίνει το πιο επιτυχημένο στην ηλεκτρονική μουσική.

Θαυμαστής της Donna Summer, θεωρεί ότι δεν θα βγάλει ποτέ ένα τραγούδι σαν το “I feel love”. Το 2015 είχε πάρει συνέντευξη από το δημιουργό του τραγουδιού Giorgio Moroder.

Video Url

 

The first time I ever saw your face – George Michael (1999)

Η πρώτη εικόνα, η πρώτη αίσθηση.

Γράφτηκε το 1957 από τον Βρετανό τραγουδιστή Ewan MacColl για την Peggy Seeger, τη μετέπειτα σύζυγο του, κυκλοφόρησε όμως το 1962. Η πρώτη κυκλοφορία έγινε από την Καναδή Bonnie Dobson το 1961.

Το έχουν διασκευάσει περισσότεροι από 270 καλλιτέχνες, κατά χρονολογική σειρά οι Peter, Paul and Mary, Marianne Faithfull, Roberta Flack, Νάνα Μούσχουρη, Elvis Priestley, Temptations, Shirley Bassey, Jose Carreras. Alyson Moyet, George Michael και Celine Dion. Έχει τραγουδηθεί και στα τσέχικα. 

Η Roberta Flack το συμπεριέλαβε σε άλμπουμ το 1969, σαν σινγκλ όμως κυκλοφόρησε το 1972. Παρέμεινε στην κορυφή της Αμερικής για 6 εβδομάδες και έγινε το Νο.01 της χρονιάς στο Hot 100 του Billboard. Κέρδισε Grammy στην κατηγορία “Καλύτερη Ηχογράφηση”.

Ο George Michael το διασκεύασε το 1999 στο τέταρτο του άλμπουμ “Songs of the last century”. Μετά το ανεπανάληπτο “Older” είναι το δεύτερο προσωπικό του που δεν έγινε Νο.01 στη Αγγλία, αφού και τα δύο έφτασαν μέχρι το Νο.02. Παρόλα αυτά έγινε διπλά πλατινένιο στην Αγγλία και μονά πλατινένιο σε Ισπανία, Βέλγιο και Νέα Ζηλανδία ξεπερνώντας τα 2,1 εκ. παγκοσμίως.

Video Url

 

First conversation – Caecilie Norby (2002)

Η Δανέζα Caecilie Norby είναι από μουσική οικογένεια. Συνθέτης κλασικής μουσικής ο πατέρας της, τραγουδίστρια της όπερας η μητέρα της. Το βαθιά συναισθηματικό “First conversation”, σε δική της σύνθεση και παραγωγή, αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Περιγράφει τη συνομιλία μιας μητέρας με το νεογέννητο μωρό της.

“If you could speak, would you describe where you've been, the world you came from? Do the babies fall from stars above or are they chemical results of love? Were you meant for me as I was meant for you?”

Από το άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο, του 2002.

Video Url

 

Love at first sight – Kylie Minogue (2002)

Όταν στη πρώτη ματιά υπάρχει ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές, ο χορός επιβάλλεται. Η Kylie Minogue έχει το κατάλληλο τραγούδι για τη περίσταση. 

Η Αυστραλιανή λιλιπούτεια σταρ στην τρίτη της δισκογραφικά δεκαετία έκανε το πικ στην καριέρα της με το όγδοο άλμπουμ “Fever”, το 2001. Έγινε το πιο εμπορικό της, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 6 εκ. παγκοσμίως. Έγινε 7 φορές πλατινένιο στην Αυστραλία, 5 στην Αγγλία, 3 σε Ευρώπη και Σιγκαπούρη, 2 σε Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Ελβετία και «ταπεινά»… μια φορά σε Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Αυστρία, Νότια Αφρική, Ταιβάν, Χονγκ Κόνγκ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Ελλάδα. Στη Ρωσία έγινε διαμαντένιο.

Μετά το smash hit “Can’t get you out of head” και “In your eyes”, ξεχώρισε το “Love at first sight” που κυκλοφόρησε το 2002. Έγινε No.01 στη χώρα της και στην Ελλάδα.

Video Url

 

First day – Timo Maas feat. Brian Molko (2005)

Ένα από τα τρία τραγούδια του άλμπουμ που συμμετέχει o Brian Molko, η φωνή των Placebo. Η ηλεκτρονική χάουζ δημιουργία του καταξιωμένου Γερμανού DJ και παραγωγού, έγινε επιτυχία στα ελληνικά ραδιόφωνα και κλαμπ.

Στα 30 χρόνια της καριέρας του έχει συνδέσει το όνομα του με την Ibiza και έχει συνεργαστεί κάνοντας ρεμίξ σε επιτυχίες καλλιτεχνών όπως οι Paul McCartney, Madonna, Depeche Mode, Moby, Muse, Jamiroquai, Tori Amos και Fatboy Slim. 

Από το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο “Pictures”, του 2005.

Video Url

 

When I first saw you – Jamie Foxx (2006)    

Η ταινία “Dreamgirls” του 2006 με τους Beyonce, Jamie Fox, Eddie Murphy και Jennifer Hudson είναι βασισμένη στο επιτυχημένο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, που ξεπέρασε τις 1.500 παραστάσεις το 1981. Παρόλο που έχει έντονες ομοιότητες με τη ζωή του γυναικείου τρίο φαινόμενο των Supremes τη δεκαετία το ’60, οι συντελεστές της αρνήθηκαν ότι πρόκειται για τη ζωή τους. Όταν η Diana Ross ρωτήθηκε αν έχει δει τη ταινία δήλωσε: “Δεν την έχω δει γιατί ξέρω ότι δεν είναι η δική μας ιστορία. Έχουν πάρει στοιχεία με ομοιότητες της δικής μας και τις χρησιμοποίησαν”.

Ταινία και συντελεστές κέρδισαν δύο Όσκαρ από τα οκτώ που προτάθηκαν, τρεις Χρυσές Σφαίρες από τις πέντε και ένα από τα δύο Bafta. Ο Jamie Foxx ερμήνευσε αξιοπρεπέστατα το “When I first saw you”, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι είναι ηθοποιός και όχι τραγουδιστής.

Video Url