Πρωτιές που ντύθηκαν με νότες

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Η πρώτη εικόνα, γνώση, αίσθηση, είναι γεγονότα που αποτυπώνονται στη μνήμη μας. Η μουσική τα κατέγραψε προσθέτοντας τι άλλο, νότες. 

 

Συγκεντρώσαμε 15 ιστορίες από 6 δεκαετίες, που αναφέρονται σε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αν όχι όλες, τις περισσότερες… τις έχουμε βιώσει.

 

For the first time – Dalida (1959)

Η κλασική ιταλική μελωδία για τον έρωτα έγινε αρχικά γνωστή από τον Tony Dallara που το ερμήνευσε πρώτος το 1957, έφτασε μέχρι το Νο.02 στην Αγγλία. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του ’58, οι Platters το μετέφεραν πρώτοι στα αγγλικά. Η Dalida έβαλε τη δική της στάμπα τραγουδώντας το αρχικά στα γαλλικά με τίτλο “Τu le donnes” το 1958, κράτησε μερικούς στίχους στα ιταλικά, ενώ την επόμενη χρονιά στα αγγλικά με τίτλο “For the first time”, επίσης με λίγους ιταλικούς στίχους. Το ότι διασκευάστηκε επίσης στα γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ολλανδικά, σουηδικά, νορβηγικά, φινλανδικά, τσέχικα, δανέζικα και ιαπωνικά, δείχνει το μέγεθος της παγκόσμιας αποδοχής του.

Video Url

 

The first cut is the deepest – Cat Stevens (1967)

Για την πρώτη «χαρακιά» στην καρδιά αναφέρθηκε με νότες ο Βρετανός Cat Stevens, Yusuf Islam το πραγματικό του όνομα, το έγραψε το 1967 αλλά δεν το ερμήνευσε πρώτος. Η P.P. Arnold το πρωτοτραγούδησε τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, φτάνοντας μέχρι το Νο.18 στην Αγγλία. Η Αμερικανίδα καλλιτέχνης ξεκίνησε την πορεία της ως μέλος του γυναικείου γκρουπ Ikettes, που έκανε φωνητικά στον Ike και στην Tina Turner τη δεκαετία του ‘60. Μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισε από τον Βρετανό Keith Hampshire το 1973, Νο.01 στον Καναδά, τον επίσης Βρετανό Rod Stewart το 1977, Νο.01 στην Αγγλία, τον Σουηδό Papa Dee το 1996, Τοπ 10 σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Αμερικανίδα Sheryl Crow το 2003, Νο.14 στη δική της χώρα.

Ο Stevens το συμπεριέλαβε στο ντεμπούτο του άλμπουμ “New masters”, τον Δεκέμβριο του 1967.

Video Url

 

Neither one of us (Wants to be the first to say goodbye) – Gladys Knight & the Pips (1972)

Για την «άβολη» πρωτοβουλία του χωρισμού ο Jim Weatherly έγραψε και ερμήνευσε ένα εξαιρετικό άκουσμα, το 1957. Λίγο πριν φύγει η χρονιά η θρυλική δισκογραφική εταιρία Motown κυκλοφόρησε την αισθαντική εκτέλεση της Gladys Knight με το συγκρότημά της, τους Pips, που ανταμείφθηκε με βραβείο Grammy στην κατηγορία “Καλύτερη Ποπ εμφάνιση με φωνητικά από ντουέτο, γκρουπ ή χορωδία” και έγινε επάξια all time classic.

Video Url

 

You’re the first, the last, my everything – Barry White (1974)

Ο Peter Sterling Radcliffe το έγραψε ως κάντρι τραγούδι, με τίτλο "You're My First, You're My Last, My In-Between", το οποίο δεν ηχογραφήθηκε για 22 χρόνια. Φίλοι με τον Barry White, όταν του το έδωσε να το ακούσει έλαβε την εξής απάντηση: “Sterling θέλω να φύγεις από το πρόσωπο μου για 2-3 εβδομάδες. Όταν επιστρέψεις θα είσαι μέρος της επιτυχίας”. Το μετέτρεψε σε ντίσκο ήχο, άλλαξε τους στίχους και έγινε Νο.01 στη Αγγλία για δύο εβδομάδες, Νο.02 στην Αμερική και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Από το τρίτο στούντιο άλμπουμ “Can't get enough”, του 1974.

Το διασκεύασε η Brenda Lee το 1975 και η Gloria Gaynor ντουέτο με τον Isaac Hayes το 1998.
 

Video Url

 

First… be a woman – Leonore O'Malley (1980)

Οδηγίες προς το γυναικείο φύλλο. Αξέχαστη ντίσκο επιτυχία της Αμερικανίδας Leonore O'Malley, του 1980. Το ντεμπούτο της άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο παρόλο που πήγε καλά στην Αμερική και στην Ευρώπη, δυστυχώς όμως μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ το 1981 αποσύρθηκε από τη μουσική. H Gloria Gaynor το διασκεύασε πανομοιότυπα το 1992.

Video Url

 

Never as good as the first time – Sade (1986)

Όταν ένας δίσκος πουλά μεγάλα νούμερα και κυκλοφορεί μετέπειτα ένα τραγούδι από αυτόν, είναι πιθανό να μην έχει αντίστοιχη εμπορική επιτυχία. Το άλμπουμ “Promise” της Sade και της μπάντας της κυκλοφόρησε το 1985, ξεπέρασε τα 6,5 εκατ. αντίτυπα και έγινε το τρίτο πιο εμπορικό μετά το ντεμπούτο το 1984 και τη συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της το 1994. Στην Αμερική κατέληξε τετραπλά πλατινένιο, στη Γαλλία τριπλά, ενώ διπλά στην Αγγλία και στον Καναδά. Παρόλα αυτά, το “Never as good as the first time” που κυκλοφόρησε το 1986 αποδείχτηκε από τις μεγαλύτερες ρυθμικές επιτυχίες της.

Video Url

 

First time – Robin Beck (1988)

«Πλύση» εγκεφάλου τότε με την μπαλάντα της Αμερικανίδας ροκ τραγουδίστριας. Ηχογραφήθηκε το 1987 για να επενδύσει τη διαφήμιση γνωστού αναψυκτικού. Ως σινγκλ κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά σαρώνοντας στην Ευρώπη, αφού παρέμεινε στο Νο.01 της Αγγλίας για τρεις εβδομάδες, κατέκτησε επίσης την κορυφή σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Ελλάδα. Από το δεύτερο άλμπουμ “Trouble or nothin”, του 1988.

Video Url

 

It's the first time – Lois Lane (1989)

Από τα πιο γλυκά ποπ τραγούδια. Οι Ολλανδές Lois Lane αποτελούνται από τα αδέλφια Monique και Suzanne Klemann. Λόγω της συνωνυμίας με την φανταστική ηρωίδα Lois Lane, την αγαπημένη του Σούπερμαν, στην Αμερική συστήθηκαν ως Lois L επειδή το όνομα ήταν κατοχυρωμένο από την εκδοτική εταιρία DC Comics, θυγατρική της Warner Bros. Το ντεμπούτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους ήρθε το 1989 και την επόμενη χρονιά έκαναν περιοδεία στην Ευρώπη ως support του Prince, στην “Nude Tour”. Μέσα από αυτό, το ρομαντικό και διαχρονικό “It’s the first time”. 32 χρόνια αργότερα, τo 2021, το έκαναν ριμέικ χωρίς επιτυχία. 

Video Url

 

Remembering the first time – Simply Red (1995)

Ο Mick Hucknall αναπολεί παλιές καλές στιγμές. Η βρετανική παρέα κέρδισε Brit ως το καλύτερο συγκρότημα το 1992 και το 1993, ενώ μέχρι σήμερα μετρά περισσότερα από 50 εκατ. πωλήσεις παγκοσμίως. Το παράδοξο είναι ότι έχουν ένα και μοναδικό Νο.01 σιγνκλ στη χώρα τους, το “Fairground”, παρέμεινε στην κορυφή για τέσσερις εβδομάδες. Από το τέταρτο πιο εμπορικό στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο “Life”, που ξεπέρασε τα 3,1 εκατ. αντίτυπα. Ανάμεσα στα τουλάχιστον πέντε αξιόλογα τραγούδια του No.01 δίσκου στην Ευρώπη, το εκπληκτικό “Remembering the first time”.

Video Url

 

First cool hive – Moby (1995)

Σ’ αυτή την πρωτιά μπορείτε να βάλετε τη δική σας ιστορία, πρόκειται για ορχηστρική σύνθεση. Από τις ωραιότερες δημιουργίες του ταλαντούχου Αμερικανού μουσικοσυνθέτη, παραγωγού και τραγουδιστή. Περιλαμβάνεται στην ολοκληρωμένη δουλειά του με τίτλο “Everything is wrong”, που πούλησε 100.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Η αξία του Moby θα φανεί περίτρανα τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν το πέμπτο άλμπουμ “Play” θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. αντίτυπα και θα γίνει το πιο εμπορικό στην ηλεκτρονική μουσική. Έχει δηλώσει θαυμαστής της Donna Summer, θεωρεί ότι δεν θα βγάλει ποτέ ένα τραγούδι σαν το “I feel love”, ενώ το 2015 είχε πάρει συνέντευξη από το δημιουργό της εν λόγω σύνθεσης, τον Giorgio Moroder.

Video Url

 

The first time I ever saw your face – George Michael (1999)

Η πρώτη εικόνα, η πρώτη εντύπωση όταν συναντήσαμε το εκλεκτό πρόσωπο της καρδιάς μας, δεν θα μπορούσε παρά να εκφραστεί μέσα από μία τρυφερή μπαλάντα. Γράφτηκε το 1957 από τον Βρετανό τραγουδιστή Ewan MacColl για την Peggy Seeger, τη μετέπειτα σύζυγό του, κυκλοφόρησε όμως το 1962. Η πρώτη κυκλοφορία ανήκει στην Καναδή Bonnie Dobson, το 1961. Το έχουν ερμηνεύσει περισσότεροι από 280 καλλιτέχνες, κατά χρονολογική σειρά ξεχωρίζουν οι: Peter, Paul and Mary, Marianne Faithfull, Roberta Flack, Elvis Priestley, Temptations, Shirley Bassey, Jose Carreras. Alyson Moyet, George Michael, Celine Dion. Έχει τραγουδηθεί ακόμη και στα τσέχικα, ενώ στα γαλλικά από τη «δική» μας Νάνα Μούσχουρη, το 1969. Την ίδια χρονιά η Roberta Flack το συμπεριέλαβε σε δίσκο της, σαν σινγκλ όμως κυκλοφόρησε το 1972. Παρέμεινε στην κορυφή της Αμερικής για έξι εβδομάδες και έγινε το Νο.01 της χρονιάς, κερδίζοντας βραβείο Grammy στην κατηγορία “Καλύτερη Ηχογράφηση”.

Ο George Michael το διασκεύασε το 1999, στο τέταρτο άλμπουμ του “Songs of the last century”. Μετά το ανεπανάληπτο “Older” είναι το δεύτερο προσωπικό του που δεν έγινε Νο.01 στη Αγγλία, έφτασαν αμφότερα ως το Νο.02. Παρόλα αυτά κατέληξε διπλά πλατινένιο, ενώ μονά σε Ισπανία, Βέλγιο και Νέα Ζηλανδία, ξεπερνώντας τα 2,1 εκατ. παγκοσμίως.

Video Url

 

First conversation – Caecilie Norby (2002)

Η Δανέζα τραγουδίστρια κατάγεται από μουσική οικογένεια. Συνθέτης κλασικής μουσικής ο πατέρας της, τραγουδίστρια της όπερας η μητέρα της. Το βαθιά συναισθηματικό “First conversation”, σε δική της σύνθεση και παραγωγή, αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Περιγράφει τη συνομιλία μιας μητέρας με το νεογέννητο μωρό της. Μέρος των στίχων: “If you could speak would you describe where you've been, the world you came from? Do the babies fall from stars above or are they chemical results of love? Were you meant for me as I was meant for you?”. Από το άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο, του 2002.

Video Url

 

Love at first sight – Kylie Minogue (2002)

Όταν στην πρώτη ματιά υπάρχει ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές, ο χορός επιβάλλεται. Η Αυστραλιανή λιλιπούτια σταρ έχει το κατάλληλο τραγούδι για τη περίσταση. Στην τρίτη της δισκογραφικά δεκαετία έκανε το πικ στην καριέρα της, το 2001, με το όγδοο άλμπουμ “Fever”. Έγινε το πιο εμπορικό της, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 6 εκατ. παγκοσμίως. Μέτρησε επτά φορές πλατινένιο στην Αυστραλία, πέντε στην Αγγλία, τρεις σε Ευρώπη και Σιγκαπούρη, δύο σε Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Ελβετία και «ταπεινά»… μια φορά σε Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Αυστρία, Νότια Αφρική, Ταιβάν, Χονγκ Κόνγκ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Ελλάδα. Στη Ρωσία πιστοποιήθηκε διαμαντένιο. Μετά τα smash hits “Can’t get you out of head” και “In your eyes” ξεχώρισε το “Love at first sight”, που κυκλοφόρησε το 2002.

Video Url

 

First day – Timo Maas feat. Brian Molko (2005)

Ένα από τα τρία τραγούδια του άλμπουμ που συμμετέχει o Brian Molko, η φωνή των Placebo. Η ηλεκτρονική χάουζ δημιουργία του καταξιωμένου Γερμανού DJ και παραγωγού, γνώρισε επιτυχία στo ελληνικό ραδιόφωνο και στα κλαμπ. Στα 30 χρόνια της καριέρας του ο Timo Maas έχει συνδέσει το όνομά του με την Ibiza, ενώ έχει συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα κάνοντας ρεμίξ σε επιτυχίες τους, όπως οι: Paul McCartney, Madonna, Depeche Mode, Moby, Muse, Jamiroquai, Tori Amos, Fatboy Slim. Από το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο “Pictures”, του 2005.

Video Url

 

When I first saw you – Jamie Foxx (2006)    

Η ταινία “Dreamgirls” του 2006, με τους Beyonce, Jamie Fox, Eddie Murphy και Jennifer Hudson, είναι βασισμένη στο επιτυχημένο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που ξεπέρασε τις 1.500 παραστάσεις το 1981. Παρόλο που έχει έντονες ομοιότητες με τη ζωή του γυναικείου τρίο φαινόμενο των Supremes τη δεκαετία το ’60, οι συντελεστές τoυ φιλμ αρνήθηκαν ότι πρόκειται για τη ζωή τους. Όταν η Diana Ross ρωτήθηκε αν είδε την ταινία, απέφυγε να σχολιάσει λέγοντας: “Δεν την έχω δει, άκουσα ότι έχουν πάρει στοιχεία με ομοιότητες της δικής μας ζωής και τις χρησιμοποίησαν”. Μιούζικαλ και συντελεστές κέρδισαν δύο Όσκαρ από τα οκτώ που προτάθηκαν, τρεις Χρυσές Σφαίρες από τις πέντε που διεκδικούσαν και ένα από τα δύο Bafta που ήταν υποψήφια. Ο Jamie Foxx ερμήνευσε αξιοπρεπέστατα το ονειροπόλο “When I first saw you”, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι είναι ηθοποιός.

Video Url