Το τραγούδι που έγινε διαχρονική επιτυχία, οι 6 ταινίες του Χόλυγουντ που “έντυσε” και οι καλύτερες διασκευές του

Ο πιανίστας George Gershwin είναι από τους μεγαλύτερους συνθέτες στην ιστορία της Αμερικής. Μαζί με τον στιχουργό αδελφό του Ira μεγαλούργησαν τη δεκαετία του ’20 και του ΄30, γράφοντας τραγούδια για ταινίες του Χόλυγουντ και παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ.

Χαρακτηριστική η υπογραφή τους σε μία από τα σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας του ’30, το μιούζικαλ “Shall we dance” του 1937, με τον Fred Astaire και την Ginger Rogers. 

Τεράστια επιτυχία τους ένα από τα πολυδιασκευασμένα τραγούδια όλων των εποχών, το ”Summertime” του 1934 και το “Our love is here to stay” του 1937 που χρησιμοποιήθηκε σε 6 ταινίες του Χόλυγουντ και ερμηνεύτηκε από ηχηρά ονόματα.

 

George Gershwin – Our love is here to stay (1937)

Το 1936 ο George Gershwin έγραφε τη μουσική για την ταινία “The Goldwyn Follies”. Εκείνη την περίοδο είχε έντονους πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι και έχανε τα μαλλιά του. Εξετάσεις το 1937 τον οδήγησαν σε άμεσο χειρουργείο όπου ανακαλύφθηκε κακοήθης όγκος στον εγκέφαλο, από τους τύπους που η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που δίνεται είναι 12 με 15 μήνες. Απεβίωσε λίγες ώρες μετά την επέμβαση, σε ηλικία 38 ετών. Η τελευταία του σύνθεση ήταν το “Our love is here to stay” το 1937, που ολοκλήρωσε ο συνθέτης Vernon Duke. Ο αρχικός τίτλος, πριν κυκλοφορήσει, ήταν “It’s here to stay”.

Video Url

 

Kenny Baker (1938)

Ο αδελφός του Ira επιστρέφοντας από την κηδεία του στη Νέα Υόρκη έγραψε τους στίχους. Η πρώτη εκτέλεση και κυκλοφορία με φωνητικά έγινε από την Ella Loga, με την ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Bill Harty.

Το score της ταινίας “The Goldwyn Follies” ολοκληρώθηκε από τον συνθέτη Vernon Duke. Το μιούζικαλ του 1938 κέρδισε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Για την ταινία τραγουδήθηκε από τον Kenny Baker.

Video Url

 

Gene Kelly & Leslie Caron (1951)

Το “Our love is here to stay” έγινε επιτυχία 13 χρόνια αργότερα, το 1951, στο μιούζικαλ “An American in Paris” με πρωταγωνιστές τον Gene Kelly και την Leslie Caron. Ο χαρισματικός ηθοποιός, χορευτής και τραγουδιστής το ερμηνεύσει στην αγαπημένη του, μία πωλήτρια γαλλικών αρωμάτων. Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ και 3 Χρυσές Σφαίρες, κερδίζοντας 6 και ένα αντίστοιχα.

Video Url

 

Nat King Cole (1953)

Τον Αύγουστο του 1953 διασκευάστηκε από τον αξέχαστο Nat King Cole. Από το δίσκο 10 ιντσών, 78 στροφών, με τίτλο “Nat King Cole sings for two in love”.  Επανακυκλοφόρησε σε 12 ίντσες το 1955, με 4 επιπλέον τραγούδια.

Το 1974 κυκλοφόρησε το δίσκο “Love is here to stay”, με πρώτο track το ομώνυμο τραγούδι. 

Video Url

 

Joni James (1953)

Το Νοέμβριο του 1953 το ερμήνευσε η Ιταλο-αμερικανίδα Joni James. Από το δίσκο “Let there be love”.

Video Url

 

Dinah Washington (1955)

Το 1955 ήταν η σειρά της αλησμόνητης Dinah Washington. Από το δίσκο “After hours with Miss D”.

Video Url

 

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong (1956)

To θρυλικό ντουέτο της Ella Fitzgerald με τον Louis Armstrong το ερμήνευσε το 1956. Από το δίσκο “Ella & Louis”.

Video Url

 

Frank Sinatra (1956)

Από τον τεράστιο Frank Sinatra τραγουδήθηκε το 1955, κυκλοφόρησε όμως την επόμενη χρονιά. Από το δίσκο “Song for swingin’ lovers”.

Video Url

 

Frank Sinatra & Peggy Lee (1957)

Τo 1957 o Sinatra το τραγούδησε μαζί με τη Peggy Lee, στην τηλεοπτική του εκπομπή “The Frank Sinatra Show” στο ABC.

Video Url

 

Ella Fitzgerald (1959)

Τρία χρόνια μετά το ντουέτο της με τον Louis Armstrong, η βασίλισσα της τζαζ Ella Fitzgerald θα το τραγουδήσει μόνη της, το 1959.

Συμπεριλήφθηκε σε δύο δίσκους της που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά. “Ella Fitzgerald sings the Gershwin song book – Volume 1” και “Ella Fitzgerald sings the George and Ira Gershwin song book – Volume Four”.

Video Url

 

Billie Holiday (1959)

Την ίδια χρονιά με τη σόλο ερμηνεία της Ella Fitzgerald, η αξεπέραστη Billie Holiday θα το κάνει και αυτή δικό της. Από το δίσκο “All or nothing at all”. 

Ακούστηκε στην ταινία “Forget Paris”, μια ρομαντική κωμωδία του 1995 με τον Billy Crystal και την Debra Winger.

Video Url

 

Ray Charles (1969)

O ανεπανάληπτος Ray Charles στη διασκευή του το 1969, προσέθεσε μπλουζ στοιχεία. Στο πρώτο ρεφραίν άλλαξε τους στίχους από «But, oh my dear, our love is here to stay», σε «Uh, but uh, wait a minute darlin’, our love is here to stay». Στο τέλος του προσέθεσε επίσης «You better believe it darlin’, I’m tellin’ you like it is oh!». Από το δίσκο “I’m all yours-babe!”.

Video Url

 

Diana Ross (1972)

To 1972 κυκλοφορεί η βιογραφική ταινία για τη ζωή της θρυλικής τζαζ μορφής Billie Holiday με τίτλο “Lady sings the blues”, αποσπώντας 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Μία από αυτές είναι για τη Diana Ross που την υποδύεται, χάνοντας το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου από τη Lisa Minelli στο περιβόητο “Cabaret”. Είναι η τρίτη ταινία που ακούγεται το “Our love is here to stay”.

Video Url

 

New York Philharmonic (1979)

H εκτέλεση από τη φιλαρμονική της Νέας Υόρκης έντυσε την ταινία “Manhattan” του Woody Allen το 1979, με πρωταγωνιστές τον διάσημο σκηνοθέτη και τη Diane Keaton.

Video Url

 

Harry Connick Jr. (1989)

Αν και δεν είναι από τις καλύτερες διασκευές, η εκδοχή του Harry Connick Jr. επένδυσε την ταινία “When Harry Met Sally…” του 1989, με πρωταγωνιστές τον Billy Crystal και την Meg Ryan. Είναι η πέμπτη και προτελευταία ταινία, μέχρι σήμερα, που ακούγεται το “Our love is here to stay”.

Video Url

 

Natalie Cole (1991)

38 χρόνια μετά την ερμηνεία του Nat King Cole, η κόρη του Natalie το τραγούδησε και το συμπεριέλαβε στο 13o άλμπουμ της με τίτλο “Unforgettable with love”. Το εγχείρημα να διασκευάσει 24 επιτυχίες του πατέρα της πούλησε 8,6 εκ. αντίτυπα και της χάρισε 3 βραβεία Grammy.

Video Url

 

Rod Stewart (2003)

To 2002 o Rod Stewart παρουσιάζει το “Great American Songbook”, μια συλλογή με τα πιο γνωστά τραγούδια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Ως το 2010 θα κυκλοφορήσει πέντε, ξεπερνώντας τα 12 εκ. αντίτυπα. Κέρδισε 5 αντίστοιχα υποψηφιότητες για Grammy, στην κατηγορία “Best Traditional Pop Vocal Album”. Tο πολυπόθητο αγαλματίδιο έφτασε στα χέρια του με την τρίτη προσπάθεια, για το “Stardust… The great American songbook Volume III”.

Το “Our love is here to stay” συμπεριλήφθηκε στο “As time goes by: The great American songbook Volume II”, το 2003. Το άλμπουμ ξεπέρασε τα 3.7 εκ. αντίτυπα και έγινε το έβδομο πιο εμπορικό της καριέρας του.

Video Url

 

Smokey Robinson (2006)

O Smokey Robinson θα δώσει τη δική του εκδοχή το 2006. Η τζαζ μελωδία αλλάζει, γίνεται πιο ακουστική. Το πιάνο και το σαξόφωνο θα γίνουν οι «δεύτερες» φωνές, μετά από αυτή του τραγουδιστή. Από το άλμπουμ “Timeless love”.

Video Url

 

Eric Clapton (2013)

Ο Eric Clapton το μετατρέπει σε μπλουζ, κάντρι. Από το άλμπουμ “Old sock” του 2013.

Video Url

 

Tony Bennett & Diana Krall (2018)

Ο Tony Bennett «επαναφέρει» το “Love is here to stay” στη τζαζ μορφή που αγαπήθηκε, στο ντουέτο του με την Diana Krall. Από το κοινό τους άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο.

Video Url

 

Michael Feinstein with Dolly Parton (2022)

Η μεταφορά του ξανά σε κάντρι ήχο. 

Τον περασμένο Μάρτιο ο Αμερικανός πιανίστας και τραγουδιστής Michael Feinstein κυκλοφόρησε το “Gershwin country”, σχηματίζοντας 11 ντουέτα για τα αντίστοιχα τραγούδια. Μεταξύ αυτών οι Liza Minnelli, Vince Gill, Alison Krauss, Amy Grant, Lyle Lovett και η Dolly Parton.

Ο Feinstein, 5 φορές υποψήφιος για Grammy, ήταν βοηθός και αρχειοφύλακας του Ira Gershwin για 6 χρόνια. Το 1985 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο “Pure Gershwin”, όπου είχε ερμηνεύσει το “Our love is here to stay”.

Video Url