Ο David Bowie θεωρούσε την ροκ μουσική καταθλιπτική, στείρα ακόμη και κακή

Wikimedia Commons / Adam Bielawski

Αν και ο David Bowie είναι ένας θρύλος της ροκ, το 1976 είχε χάσει το ενδιαφέρον του για το είδος. Μέχρι τότε, είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από τη σκηνή πολλές φορές, νιώθοντας ότι όλα είχαν μείνει στάσιμα. Ο David Bowie πίστευε ότι το ροκ ήταν καταθλιπτικό, στείρο, ακόμη και κακό.

Όταν ο Bowie ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα, ο John Lennon του είχε δώσει μερικές σοφές συμβουλές. Ως μέλος των Beatles, ήξερε πόσο αδίστακτη θα μπορούσε να είναι η μουσική βιομηχανία. Ωστόσο, είπε στον Bowie: «Επέμενε και προσπάθησε να επιβιώσεις. Θα περάσεις πραγματικά από το κόσκινο και θα προσπαθήσουν να σε ξεσκίσουν. Το σημαντικό είναι να βγεις ζωντανός από την άλλη πλευρά».

Αρχικά, ο Bowie δεν τον πίστεψε και θεώρησε ότι η καριέρα του θα ήταν διαφορετική. Τελικά, έμαθε με τον δύσκολο τρόπο και σύντομα απογοητεύτηκε από τη ροκ. Συχνά σκεφτόταν να αποχωρήσει, αλλά η συμβουλή του John πρέπει να είχε κάποιο αποτέλεσμα διότι τελικά επέζησε και βγήκε νικητής.

Σύμφωνα με μια συνέντευξή του στο Playboy, ο Bowie είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Λονδίνο το 1973 ότι θα παρατούσε τη ροκ. Ωστόσο, λίγο μετά, κυκλοφόρησε το Diamond Dogs και έκλεισε μια τρίμηνη περιοδεία στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια ανακοίνωσε για μια ακόμη φορά την αποχώρησή του από τη ροκ τον Απρίλιο του 1975.

«Έχω πάρει την απόφασή μου», είπε. «Είναι ένα βαρετό αδιέξοδο. Δεν θα υπάρξουν άλλοι ροκ δίσκοι ή περιοδείες από εμένα. Το τελευταίο πράγμα που θέλω να γίνω είναι κάποιος άχρηστος τραγουδιστής της ροκ». Ωστόσο, ούτε αυτό κράτησε.

Μήνες αργότερα, σε μια συνέντευξη με τον δημοφιλή παρουσιαστή, Russell Harty, εξήγησε  ότι είχε ένα νέο άλμπουμ, το Station to Station στα σκαριά. Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε ετοιμάσει μια εξάμηνη παγκόσμια συναυλία.

Όταν ρωτήθηκε πώς εξηγεί αυτές τις αντιφάσεις, ο David Bowie είπε να μην πιστέψετε τίποτα από όσα λέει. «Λέω ψέματα», δήλωσε. «Είναι πολύ εύκολο. Τίποτα δεν έχει σημασία εκτός από αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να παρακολουθώ όλα όσα λέω και δεν με νοιάζει Δεν μπορώ καν να θυμηθώ πόσο πολύ πιστεύω και πόσο δεν πιστεύω».

Ο David Bowie μπορεί να μην αποχώρησε τελικά από την ροκ, αλλά σίγουρα την είχε βαρεθεί.  «Είναι καταθλιπτική και στείρα και κακή», είπε. «Οτιδήποτε συμβάλλει στη στασιμότητα είναι κακό. Έχει καταντήσει  λευκός θόρυβος. Μοιρολόι. Απλώς κοιτάξτε τη μουσική της ντίσκο – το ατελείωτο μουδιασμένο beat. Είναι πραγματικά επικίνδυνο».

«Έχω κυκλοφορήσει μια ταινία, το The Man Who Fell to Earth του Nicolas Roeg. Και θα κάνω πολλά περισσότερα, παίρνοντας πολλές ευκαιρίες.Τη στιγμή που ξέρεις ότι είσαι σε ασφαλές έδαφος, είσαι νεκρός. Τελείωσες. Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να καθιερωθώ. Θέλω να πηγαίνω για ύπνο κάθε βράδυ λέγοντας: Αν δεν ξυπνήσω ποτέ ξανά, σίγουρα θα έχω ζήσει όσο ήμουν ζωντανός».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Bowie εξερευνούσε άλλα είδη μουσικής, όπως η ντίσκο και η R&B. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν ήταν αυτό  που αναζητούσε ο Bowie.

Το Playboy είχε ρωτήσει τον Bowie αν ανησυχούσε μήπως οι θαυμαστές του τον εγκατέλειπαν, επειδή απομακρύνθηκε από τη ροκ. Ο Bowie απάντησε ότι δεν σκόπευε ποτέ να γίνει μουσικός εξαρχής, οπότε δεν ήταν κάτι που τον απασχολούσε. «Δεν υπήρξα ποτέ μουσικός. Το δυσάρεστο είναι ότι πάντα ήθελα να γίνω σκηνοθέτης. Αυτά τα δύο συγχωνεύτηκαν ασυνείδητα, οπότε έκανα ταινίες σε δίσκο. Έτσι δημιουργούνται οι concept δίσκοι».

Ο David Bowie είπε ότι μπήκε στη μουσική βιομηχανία μόνο για να βγάλει χρήματα. «Ήμουν ταπί. Ασχολήθηκα με τη ροκ γιατί ήταν ένας ευχάριστος τρόπος να βγάλω λεφτά και χρειαζόμουν τέσσερα ή πέντε χρόνια για να αποφασίσω την επόμενη κίνησή μου. Ήμουν ζωγράφος πριν από αυτό. Σπούδαζα εμπορική τέχνη στο Bromley Technical High School».

«Δοκίμασα τη διαφήμιση και ήταν απαίσιο. Αλλά, ήμουν καλός στο σαξόφωνο, οπότε άφησα τη διαφήμιση και σκέφτηκα: Ας δοκιμάσουμε τη ροκ. Μπορείς να περάσεις καλά και συνήθως βγάζεις αρκετά χρήματα για να ζήσεις. Ειδικά τότε».

Όποιες και αν ήταν οι πραγματικές σκέψεις του Bowie για τη ροκ, παρέμεινε στο είδος μέχρι τέλους κάνοντας λαμπρή καριέρα για το υπόλοιπο της ζωής του, ενώ γύρισε και μερικές ταινίες.

Video Url