Ο έμπορος εξωτικών ζώων του Chris Brown έχασε την άδειά του μετά από παρέμβαση της PETA

Wikimedia Commons / Eva Rinaldi

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκλεισε τον «Monkey Whisperer» από την πώληση ζωών για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η άδειά για την πώληση εξωτικών ζώων και κυρίως πρωτευόντων θηλαστικών ακυρώθηκε για τον έμπορο πιθήκων του Chris Brown από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά από αίτημα της οργάνωσης προστασίας ζώων PETA (People For The Ethical Treatment Of Animals).

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Chris Brown προκάλεσε διαμάχη αφού αγόρασε έναν πίθηκο καπουτσίνο που ονομαζόταν Fiji ως δώρο προς την τρίχρονη κόρη του, Royalty. Στη συνέχεια ο Brown απειλήθηκε με μηνύσεις, αφού ανακαλύφθηκε ότι δεν είχε τις κατάλληλες άδειες για το ζώο. Οι αρχές κατέσχεσαν αργότερα τον Fiji από το σπίτι του στην Καλιφόρνια.

 

Τον Μάρτιο του 2022, ο Jimmy Wayne Hammonds (γνωστός και ως «The Monkey Whisperer») ομολόγησε την ενοχή του για τις κατηγορίες που σχετίζονται με την παράνομη πώληση και μεταφορά πρωτευόντων θηλαστικών. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Hammonds συνωμότησε για να πουλήσει στον Brown τον πίθηκο καπουτσίνο, παρόλο που η κατοχή του είναι παράνομη στην Καλιφόρνια. Ο Hammonds πήρε 9.900 λίρες για τη πώληση.

Λίγο αργότερα, η PETA έστειλε επιστολή στο υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ, καλώντας τους να ανακαλέσουν την άδεια του Hammonds ώστε να σταματήσει να πουλάει  εξωτικά ζώα. Στις 6 Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τερματίσει την άδεια του εμπόρου εξωτικών ζώων με έδρα τη Φλόριντα, Jimmy Wayne Hammonds». Αυτό τον εμποδίζει να πουλάει ζώα για τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Τα εξωτικά ζώα δεν είναι κατοικίδια ή παιχνίδια για celebrities και δεν είναι ούτε επιχειρηματικές συναλλαγές», δήλωσε η εκπρόσωπος της PETA, Michelle Sinnott. «Η PETA επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει την άδεια από αυτόν τον εγκληματία προτού μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα ευάλωτα ζώα».
Πέρυσι, η PETA επέκρινε τον Kanye West και τον The Game για τη χρήση μιας εικόνας που έδειχνε μια γδαρμένη μαϊμού για την προώθηση του νέου τους κομμάτι «Eazy». Τον ίδιο μήνα, η οργάνωση ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα για την ασφάλεια των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε σκηνές του Jackass Forever.

Εν τω μεταξύ, ο Brown αποδοκιμάστηκε επί σκηνής, αφού κέρδισε ένα βραβείο στα περσινά American Music Awards, με την παρουσιάστρια Kelly Rowland να υπερασπίζεται τον αμφιλεγόμενο τραγουδιστή.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ο Chris Brown έχει κατηγορηθεί για επίθεση πολλές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη το 2021. Μια μήνυση ασκήθηκε κατά του Brown το 2018, όταν μια γυναίκα που ταυτοποιήθηκε μόνο ως Jane Doe, ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε από έναν καλεσμένο σε ένα πάρτι που διοργάνωσε ο Brown το 2017. Υπέβαλε μήνυση το επόμενο έτος, με την δίκη να ολοκληρώνεται το 2020 αφού ο Brown συμβιβάστηκε εκτός δικαστηρίου.

Επίσης το 2017, η πρώην κοπέλα του Brown, Karrueche Tran, πήρε περιοριστικά μέτρα εναντίον του, αφού φέρεται ότι ο τραγουδιστής «είπε σε μερικούς ανθρώπους ότι επρόκειτο να με πυροβολήσει», σύμφωνα με την Tran.

Ο Chris Brown καταδικάστηκε το 2009 για επίθεση ενάντια στην τότε κοπέλα του Rihanna. Ο τραγουδιστής καταδικάστηκε σε πενταετή αναστολή και 180 ημέρες κοινωνικής εργασίας και υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα ενδοοικογενειακής βίας για ένα χρόνο.