Ελληνικές Μουσικές Περιπέτειες, που ανδρώνονται όμως σε παγκόσμια μουσικά μονοπάτια

Τι καλύτερος τρόπος από το ν’ αρχίσεις τη χρονιά μουσικά με συνθέσεις με τοπικό σημείο εκκίνησης που ανδρώνονται όμως σε παγκόσμια μουσικά μονοπάτια. Πολλά στα όρια των ανεξάρτητων παραγωγών, ηλεκτρονικοί ήχοι, ροκ, μπλουζ, A cappella. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Βέροια, Βερολίνο, Λονδίνο φτιάχνουν ένα πολύχρωμο ηχητικό παζλ στη μία ώρα που διαρκεί η λίστα.

Κυριάκος Μουστάκας (aka Sundayman) γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από σαράντα οκτώ χρόνια. Μουσικός παραγωγός, ιδρυτής διαφημιστικής και δισκογραφικής εταιρείας, ηχολήπτης. Με ηλεκτρονικούς ήχους έχει ταξιδέψει και εκτός συνόρων της Ελλάδας. Στις αρχές της περσινής χρονιάς κυκλοφόρησε τον τέταρτο άλμπουμ του με τίτλο Outerland II. Το Rising Up είναι το πιο πρόσφατο σιγκλ του, κυκλοφορίας του Δεκεμβρίου που μας πέρασε.

Οι Glue Vessels είναι μια τριμελής indie-rock μπάντα από τη Θεσσαλονίκη / Κιλκίς. Μέλη της οι Κωνσταντίνο Σοφή: κιθάρα, φωνή, στίχοι και μουσική, Νίκο Μοσκώφ: μπάσο, φωνητικά και ο Δημήτρης Κυριακίδης στα ντραμς. Μετρούν λιγότερο από δύο χρόνια ζωής και το καλοκαίρι του 2022 ηχογραφήσαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Alchemistry. Ο στίχος αγγλικός και η βρετανική επιρροή περισσότερο από εμφανής. 

Ακολουθεί ο Νίκος Ζιώγαλας στην επανεκτέλεση του τραγουδιού «Θα σου φανερωθώ» με τη βοήθεια της Τζώρτζια Κεφαλά. Πρώτο δείγμα από το άλμπουμ «Άλλες φωνές», που θα περιέχει παλαιότερα τραγούδια του και με άλλες συμμετοχές καλλιτεχνών όπως τους: Διονύση Σαββόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Ορφέα Περίδη, Λάκη Παπαδόπουλο, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.α..

Η διασκευή στα «Μαλαματένια λόγια», του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, είναι το ένα από μια ντουζίνα κομματιών που θα περιλαμβάνονται στο δίσκο «Πέρα από τη θάλασσα» του 58χρονου κατοίκου Αθηνών, Παύλου Παυλίδη, αναμενόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας 20 Ιανουαρίου. Ο κιθαρίστας στα Μωρά στη Φωτιά (από το 1986 έως το 1988) και τραγουδιστής και στιχουργός στα Ξύλινα Σπαθιά (τη δεκαετία 1993 - 2003), από το 2004 συνέχισε τις αναζητήσεις δρόμων έκφρασης. Το επόμενο βήμα άνηκε στο σχήμα B-Movies μέχρι το 2020, που μετά από πέντε στούντιο δίσκους έκλεισε ο κύκλος του. Νέο κεφάλαιο η μπάντα, Hotel Alaska (Φώτης Σιώτας: βιολί, sampling, Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο, Γιώργος Θεοδωρόπουλος: πλήκτρα και Θάνος Μιχαηλίδης στα τύμπανα).

Το ηλεκτρικό αθηναϊκό ντουέτο των The Synth-A σχηματίστηκε το 2021. Μέλη του οι Σταύρος Van der Wilt (σύνθεση) και η Βενετία Ιωακείμ (στίχους, φωνητικά).

Οι τρεις από τα μέλη των Mikro ζουν βιοποριστικά από τη μουσική στο Λονδίνο. Ο Νίκος Μπιτζένης, αλλιώς και "Nikonn", η Chloe Ann και ο Cris) ενώ ο Γιάννης Λευκαδίτης διαβάζω ότι μένει στη Λήμνο. Οι ηλεκτρονικοί ήχοι του πρώτου παραμένουν ως η καλλιτεχνική του υπογραφή, όπως έγινε από το 1997 και με δηλωθείσες μουσικές του επιρροές Kraftwerk, Depeche Mode, New Order, Moby, Massive Attack, Prodigy, Chemical Brothers, Brian Eno, μεταξύ άλλων. Η «νέα ημέρα» είναι κυκλοφορίας του Νοεμβρίου που μας πέρασε.

Από τις Σέρρες έρχεται ο Akylas, δηλαδή ο Ακύλας Μυτιληναίος που το 2021 έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στο The Voice. Το ποπ τραγούδι του κάτοικου Αθήνας πλέον, το «Έλα Κοντά», σε δική του μουσική και στίχους, κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο και αυτό, η φωνή του παραμένει το δυνατό του σημείο.

Η πρωτεύουσα είναι επίσης η βάση για τους Polaroid Buffalo Club. Ποπ από τα ‘60ς μας φέρνει το γκρουπ από το 2019 με τους Κώστα Μηλιαρά στην κιθάρα, φωνητικά, σύνθεση και παραγωγή,  Γιώργο Παπακώστα στο όργανο, ο Βασίλη Γάκη στο μπάσο και τον Νικόλα Μάμαση στα τύμπανα. 

Στις 11 Νοεμβρίου του 2022 οι Βερολινέζοι Tango with Lions, το μουσικό σχήμα της Kat Papachristou κυκλοφόρησε το νέο του studio album 4o από το 2010, με τίτλο “You. Me”. 

Μία διασκευή στα αγγλικά του τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι «Θάλασσα πλατιά» τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία Μανταλένα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, από τον Γερμανό Christian Ronig, που σύμφωνα με τα δικά του λόγια πρόκειται για αγαπημένο της μητέρας μου και δικό του. Δε μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από την εκπληκτική ενορχήστρωση που έκανε ο Παρασκευάς Κίτσος ο οποίος παίζει μπάσο και κιθάρα εδώ επίσης. Ο δημιουργός προ πενταετίας στο δίσκο «Greece is mine», διασκεύασε ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Συμμετέχουν επίσης οι Ανδρέας Πολυζωγόπουλος – τρομπέτα, Γιάννης Αγγελόπουλος – τύμπανα, Στάθης Άννινος – πιάνο.

Ο κιθαρίστας, καθηγητής μουσικής, Απόστολος Λεβεντόπουλος έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα δύο άλμπουμ το «Songs For Acoustic Guitar», και προσφάτως το «After the Spirit» (και τα δύο πέρσι). Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Αθήνα οι σταθμοί στη ζωή του. Δραστήριος session μουσικός, με συμμετοχές σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ ενώ το πάθος του για το σανίδι τον οδήγησε να ηχογραφήσει μουσικές για πολλά θεατρικά έργα. Στο δεύτερο άλμπουμ του στο όραμά του συνεπιβάτες οι Γιώργος Κοντραφούρης και Αλέξανδρος ΔράκοςΚτιστάκης.

Οι Stringless είναι μια γυναικία υπόθεση που μετρά δέκα χρόνια πορείας. Το «Το Κόκκινο Φουστάνι» είναι ένα δικό τους τραγούδι σε μουσική της Έλσας Μουρατίδου και στίχους της Χριστίνας Κωστάκη και της Έλσας Μουρατίδου. Οι Stringless, μετά τον παρθενικό τους δίσκο  το 2018 μας δίνουν το εν λόγω single που είναι προπομπός του επερχόμενου δεύτερου δίσκου τους, εντός του 2023.

Δεν ξέρω αν έφτασε στ’ αυτιά σας το Φεβρουάριο του 22 το άκρως radio friendly τραγούδι του «Strange». O Ελληνοβρετανός καλλιτέχνης Ρομπέρτο Κούστας ή αλλιώς D3lta ξεκίνησε με το γυρισμό του από την Αγγλία στην Ελλάδα το 2018 να κυκλοφορεί τραγούδια αντί να εντρυφήσει στις πολυτεχνικές σπουδές του ή στην πληροφορική που επίσης σπούδασε. Τώρα επιστρέφει με ένα καινούργιο single, το Ηello, δικοί του οι στίχοι και η μουσική σε συνεργασία με τον Άγγελο Σέρρα και η εκφραστική του ερμηνεία τραβάει την προσοχή του ακροατή του. Στόχος του οι σιγκλ κυκλοφορίες του να χωρέσουν τελικά σε ένα EP στις αρχές του 2023.

Οι Bazooka εκπέμπουν με κάθε ήχο τους και ανάσα μια απίστευτη ενέργεια. Δεμένος ήχος, ισορροπημένη παραγωγή, χάρη στην αναλογική τεχνολογία με την οποία ηχογραφήθηκε στο Arkadikon Studio στη νύμφη του Θερμαϊκού, πανκ νοοτροπία, ιδιαίτερη στιχουργική προσέγγιση, μια πρόταση που ξεχωρίζει. Ο τέταρτος δίσκος τους έχει τίτλο «Κάπου Αλλού» και κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο. Τα μέλη του γκρουπ: Ξάνθος Παπανικολάου – φωνητικά, κιθάρα, Γιάννης Βούλγαρης – ντραμς, κρουστά, Βασίλης Ζελέπης – κιθάρα, Άρης Ράμμος – μπάσο. Συμπληρώνονται από τους Πέννυ Λιαρομάτη και Δημήτρης Κυριακόπουλος.

H 39χρονη δημιουργός, Μαρία Παπαγεωργίου (ερμηνεύτρια, συνθέτρια, στιχουργός, πολυοργανίστρια), είδε το φως του ήλιου για πρώτη φορά στα Γρεβενά, ενώ εδώ και δυο δεκαετίες έχει πολιτογραφηθεί αθηναία. Η διασκευή στον «Κηπουρό»  του Παύλου Παυλίδη, έστρεψε πάνω της τους προβολείς. Έχει κυκλοφορήσει  6 προσωπικούς δίσκους «Όμορφοι και Ηττημένοι», «Άβουλο Θεριό», «3 Μοίρες», «Μνήμη», «ΕΣΟΡίΑ» και ο πιο πρόσφατος τον Οκτώβριο του 2022 το «Ο τελευταίος Αναλογικός Έρωτας», δύο άλμπουμ με ζωντανές ηχογραφήσεις («4 Χρόνια Δευτέρα» και «Αλληλογραφία» ο δεύτερος σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη).  Εμείς θα την ακούσουμε στη διασκευή της στο «Ταξίδι στη Γη» (πρώτη εκτέλεση το 1997 με τη Πόπη Αστεριάδη στο άλμπουμ των Στέρεο Νόβα Βιταμίνα Τεκ) από το EP της «Κάποτε Ήμουν» του Σεπτεμβρίου που μας πέρασε.

ΛΟΛΕΚ (Lolek), 

Το τέταρτο άλμπουμ του αθηναίου Γιάννη Αναγνωστάτου, έχει τον τίτλο «Άγρια» και χρειάστηκε δύο χρόνια για να ετοιμαστεί, από το 2019 μέχρι το 2021. Συνθέτης, στιχουργός, συμπαραγωγός (μαζί με τον Νίκο Βελιώτη), ηχολήπτης, πολυπράγμων.
Καλή σου ακρόαση… 

Στο Spotify:

 

Στο Youtube:

Video Url