Δισκοθήκη: Θα ακούω συνέχεια 24 ώρες John Coltrane

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης της τζαζ.

Γεννήθηκε: 23 Σεπτεμβρίου 1926 στο Άμλετ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ.
Πέθανε: 17 Ιουλίου 1967 στο Χάντινγκτον, Λονγκ Άιλαντ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (40 ετών) από καρκίνο του ήπατος.

Video Url

 

Ο John Coltrane ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς του εικοστού αιώνα. Οι πρώτες ηχογραφήσεις του αιχμαλωτίζουν έναν μουσικό στα σχετικά συμβατικά όρια του bebop και του hardbop, αλλά η διαρκής κληρονομιά του βασίζεται κυρίως στη modal jazz που πρωτοστάτησε στο κλασικό κουαρτέτο του (1960-64) και στις εξερευνήσεις της free jazz στα τέλη της καριέρας του.

Ηχογράφησε περισσότερα από πενήντα άλμπουμ ως ηγέτης και εμφανίστηκε ως sideman σε πολλά άλλα άλμπουμ, παίζοντας με άλλους γίγαντες της τζαζ όπως ο Miles Davis και ο Thelonious Monk. Ο Κολτρέιν έλαβε πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της μεταθανάτιας «Ειδικής αναφοράς» από το Συμβούλιο του Βραβείου Πούλιτζερ το 2007 για τον «αριστοτεχνικό αυτοσχεδιασμό, την υπέρτατη μουσικότητα και την εμβληματική του κεντρική θέση στην ιστορία της τζαζ».

Καθώς η ζωή του προχωρούσε, η μουσική και η οπτική του έγιναν όλο και πιο πνευματικές. Μετά τον θάνατό του ανακηρύχθηκε άγιος από την αφρικανική ορθόδοξη εκκλησία που πήρε το όνομά του.

Η δεύτερη σύζυγος του Coltrane ήταν η πιανίστρια Alice Coltrane. Ο γιος τους Ravi Coltrane είναι επίσης σαξοφωνίστας.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url