Ο Μαρκ Τουαίην, κατά κόσμον Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1835 και πέθανε στις 21 Απριλίου 1910, σε ηλικία 74 ετών. Υπήρξε ένας πολύ σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας και τα έργα που τον ανέδειξαν ως έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς είναι «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» και «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν».
Σε ηλικία μόλις 12 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να ψάχνει για δουλειά. Στην ζωή του πέρασε από σχεδόν κάθε επάγγελμα που μπορούσε να βρει. Εργάστηκε ως καπετάνιος σε ατμόπλοιο, τυπογράφος, στρατιώτης, χρυσοθήρας, εργάτης σε ορυχεία και ανταποκριτής στις Δυτικές Πολιτείες.
Οι πολλές του εμπειρίες και συναναστροφές με κάθε λογής άνθρωπο, τον πλούτισαν με την βαθιά γνώση της ανθρώπινης φύσης, καθώς και με την ικανότητα να χειρίζεται πολλές διαφορετικές διαλέκτους και να κατανοεί τα ήθη και τα έθιμα διαφόρων τόπων.
Παρά τον πλούσιο και γεμάτο εμπειρίες βίο του, προς το τέλος της ζωής του έχασε την αισιοδοξία του, καθώς αντιμετώπιζε διάφορα οικονομικά προβλήματα και προσωπικές δυσκολίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι μόνες ιστορίες που ήταν αντάξιες του ταλέντου του, να είναι «Ο άνθρωπος που διέφθειρε τον Χάντλμπουργκ» και «Ο μυστηριώδης ξένος».
Ο Μαρκ Τουαίην πέρα από σπουδαίος συγγραφέας, ήταν και ένας μεγάλος φαρσέρ, που του άρεσε να γράφει στον ελεύθερό του χρόνο, ανακοινώσεις στις εφημερίδες για τον υποτιθέμενο θάνατό του. Διατύπωσε εξίσου επιδέξια και καυστικά αποφθέγματα, που αποτυπώνουν την σοφία του, αλλά και τα βαθιά του πνευματικά χαρίσματα.
Ας δούμε μερικά από τα αποφθέγματα του χαρισματικού Μαρκ Τουαίην.
«Ο τρόπος για να διατηρείτε την υγεία σας είναι να τρώτε αυτό που δεν θέλετε, να πίνετε αυτό που δεν σας αρέσει και να κάνετε αυτό που δεν προτιμάτε».
«Καλοί φίλοι, καλά βιβλία και μια κοιμισμένη συνείδηση: Αυτή είναι η ιδανική ζωή».
«Δεν μπορείς να εξαρτάσαι από την κρίση σου όταν η φαντασία σου δεν λειτουργεί».
«Η απαισιοδοξία είναι απλά μια λέξη που οι αδύναμοι ονομάζουν ‘σοφία’».
«Η επιδίωξη της ευτυχίας είναι μια γελοία φράση. Εάν κυνηγάτε την ευτυχία δεν θα την βρείτε ποτέ. Ευτυχισμένος είναι αυτός που ξεχνά ό,τι δεν μπορεί να αλλαχτεί».
«Το να υποσχεθείς ότι δεν θα κάνεις κάτι είναι ο πιο σίγουρος τρόπος στον κόσμο για να κάνεις τον εαυτό σου να θέλει να κάνει αυτό ακριβώς το κάτι».
«Το καλοκαίρι είναι η εποχή που κάνει πολλή ζέστη για να κάνεις την δουλειά που έκανε πολύ κρύο για να την κάνεις πέρσι το χειμώνα».
«Ελάχιστα πράγματα είναι πιο δύσκολο να ανεχθείς, από το ενοχλητικό ‘καλό παράδειγμα’».
«Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει βιβλία δεν έχει κανένα πλεονέκτημα από τον άνθρωπο που δεν μπορεί να τα διαβάσει».
«Η πραγματική γνώση είναι να γνωρίζεις το μέγεθος της άγνοιας του άλλου».
«Οι ρυτίδες θα πρέπει να φαίνονται εκεί που ήταν το χαμόγελο».
«Χιλιάδες ευφυΐες ζουν και πεθαίνουν χωρίς να έχουν ανακαλυφθεί- ούτε από τους ίδιους ούτε από τους άλλους».
«Το δικαίωμα στην ανοησία προστατεύεται από το σύνταγμα. Είναι μέρος της εγγύησης για την ανάπτυξη της προσωπικότητας».
«Κάτι ‘κλασσικό’: Ένα βιβλίο που οι άνθρωποι λένε ότι τους αρέσει αλλά ποτέ δεν το διαβάζουν».
«Χειρότερο από την μοναξιά είναι όταν ένας άνθρωπος δεν νοιώθει άνετα με τον εαυτό του».