Είχαμε διαβάσει στην Καθημερινή για το τι κερδίζουν, εκτός από τη γνώση όσοι διαβάζουν βιβλία, κάτι που δυστυχώς κάνουν όλο και λιγότερο οι νέοι μας.
Το διάβασμα βιβλίων ενισχύει το προσδόκιμο ζωής και αποτρέπει την εμφάνιση άνοιας.
Πολλαπλά είναι τα οφέλη που αποκομίζουμε από τη συστηματική ανάγνωση βιβλίων, καθώς, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα, αυτή η ενασχόληση απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής. Οι άνθρωποι που διαβάζουν έστω και μισή ώρα την ημέρα (συνολικά δηλαδή 3,5 ώρες την εβδομάδα) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμη και κατά 20%. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ωφέλεια από την ανάγνωση περιοδικών και εφημερίδων είναι σημαντικά μικρότερη.
Η μελέτη, που εκπονήθηκε υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Επιδημιολογίας Μπέκα Λεβί της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Social Science and Medicine. Προκειμένου να διαπιστώσουν τι συμβαίνει, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 3.635 ανθρώπους, τις αναγνωστικές τους συνήθειες αλλά και την εξέλιξη της υγείας τους επί δώδεκα χρόνια. Έτσι διαπιστώθηκε ότι όσοι διάβαζαν 3,5 ώρες την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 17% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Για εκείνους που διάβαζαν περισσότερο από 3,5 ώρες εβδομαδιαίως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μικρότερος κατά 23%.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κατέληξε το 27% των συμμετεχόντων αλλά και το 33% της ομάδας ελέγχου που δεν διάβαζε καθόλου βιβλία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερα βιβλία διάβαζε κάποιος, τόσο λιγότερες ήταν οι πιθανότητες να πεθάνει.
Η βιβλιοφιλία συνδέεται, λοιπόν, με τη μακροζωία, ενώ, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στον ύπνο, ενισχύει την ψυχική διάθεση και αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι η ανάγνωση βιβλίων, ακόμη και για μισή ώρα ημερησίως, προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα για την επιβίωση, πλεονέκτημα το οποίο είναι άσχετο από την εισοδηματική κατάσταση, τη μόρφωση, τη νοημοσύνη, το φύλο, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση ή άλλες παραμέτρους.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, τα βιβλία προάγουν το λεγόμενο βαθύ και αφοσιωμένο διάβασμα, περισσότερο από ό,τι οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα άλλα έντυπα ή οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, και αυτό είναι κάτι που βοηθά σημαντικά στην υγεία του εγκεφάλου. Αλλά τα καλά της βιβλιοφιλίας δεν περιορίζονται μόνο εδώ. Το λεξιλόγιο, η λογική, η ικανότητα συγκέντρωσης και η κριτική σκέψη αναπτύσσονται όσο διαβάζουμε βιβλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της έρευνας δεν έγινε διαχωρισμός στα είδη των βιβλίων, αλλά, όπως αποδείχθηκε, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες διάβαζαν λογοτεχνία. Τώρα οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν την επίδραση των ηλεκτρονικών βιβλίων στην ανθρώπινη υγεία.