Δισκοθήκη: Joe Cocker είχε καταπληκτική φωνή

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο John Robert "Joe" Cocker OBE (20 Μαΐου 1944 – 22 Δεκεμβρίου 2014) ήταν ένας Άγγλος τραγουδιστής γνωστός για την σκληρή, μπλουζ φωνή του και τις δυναμικές σκηνικές του ερμηνείες που περιείχαν εκφραστικές κινήσεις του σώματος. Τα περισσότερα από τα πιο γνωστά σινγκλ του ήταν ηχογραφήσεις τραγουδιών που γράφτηκαν από άλλους τραγουδιστές, αν και συνέθεσε έναν αριθμό τραγουδιών για τα περισσότερα από τα άλμπουμ του επίσης, συχνά σε συνδυασμό με τον Chris Stainton.

Video Url

 

Το πρώτο του άλμπουμ περιλάμβανε μια ηχογράφηση του "With a Little Help from My Friends" των Beatles, που τον έκανε σχεδόν αμέσως  αστέρι. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1968, έγινε βασικό στοιχείο των πολλών ζωντανών συναυλιών του (Woodstock and the Isle of Wight το 1969, The Party at the Palace το 2002) και ήταν επίσης γνωστό ως το τραγούδι για τα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην Αμερική στην Τηλεοπτική σειρά The Wonder Years. Συνέχισε την επιτυχία του με το δεύτερο άλμπουμ του, το οποίο περιελάμβανε ένα δεύτερο τραγούδι των Beatles: "She Came In Through the Bathroom Window". Μια βιαστικά οργανωμένη περιοδεία στις ΗΠΑ το 1970 οδήγησε στο ζωντανό διπλό άλμπουμ Mad Dogs & Englishmen, στο οποίο συμμετείχε ένα all-star συγκρότημα που οργανώθηκε από τον Leon Russell. Η ηχογράφηση του "You Are So Beautiful" το 1974 έφτασε στο νούμερο πέντε στις ΗΠΑ και έγινε το χαρακτηριστικό τραγούδι  του. Το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις του Cocker ήταν το νούμερο ένα των ΗΠΑ "Up Where We Belong", ένα ντουέτο με την Jennifer Warnes που κέρδισε ένα βραβείο Grammy το 1983. Κυκλοφόρησε συνολικά 22 στούντιο άλμπουμ σε μια δισκογραφική καριέρα 43 ετών.

Το 1993, ο Κόκερ ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Brit για τον Καλύτερο Βρετανό Άντρα. Του απονεμήθηκε μια χάλκινη πλακέτα Sheffield Legends στη γενέτειρά του το 2007, και έλαβε ένα OBE το επόμενο έτος για υπηρεσίες στη μουσική.Ο Κόκερ κατατάχθηκε στο νούμερο 97 στη λίστα των 100 μεγαλύτερων τραγουδιστών του Rolling Stone.

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url