Bolero-Ravel, 148 χρόνια από την γέννηση του Maurice Ravel

Bolero-Ravel, 147 χρόνια από την γέννηση του Maurice Ravel

O Maurice Ravel γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1875, πέθανε 28 Δεκεμβρίου 1937

To Bolero είναι η πιο γνωστή σύνθεση του Ravel και γράφτηκε αρχικά για μπαλέτο που παρουσιάστηκε το 1928. Η ορχηστρική αυτή σύνθεση δεν ήταν η πρώτη που έγραφε ο Ravel για μπαλέτο αφού ήδη είχε στο ενεργητικό του μουσική για τo μπαλέτo Daphnis et Chloe και την σουίτα για μπαλέτο, όπως η δεύτερη ορχηστρική διασκευή του Ma Merel’Oye.

H Ρωσίδα μπαλαρίνα Ida Rubinstein ήταν αυτή που ζήτησε από τον συνθέτη να διασκευάσει μέρος του έργου που είχε γράψει ο Ισπανός συνθέτης Isaac Albeniz με τίτλο Iberia. Όμως όταν ο Ravel άρχισε να δουλεύει πάνω στην μετατροπή, έμαθε ότι ένας άλλος ενορχηστρωτής είχε πάρει τα δικαιώματα για να κάνει κάτι αντίστοιχο. Έτσι αποφάσισε να μετατρέψει μια παλιά του σύνθεση με τίτλο Fandango η οποία επαναλαμβανόμενη αρκετές φορές δημιούργησε το Bolero στην μορφή που το μάθαμε.

Η σύνθεση του Ravel έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το 10 στην οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση.

O Ιάπωνας συνθέτης Ryuichi Sakamoto συνέθεσε το Bolerish, που είναι μία ορχηστρική σύνθεση διάρκειας 13 λεπτών για την ταινία του Brian De Palma Femme Fatale.

H Angelique Kidjo έχει διασκευάσει το Bolero στο άλμπουμ της Djin Djin και ο Rufus Wainwright το χρησιμοποιεί στο τραγούδι του Oh What A World.

 

 

Το ροκ συγκρότημα James Gang χρησιμοποίησε μέρος από το Bolero στο τραγούδι του The Bomber στην αρχική κυκλοφορία του άλμπουμ τους James Gang Rides Again, στην συνέχεια οι δικαιούχοι του Ravel απαγόρευσαν την χρήση του και το συγκρότημα αναγκάστηκε να το αποσύρει. Όμως στην έκδοση του άλμπουμ σε cd μετά από αρκετά χρόνια, υπάρχει η διασκευή αφού δεν προστατεύει πια ο νόμος το έργο του συνθέτη λόγω της πάροδος του χρόνου.

Για τον ίδιο λόγo είχε απαγορευτεί στην Ευρώπη η εκδοχή του Frank Zappa στο live άλμπουμ του 1991 The Best Band You Never Heard In Your Life και η πρώτη έκδοση του άλμπουμ των Pink Martini Sympathique.

 

 

 

Eπηρεασμένοι από το Bolero, ήταν οι Goldfrapp, όταν έγραψαν το ορχηστρικό Felt Mountain στο ομώνυμο πρώτο άλμπουμ τους. Το ίδιο και οι Deep Purple που μέρος από το Βοlero χρησιμοποιούν στην μεγάλη επιτυχία τους Child In Time.
Ο κιθαρίστας της τζαζ Stanley Jordan το 1994 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Bolero στο οποίο υπάρχει μία ερμηνεία του διάρκειας 22 λεπτών. Από τον χώρο της τζαζ και ο Catl Tjader που το 1973 κυκλοφόρησε το Last Bolero In Berkeley.

O γνωστός κιθαρίστας του ροκ Jeff Beck, γνώρισε επιτυχία με το Beck’s Bolero που κυκλοφόρησε το 1967 και είναι επηρεασμένο από την σύνθεση του Ravel.