1984 : This year in Rock vol. IV

Τρεις δίσκοι που ξεχώρισαν στη rock μουσική πριν από 40 χρόνια vol. IV

1984, χρυσή πραγματικά εποχή για το ροκ και την pop, αλλά δεν έλειπαν και οι εξαιρετικοί δίσκοι από άλλα διάφορα είδη που έκαναν αίσθηση. Ακόμα τρία albums από εκείνη τη χρονιά όπου κοιτάμε την ουσιαστική κορύφωση ενός γκρουπ θρύλου, τον πρώτο ίσως σπουδαίο δίσκο ενός σπουδαίου τραγουδοποιού, αλλά και ένα album του μεγαλύτερου ίσως λευκού bluesman όλων των εποχών.

1) Bryan Adams - Reckless
Η προειδοποιητική βολή είχε δοθεί με το πολύ καλό Cuts Like A Knife που προηγήθηκε. Το τέταρτο album του Adams με τίτλο Reckless είναι πραγματικά υπεράνω κριτικής, καθώς πέρα από το προσωπικό γούστο, αυτό που μιλάει ουσιαστικά είναι το πόσο κλασικά θεωρούνται σήμερα τα τραγούδια που περιέχει. Run to You, Heaven, Somebody, It's only Love, ένα κάποιο Summer of 69', ένας δίσκος που πραγματικά θα μπορούσε να σταθεί και ως ένα greatest hits από μόνος τους. Η πρόσφατη συναυλία του Bryan Adams στο κλειστό του ΟΑΚΑ ήταν από εκείνες όπου πραγματικά δεν έλειψε ΟΥΤΕ ΕΝΑ από τα κλασικά του τραγούδια. Και αυτό λέει πολλά για τον καλλιτέχνη.

 

2) Stevie Ray Vaughan - Couldn't Stand the Weather
Στο δεύτερο του δίσκο, ύστερα από το πολύ καλό Texas Flood, ο Stevie Ray Vaughan δηλώνει περήφανα πως είναι εδώ για να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου στο είδος του. Τα blues της δεκαετίας του 80 του χρωστάνε τα μέγιστα, στο δε Couldn't Stand the Weather δεν είναι μόνο η υπογραφή του σε κάποια εξαιρετικά τραγούδια, αλλά επίσης και η καλύτερη ίσως διασκευή του Voodoo Child του Hendrix που κυκλοφόρησε ποτέ. Το παιδί από το Texas ήξερε το χάρισμα του και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Ένας από τους πραγματικά πολύ σπουδαίους blues δίσκους όλων των εποχών. 

 

3) Scorpions - Love at First Sting
Η περίοδος του Uli Jon Roth φαντάζει πλέον μακρινή. Με τον νέο κιθαρίστα Matthias Jabs, οι Scorpions κάνουν σαφώς πιο εμπορικό τον ήχο τους, ωστόσο δε χάνουν τίποτα από το σκληρό και το ακμαίο του ήχου, δίνοντας τον έναν εξαιρετικό δίσκο μετά τον άλλον. Lovedrive, Animal Magnetism, Blackout, ώσπου έρχεται η στιγμή αυτού εδώ του αριστουργήματος. Για πολύ κόσμο το Love at First Sting είναι η κορύφωση της δισκογραφίας του γκρουπ, ένα album χωρίς καμία περίσσεια νότα, με την πιο κλασική τους μπαλάντα (Still Loving You), σε μια περίοδο που πραγματικά ήταν επίσης το κορυφαίο live συγκρότημα. 

 

Tags