11 εξαιρετικές ταινίες για τη Μαφία από το Hollywood

Photo by Wikimedia Commons

Έντεκα σπουδαίες ταινίες του είδους

Ένας αποκλειστικός, με πολλά σκοτεινά σημεία και ταυτόχρονα ελκυστικός για την τέχνη κόσμος. Η Μαφία έχει τους δικούς της αποκλειστικούς κανόνες από την Ομερτά, τους "made" στρατιώτες, τους Capos και τα αφεντικά. Ο όρος μπορεί να ξεκίνησε περιγράφοντας τη Σικελική οργάνωση, ωστόσο γρήγορα εξαπλώθηκε και πλέον μιλάμε για τη Μαφία κάθε χώρας, ως μια ξεχωριστή εγκληματική οντότητα. Οι ιστορίες της Μαφίας αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για σπουδαία συγγραφικά έργα, φυσικά επίσης και για την έβδομη τέχνη.

Το Hollywood όλα αυτά τα χρόνια έκανε το χρέος του και παρουσίασε σπουδαία πορτραίτα της οργάνωσης και των ανθρώπων της, μέσα από την ιδεολογία, τις αρετές και τα ελαττώματα τους, τις αντιπαλότητες και αυτούς που δεν τολμούσαν να αγγίξουν. Εξέχοντες σκηνοθέτες του είδους φυσικά ο Martin Scorcese και ο Francis Ford Copolla, ωστόσο δεν έλειψαν και άλλες πολύ αξιόλογες προσπάθειες. 

Ακολουθεί η λίστα με τις 10+1 καλύτερες (ίσως) ταινίες για τη Μαφία. Επίτηδες αφήνεται απ'έξω το αριστούργημα του David Chase "The Sopranos", μια ξεχωριστή περίπτωση, μια τηλεοπτική σειρά που άνοιξε το δρόμο σε πολλές μεταγενέστερες προσπάθειες. Μια σπουδαία απεικόνιση της ζωής ενός μέλους της Μαφίας, του Τόνι Σοπράνο, με το τέλος του να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και εικασιών, 20 χρόνια αργότερα. 

Η λίστα δεν ακολουθεί κάποια αξιολογική ή χρονολογική σειρά. 

Omerta..

1) The Godfather Pt. I

 

2) Casino

 

3) Goodfellas

 

4) The Godfather Pt. II

 

5) Carlito's Way

 

6) American Gangster

 

7) Scarface

 

8) The Departed

 

9) Donnie Brasco

 

10) The Untouchables

 

11) Once Upon a Time In America