Η ιστορία πίσω από την απόσυρση των εξωφύλλων ιστορικών albums
Δεύτερο μέρος του αφιερώματος και όπως γίνεται κατανοητό, δεκαετίες συνυφασμένες με την υπερβολή όπως τα 70s και 80s, δε γίνεται να καλυφθούν μονάχα μέσα από δέκα εξώφυλλα. Οι περισσότερες διαμαρτυρίες για το περιεχόμενο, παραδόξως προήλθαν από την Αμερικανική Ήπειρο, κάτι που φυσικά προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς για το freedom of speech που με τόση πυγμή διαδήλωσαν σε κάθε προεκλογική περίοδο οι ανά καιρούς υποψήφιοι. Ακόμα κι αν πολλοί εκπρόσωποι εκείνης της εποχής, αποτελούν σημερινούς ιεροκήρυκες των συντηρητικών ηθών, αξίζει το ταξίδι στην εποχή που η λογοκρισία έδινε κι έπαιρνε, αντίστοιχα όμως υπήρχε πλήθος καλλιτεχνών που δεν φοβόντουσαν να προκαλέσουν τα κοινά ήθη. Μια εποχή που φαντάζει πολύ μακρινή και δυστυχώς καθόλου πιθανόν να επαναληφθεί.
Μέρος δεύτερο λοιπόν:
11) Bon Jovi : Slippery when Wet
Ο δίσκος ο οποίος αποτέλεσε το poster child ενός ολόκληρου είδους και μιας ολόκληρης εποχής, δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχει πάρε δώσε με τη λογοκρισία. Το θελκτικό θηλυκό σώμα και το μπλουζάκι με την επίμαχη λεζάντα, κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία, δίνοντας για τον υπόλοιπο κόσμο τη θέση του σε κάτι σίγουρα πιο μινιμαλιστικό, το οποίο όμως λόγω της τεράστιας επιτυχίας του δίσκου των Bon Jovi, έμεινε χαραγμένο στη μνήμη όλων εκείνη την εποχή. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η ροζ κορνίζα της φωτογραφίας, που σύμφωνα με το μύθο προκάλεσε απέχθεια και στον ίδιο τον Jon Bon Jovi. Λίγο καιρό μετά, όλα αυτά δεν είχαν καμία απολύτως σημασία. Μέχρι σήμερα, το Slippery when Wet έχει πουλήσει περί τα 12 εκατομμύρια αντίτυπα, όντας το 48ο πιο επιτυχημένο album στην ιστορία.
12) Jane's Addiction : Ritual de lo Habitual
Κομβικός δίσκος από τους Jane's Addiction, ένα συγκρότημα το οποίο παρόλο που αποτελούταν από σημαντικά ονόματα του χώρου, διέλυσε πολύ νωρίς με τα μέλη να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Συνεχίζοντας την πρόκληση ύστερα από το εξώφυλλο του προηγούμενου album Nothing's Shocking, το Ritual de lo Habitual θα κυκλοφορήσει πρωτίστως με εξώφυλλο που παρέπεμπε στο άσμα "Three Days", για ακόμα δε μια φορά υπήρξε ο φόβος πως το γυμνό στην εικόνα αυτή θα αποτρέψει τόσο τα δισκοπωλεία να το "μοστράρουν", όσο και το κοινό να το αγοράσει. Το εναλλακτικό κάτασπρο εξώφυλλο, έκανε σαφές το μήνυμα κατά της λογοκρισίας, μπλέκοντας τον Αδόλφο Χίτλερ με την 1η τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος περί ελεύθερης έκφρασης, σε μια ωραία ατμόσφαιρα συνεχούς μάχης του Αμερικανικού νεοσυντηρητισμού με την extravaganza μιας ολόκληρης εποχής.
13) Alice Cooper : Love it to Death
Ήταν η εποχή που ο Alice Cooper πετούσε μέχρι και ζωντανό κοτόπουλο στο κοινό, το οποίο μέσα σε φρενίτιδα το περιποιήθηκε δεόντως. Το τρίτο θρυλικό album της Alice Cooper Band "Love it to Death" κυκλοφόρησε αρχικά με εξώφυλλο στο οποίο ο Alice πήρε μια πόζα με το δεξί του χέρι κάπως... ακατάλληλη για γυναίκες και παιδιά. Το δεξί χέρι εξαφανίστηκε στην edited έκδοση, το album κυκλοφόρησε κανονικά και ο δρόμος του προς την επιτυχία μόλις είχε ανοίξει διάπλατα. Σε πιο σοβαρά θέματα, το Love it to Death περιείχε εκτός των άλλων την τεράστια επιτυχία I'm Eighteen, κραυγή αγωνίας για τον δεκαοχτάχρονο μέσο Αμερικανό που ήταν αρκετά μεγάλος για να πιάσει όπλο και να πάει στον πόλεμο, και ταυτόχρονα αρκετά μικρός για να αγοράσει μια μπύρα.
14) Dream Theater : Scenes from New York
Το live album Scenes from New York κυκλοφορεί και αποτελεί μανιφέστο της κυριαρχίας των Dream Theater εκείνη την εποχή, μετά και από το Metropolis II : Scenes from a Memory, για πολύ κόσμο το καλύτερο τους album (τουλάχιστον για αυτούς που δεν είναι το Images). Λίγο μετά την κυκλοφορία του live album, η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους παγώνει το αίμα όλης της ανθρωπότητας. Οι Theater τρέχουν και δε φτάνουν, καθώς η πρώτη έκδοση δείχνει σημαντικά κτίρια και μνημεία της Νέας Υόρκης, ανάμεσα τους και οι Δίδυμοι Πύργοι, στις φλόγες. Εκείνη την εποχή, η απαγορευμένη έκδοση αποτέλεσε collector's item για πολύ κόσμο, ωστόσο σήμερα με μια βόλτα στο discogs και αντίστοιχα sites, οι fans μπορούν να το κάνουν δικό τους.
15) Lita Ford : Out for Blood
Κάπου εδώ η λογοκρισία αρχίζει να ξεφεύγει, σε ένα προπομπό της σημερινής εποχής όπου η υπερβολική ευαισθησία σε αναγκάζει να καλοσκεφτείς 10 φορές αυτό που θα πεις και θα γράψεις. Πολλώ μάλλον το εξώφυλλο ενός δίσκου. Η Lita Ford, φρέσκια μετά τους Runaways, υιοθετεί ένα υποτιθέμενα extreme image, φωτογραφιζόμενη μπροστά από ένα ιστό αράχνης με την κιθάρα της να αναβλύζει αίμα. Τι να κάνουμε, έτσι λεγόταν ο δίσκος. Η επανακυκλοφορία τη δείχνει σε μια μάλλον απλή πόζα μπροστά από έναν μωβ φόντο. Εν έτει 1983, η PMRC είναι στα σπάργανα, οι WASP και ο Blackie δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνιση τους, γίνεται λοιπόν κατανοητό το ότι πολλές φορές, απαγορεύσεις σαν αυτές του Out for Blood, τελικά είχαν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δεκαετία του 80 της ανήκε.
16) The Jimi Hendrix Experience : Electric Ladyland
Εδώ βρισκόμαστε πολύ πριν τα 80s, και παρόλο που η εποχή χαρακτηρίζεται από τη χίπικη ιδεολογία (θιασώτης της οποίας ήταν ο Jimi Hendrix) και τη σεξουαλική απελευθέρωση, είναι λογικό αυτό να έχει και την άλλη μεριά του νομίσματα, την αντίπερα ισότιμη αντίδραση. Το εξώφυλλο με τον γυμνό θηλυκό πληθυσμό και τη χρήση ναρκωτικών να αιωρείται στην ατμόσφαιρα, μαζεύτηκε άρον άρον από τους εμπλεκόμενους, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από μία απλή μεν, χαρακτηριστική δε φωτογραφία του πρώτου πραγματικού guitar hero της ιστορίας. Η αλλαγή στο εξώφυλλο φυσικά δεν αφαιρεί το παραμικρό από την ουσιαστική και ιστορική αξία του δίσκου, του δεύτερου κατά σειρά studio album των Jimi Hendrix Experience, ύστερα από το Are you Experienced? και πριν το Axis:Bold as Love.
17) Great White : Hooked
Οι Great White εκείνη την εποχή, προσπαθώντας να διατηρήσουν το momentum από το πολύ επιτυχημένη ...Twice Shy, κυκλοφόρησαν έναν ακόμα πιο mainstream δίσκο, με πολύ πιασάρικα τραγούδια και μελωδίες. Παρόλα αυτά, "έντυσαν" το Hooked με ένα χαρακτηριστικό μεν για το είδος, ακραίο δε επί το γενικότερο εξώφυλλο. Ο γάντζος του αρχικού εξωφύλλου βυθίστηκε, ο τραγουδιστής Jack Russell αναρωτιόταν πόσο πιο "τέχνη" θα ήταν ένα μοντέλο με κομμένα χέρια, η τελική δε μορφή του εξωφύλλου περισσότερο έμοιαζε με ανάδυση απορριμμάτων από το βυθό της θάλασσας, παρά με glam rock εξώφυλλο. Σε κάθε περίπτωση, το Hooked παραμένει ένα εξαιρετικό album, που συντήρησε το μύθο της καλύτερης hair metal μπάντας που είχε ως ξεκάθαρη βάση τα blues.
18) Scorpions : Lovedrive
Το Lovedrive είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό album για τους Scorpions, πέρα από την καλλιτεχνική αξία του. Το πρώτο που κυκλοφόρησε από πολυεθνική εταιρεία, ύστερα από τη λύση της συνεργασίας με την RCA, και το πρώτο χωρίς τον Uli Jon Roth. Το εκτεθειμένο στήθος της γυναίκας στο εξώφυλλο, που ήταν ακόμα πιο εκτεθειμένο στο οπισθόφυλλο, παραήταν edgy ώστε να παραμείνει στα ράφια των δισκοπωλείων, με τις μεταγενέστερες εκδόσεις να δείχνουν απλά μια εκδοχή του μεγάλου σκορπιού. Η αλλαγή έγινε προς έκπληξη του συγκροτήματος, με τον Klaus Meine να δηλώνει "Μου κάνει εντύπωση ότι αποτέλεσε πρόβλημα στην Αμερική καθώς στις πρώτες σειρές των συναυλιών μας εκεί, υπήρξαν πολλές φορές που είδαμε το εν λόγω εξώφυλλο ζωντανά"...
19) Guns N Roses : Appetite for Destruction
Με το όνομα Appetite for Destruction έγινε γνωστός ο πίνακας του γνωστού καρτουνίστα Robert Williams, ο οποίος κοσμούσε το αρχικό εξώφυλλο του ιστορικού ντεμπούτου των Guns N Roses. Πάλι όμως υπήρχαν αρκετά δισκοπωλεία τα οποία αρνήθηκαν να το βάλουν στις βιτρίνες τους, τουτέστιν υπήρξε στη συνέχεια η αντικατάσταση με το γνωστό σταυρό και τα κρανία των πέντε μελών του συγκροτήματος. Σύμφωνα δε με τον Axl Rose, η αρχική ιδέα του εξωφύλλου είχε να κάνει με την έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Challenger, η οποία συγκλόνισε την ανθρωπότητα το 1986, ιδέα που απορρίφθηκε από τον David Geffen ως κακόγουστη το λιγότερο. Ο κέλτικος σταυρός αποτελούσε φόρο τιμής στους Thin Lizzy, συγκρότημα που λάτρευε από τότε ακόμα ο Axl.
20) Van Halen : Balance
To Balance είναι για την πλειοψηφία των fans το καλύτερο album των... Van Hagar, κοινώς της έκδοσης των Van Halen με τον Sammy Hagar στα φωνητικά. Ο φωτογράφος Glen Wexler, υπεύθυνος για το αρχικό εξώφυλλο δήλωσε πως το ήρεμο παιδί της φωτογραφίας είναι ουσιαστικά το επιθετικό, τραβώντας τα μαλλιά του αδερφού του. Στο εναλλακτικό εξώφυλλο, το ένα από τα δύο δίδυμα απουσιάζει, προμηνύοντας ουσιαστικά την (προσωρινή) διάλυση του συγκροτήματος, μέχρι το reunion με τον David Lee Roth πολλά χρόνια αργότερα και την κυκλοφορία του πολύ καλού A Different Kind of Truth. Ήταν τέτοια η ένταση των ηχογραφήσεων, που ο μακαρίτης Eddie Van Halen, εξοργισμένος από τα sessions, κούρεψε για πρώτη φορά τα μαλλιά του στο κοντό με τον οποίο τον είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Bonus:
21) Metallica : Kill 'em All (Metal Up your Ass)
Το δεύτερο demo των Metallica ηχογραφήθηκε το Νοέμβριο του 1982 στο San Fransisco. Αποτέλεσε live ηχογράφηση, μετά από μια συναυλία στην οποία ήταν support οι Exodus, με τον Kirk Hammett ακόμα στη σύνθεση τους. Περιείχε εννέα original τραγούδια και δύο διασκευές στους Diamond Head, τα πασίγνωστα Am I Evil? και The Prince. Ο τίτλος Metal Up your Ass καθώς και το εξώφυλλο, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για το πρώτο full album της μπάντας, κάτι το οποίο η εταιρεία και το management απαγόρευσαν. Εκνευρισμένος ο Cliff Burton θα δηλώσει τότε "I hate the managers. Let's kill 'em all.". Τα υπόλοιπα είναι ιστορία..