Mimosa pudica, το ευαίσθητο φυτό, δείτε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας

Mimosa pudica, το ευαίσθητο φυτό, δείτε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας

Ποιος δεν είδε μια μέρα σε ένα κέντρο κήπου αυτό παράξενο φυτό που κλείνει το φύλλωμά του αμέσως μόλις ακουμπήσει ; Αυτό είναι το εύστοχα ονομάζεται "ευαίσθητο", το μικρό λατινικό του όνομα Mimosa pudica. Ιθαγενής στις τροπικές ζώνες της Νότιας Αμερικής, αυτό το μάλλον ιδιαίτερο πολυετές φυτό ανήκει στην οικογένεια Fabaceae (ή οσπριοειδή).

Στην καλλιέργεια, το ευαίσθητο σπάνια υπερβαίνει τα 30 εκατοστά σε ύψος, ενώ στη φύση μπορεί εύκολα να φτάσει τα 80 εκατοστά. Buissonnante, ή ακόμα και χαλί, καλύπτει μεγάλες εκτάσεις στο φυσικό της περιβάλλον. Το φύλλωμά του, πολύ κομμένο, έχει την ικανότητα να προστατεύεται από τους αρπακτικούς, αναδιπλώνεται στον εαυτό του με την παραμικρή επαφή, κάνοντας το φυτό να φαίνεται ακατανίκητο. Το ίδιο φαινόμενο θα προκληθεί από τη βροχή ή την πτώση της νύχτας (όπως για παράδειγμα στην albizia). Στο τέλος του καλοκαιριού, Mimosa pudica είναι διακοσμημένο με μικρές στρογγυλές ταξιανθίες (Διαμέτρου 1 έως 2 cm) αποτελούμενη από ακανθώδεις στήμονες γαλάζιο ή ροζ.

Εσωτερική καλλιέργεια του Mimosa pudica
ο ευαίσθητο είναι ένα τροπικό φυτό που δεν ανέχεται τις αρνητικές θερμοκρασίες, πρέπει να καλλιεργηθεί σε θερμοκήπιο, βεράντα ή φωτεινό σπίτι, η θερμοκρασία του οποίου δεν θα πέσει κάτω από τους 15° C.

συνθέτω ένα ελαφρώς όξινο μείγμα με 1/3 γλάστρες, 1/3 ερείκης και 1/3 τύρφης για το φυτό σας. Μην ξεχνάτε να αποστραγγίζετε σωστά το κάτω μέρος της κατσαρόλας με ένα στρώμα από μπάλες από πηλό ή χαλίκι για να διευκολύνετε την εκκένωση του ψεκασμού νερού.

Τοποθετήστε το φυτό σας σε ένα πολύ φωτεινή τοποθεσία αλλά χωρίς άμεσο ήλιο στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

ο Το πότισμα πρέπει να είναι γενναιόδωρο το καλοκαίρι, έτσι ώστε το μίγμα να μην στεγνώνει τελείως. Κάθε δύο εβδομάδες, προσθέστε λίγο υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Το χειμώνα, ένα πότισμα την εβδομάδα πρέπει να είναι αρκετό, εκτός εάν το φυτό καλλιεργείται σε ένα πολύ θερμαινόμενο διαμέρισμα.

Προσοχή, η τροπική προέλευση της, η ευαίσθητη έχει διατηρήσει μια προτίμηση σε πολύ υγρές ατμόσφαιρες. Μην διστάσετε να το εγκαταστήσετε σε ένα μεγάλο φλιτζάνι γεμάτο με υγρές μπάλες ή να ψεκάσετε συχνά το φύλλωμα σε περίπτωση έντονης θερμότητας, αυτό επίσης θα αποτρέψει την εμφάνιση κόκκινων αράχνων.

Πολλαπλασιασμός των ευαίσθητων: σπορά και μοσχεύματα
Η σπορά στο μίνι θερμοκήπιο την άνοιξη με θερμότητα φόντου που έχει ρυθμιστεί στους 24° C δίνει καλά αποτελέσματα. Η εμφάνιση θα είναι τότε γρήγορη και τα φυτά θα πρέπει να μεταμοσχευθούν σε μεμονωμένους κάδους μόλις έχουν δύο πραγματικά φύλλα.

Μια άλλη λύση, τα μοσχεύματα στελέχους τον Ιούνιο για να πνιγεί. Θυμηθείτε να διατηρείτε καλή υγρασία.

Φυτική περιέργεια

Το Mimosa pudica είναι ένα από τα λεγόμενα "αισθητήρια" φυτά που έχουν την ικανότητα να διπλώνουν το φύλλωμά τους σε περίπτωση εξωτερικής επιθετικότητας. Αυτό το σύνθετο φαινόμενο είναι δυνατό χάρη στη δράση εξειδικευμένων κυττάρων που επιτρέπουν την κίνηση νερού μέσα σε αυτά. Κατά τη διάρκεια ενός ερεθίσματος, το νερό απομακρύνεται από τα κύτταρα πολύ γρήγορα, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να τα ανακτήσετε

Πηγή: esdemgarden.com