Διουρητικά βότανα

 Διουρητικά βότανα

Πολλά βότανα, φρούτα και λαχανικά είναι φυσικά διουρητικά, τα οποία αυξάνουν και ενθαρρύνουν την παραγωγή ούρων και προσφέρουν ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών.

το αγριοράδικο-Taraxacum officinale, το ταραξάκο έχει μια μοναδική αξία, είναι από τα δημοφιλέστερα διουρητικά βότανα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, έτσι όταν το χρησιμοποιούμε δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ανεπάρκεια καλίου στο σώμα μας, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει όποιο καρδιακό πρόβλημα, αλλά και τόσα άλλα προβλήματα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι, πως καθώς οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες είναι πλούσιες σε νάτριο και χαμηλές σε κάλιο, γεγονός που προκαλεί κατακράτηση υγρών, τα διουρητικά βότανα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι ιδανικά για την απομάκρυνση των υγρών από τον οργανισμό μας αλλά και για την πρόσληψη καλίου.
το πετροσέλινο- Petroselinum crispum
το φλισκούνι- Mentha pulegium
το πολυτρίχι ή σκορπίδι με βοτανικό όνομα Adiantum capillus-veneris, αδίαντο ή κόμη της Αφροδίτης
το μάραθο- Foeniculum vulgare
το σέλινο- Apium graveolens, το σέλινο σαν άριστο διουρητικό, διεγείρει την παραγωγή ούρων και η ιδιότητά του αυτή προστατεύει αλλά και βοηθά στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
η αντράκλα- Portulaca oleracea, η αντράκλα είναι ισχυρότατο διουρητικό , το οποίο δρα άμεσα και μια πλούσια πηγή καλίου 494 mg/100g,
μαγνησίου 68 mg/100g,
ασβέστιο 65 mg / 100g…
τα cranberries ή κράνα-Vaccinium oxycoccos, έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, ο χυμός τους είναι ένα αποτελεσματικό διουρητικό, διατηρούν το pH των ούρων σε φυσιολογικές τιμές , ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι θεραπεύουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες.
τα φύλλα της αγκινάρας-Cynara scolymus L, τα εκχυλίσματα των φύλλων αγκινάρας συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τα ισχυρότερα διουρητικά βότανα και αποτοξινωτικά βότανα.
Μειώνουν την κατακράτηση υγρών, βοηθούν στην παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι και σε συνδυασμό με το γαϊδουράγκαθο και το αγριοράδικο αποτελούν το ιδανικότερο ίαμα για την υγεία του συκωτιού μας.
η κολλιτσίδα– Arctium lappa, η κολλιτσίδα είναι ένα ισχυρότατο βότανο και ένα ισχυρότατο διουρητικό, ιδανικό για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας
Άλλα ισχυρά διουρητικά βότανα είναι:
η αχιλλέα ή χιλιόφλλο ή Αγριαψιθιά-Achillea millefolium
οι καρποί του κράταιγου – Crataegus monogyna, σε πολλά μέρη της Ελλάδας γνωστός και ως μπουρμπουτζελιά, τρικοκκιά
τα γένια του καλαμποκιού-Stigma maydis, ισχυρότατο διουρητικό, ιδανικό για τις πέτρες στα νεφρά, ιδανικό σε περιπτώσεις λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης,
σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος,
για τη θεραπεία της κυστίτιδας,
της ουρηθρίτιδας,
και της προστατίτιδας – για τις πέτρες στα νεφρά κάνουμε έγχυμα με 20gr βοτάνου σε 1l νερό και πίνουμε 1 φλιτζάνι κάθε 4 ώρες
το αγριοκαρότο-Daucus carota
το αρκτοστάφυλλο ή αρκουδοκούμαρο–Arctostaphylos uva ursi – ήπιο διουρητικό και στυπτικό, ιδανικό για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα,
νεφρίτιδα,
πυελίτιδα και πυελονεφρίτιδα.
η αγριάδα-Cynodon dactylon, δραστικότατο διουρητικό βότανο, ιδανικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως η κυστίτιδα, αλλά και ισχυρότατο και άμεσα αποτελεσματικό βότανο για πέτρες στη χολή και στα νεφρά- χρειάζεται προσοχή στη χρήση της αγριάδας για να μην δημιουργηθούν προβλήματα όπως τραυματισμός της ουροδόχου κύστεως.
οι σπόροι του αμάραντου,
οι σπόροι του γλυκάνισου-Pimpinella anisum
τα φύλλα της ελιάς,
η μαντζουράνα-Origanum majorana

Από τα φρούτα τα ισχυρότερα διουρητικά είναι αυτά που είναι πλούσιοι σε ηλεκτρολύτες καλίου, όπως:
το λεμόνι και το πορτοκάλι και οι χυμοί τους- το νερό με λεμόνι είναι ένα ρόφημα με ισχυρή αποτοξινωτική και διουρητική δράση πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά,
ο ανανάς,
το καρπούζι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ισχυρότατο διουρητικό που απομακρύνει τα περιττά υγρά από το σώμα χωρίς να αφυδατώνει.
τα βατόμουρα,
τα σταφύλια και τα κεράσια.

Από τα λαχανικά τα ισχυρότερα διουρητικά είναι:
τα σπαράγγια,
τα παντζάρια, άριστα διουρητικά, καθαρίζουν τα αιμοσφαίρια, από τις λιπαρές ουσίες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών,
το μαρούλι,
το σπανάκι,
η κολοκύθα,
το αγγούρι, το αγγούρι ανήκει στην ομάδα των ισχυρών φυσικών διουρητικών, κρατά τα νεφρά μας υγιή, προστατεύει από παθήσεις της ουροδόχου κύστεως και μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
τα πράσινα φασόλια,
οι ντομάτες, οι οποίες λειτουργούν όπως και τα καρπούζια, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, παρακινεί τα νεφρά να απελευθερώνουν περισσότερα υγρά αποτοξινώνοντας τον οργανισμό μας.

τα καρότα, τα καρότα προσφέρουν στο σώμα μας ένα μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών, μετάλλων και βιταμινών και είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά διουρητικά και επικουρούν στην αποτοξίνωση του σώματος.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το νερό – διότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών είναι να πίνουμε καθημερινά άφθονο νερό.
Όταν ο οργανισμός μας έχει καθημερινά τις απαιτούμενες ποσότητες νερού, τότε δεν υποφέρει από κατακράτηση υγρών και αποβάλλει φυσιολογικά το πλεονάζον αποθηκευμένο νερό.

Πηγή: thalia-botanologia.gr