Χειμώνας: Τροφές απαραίτητες για την αντιμετώπιση του ψύχους!

Χειμώνας: Τροφές απαραίτητες για την αντιμετώπιση του ψύχους!

Αισθανόμαστε κρύο όταν οι υποδοχείς στο δέρμα μας στέλνουν την αλλαγή της θερμοκρασίας στον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία συσπώνται, ώστε να αποφύγουν την απώλεια της θερμότητας, ενώ παράλληλα παράγει θερμότητα για να παραμείνει ζεστός.

Για να παράγει θερμότητα ιδανικοί είναι οι υδατάνθρακες, όπως τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, το άγριο ρύζι, το ψωμί και τα όσπρια, τα οποία αποτελούν το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού, διότι διασπώνται σταδιακά προσφέροντάς μας μικρές δόσεις ενέργειας τέτοιες, ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος.

Πέρα από τους υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνουμε ποσότητες βιταμινών όπως η βιταμίνη C, A και E καθώς και πρωτεΐνες. Σε μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες οι οποίες αποτελούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο περιέχει και ιχνοστοιχεία χαρίζοντας αντιοξειδωτικές αλλά και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες ενώ οι ξηροί καρποί έχουν Ω -3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς η οποία δουλεύει διπλά.

Τα εσπεριδοειδή σε συνδυασμό με τα μανιτάρια και τα χειμερινά λαχανικά, όπως μπρόκολο και κουνουπίδι καθώς και το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά μας βοηθούν, στην περεταίρω διάσπαση των αιμοφόρων αγγείων, για όσο το δυνατόν λιγότερες θερμικές απώλειες. Τέλος το πράσινο τσάι το οποίο περιέχει κατεχίνες και αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με το νερό εμποδίζει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο του ψύχους την αφυδάτωση.

Πηγή: iTrofi