Πόσο συχνά είναι καλό να ζυγίζομαι;

Πόσο συχνά είναι καλό να ζυγίζομαι;

Αυτή είναι μία απορία που έχουν πολλοί άνθρωποι όσο προσπαθούν να χάσουν ή να συντηρήσουν το παρόν τους βάρος.

Η απάντηση είναι: “Eξαρτάται!”

Μελέτη που διήρκησε 12 μήνες έδειξε πως η καθημερινή ζύγιση βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν παραπάνω βάρος! Έτσι, η καθημερινή ζύγιση μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο σε μία φάση απώλειας βάρους.

Απ’ την άλλη, καλό είναι να θυμόμαστε πως το βάρος είναι απλώς ένας αριθμός! Η καθημερινή του παρακολούθηση μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα όπως ανάπτυξη εμμονής ή και μείωση της αυτοπεποίθησης.

Η εβδομαδιαία ζύγιση, που προτείνεται κι από πολλούς ειδικούς, μπορεί να είναι αποτελεσματική τόσο στη μείωση αλλά ιδιαίτερα στη φάση που έχεις πετύχει τον στόχο σου και θέλεις να συντηρήσεις το παρόν σου βάρος. Σε βοηθάει, έτσι, να μάθεις να αυτό-παρακολουθείσαι και να ρυθμίζεις ανάλογα τις διατροφικές σου επιλογές.

Τέλος, η μηνιαία ζύγιση δεν προτείνεται συχνά καθώς δεν μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει τυχόν λάθη που κάνει. Συνεχίζει, όμως, να είναι προτιμότερη επιλογή απ’ την απουσία ζυγίσματος.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο ζύγισης που να ταιριάζει σε όλους! Άλλωστε, σου θυμίζουμε, ότι το βάρος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

-Ο εμμηνορυσιακός κύκλος (Στις γυναίκες).

- Η κατάσταση ενυδάτωσης

- Η περιεκτικότητα της διατροφής σε αλάτι, καφεΐνη, υδατάνθρακες

- Η φυσική δραστηριότητα

- Η παρουσία κάποιας πάθησης κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η ζύγιση να γίνεται μόλις ξυπνάμε και οι επόμενες μετρήσεις να επαναλαμβάνονται υπό τις ίδιες συνθήκες!

Ευχαριστούμε την Βάλια Γρηγορίου και το Nutricenter