Ρόδι: Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας που έχει την τιμητική του - 6 σημαντικά οφέλη

Ρόδι: Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας που έχει την τιμητική του - 6 σημαντικά οφέλη

Ο Δεκέμβρης ? είναι ο μήνας που το ρόδι έχει την τιμητική του ..άλλωστε είναι γνωστό και το έθιμο που σπάμε το ρόδι για να κυλήσει με τύχη και ευημερία το νέο έτος!
Ποια είναι, όμως, τα οφέλη του ροδιού για την υγεία μας;

1. Έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Μία από αυτές είναι η πουνικαλαγίνη, η οποία χάρη στη δραστικότητά της καθιστά το ρόδι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι κατά του οξειδωτικού στρες!

2.Ασκεί ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση!

3. Μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έρευνες δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση χυμού από ρόδι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης και της LDL χοληστερόλης!

4. Βελτιώνει την αθλητική απόδοση , χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυσικά νιτρικά άλατα. Έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση 1γρ εκχυλίσματος ροδιού 30 λεπτά πριν τον αγώνα, επέδρασε θετικά στην αντοχή και τη συνολική απόδοση των αθλητών.

5. Μπορεί να επιβραδύνει ή να δράσει κατά κάποιων τύπων καρκίνου (π.χ. καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού) – σε αυτές τις περιπτώσεις το ρόδι χρησιμοποιείται στη «συμπυκνωμένη του μορφή», δηλαδή ως εκχύλισμα ροδιού.

6. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Αν και οι περισσότερες έρευνες βασίζονται σε ζωικά πρότυπα, πρόσφατες μελέτες σε άνδρες συμμετέχοντες δείχνουν ότι το ρόδι ενδέχεται να δράσει ευεργετικά και σε αυτό το επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το ρόδι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα στον κόσμο! Μπορείς να καταναλώσεις απευθείας τους σπόρους του ροδιού ή και να φτιάξεις χυμό από ρόδι .

Ωστόσο, αν αυτό το διάστημα λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να συμβουλευτείς πρώτα τον θεράποντα ιατρό σου καθώς ο χυμός ρόδι μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα για την πίεση ή την υπερλιπιδαιμία.

Ευχαριστούμε την διατροφολόγο- διαιτολόγο Βάλια Γρηγορίου