Η σημασία της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η σημασία της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα των επιθετικών όγκων, τονίζουν οι επιστήμονες.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μας κάνει καλό. Μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας μια σειρά από σημαντικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, που είναι απαραίτητα για τις διάφορες σωματικές λειτουργίες. Ωστόσο, γνωρίζετε ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου;

Οι μέχρι τώρα έρευνες για τον καρκίνο του μαστού δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, κοτόπουλο και ψάρι, πιθανώς να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας, ενώ μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν γενικότερα διατροφικά πρότυπα χωρίς να εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής. Συχνά είναι ασαφές ποιος είναι ο αντίκτυπος μιας «υγιεινής» δίαιτας στην υποτροπή του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με τη νόσο. Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τα ποσοστά επανεμφάνισης; Ή μήπως τα άλλα οφέλη της υγιεινής διατροφής, όπως η απώλεια βάρους, παίζουν σημαντικότερο ρόλο;

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, και πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Harvard T.H. Chan School of Public Health, διαπίστωσε ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, καθώς και τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, παρουσίασαν τα σημαντικότερα οφέλη για τη μείωση του κινδύνου.

Οι γυναίκες που κατανάλωσαν περισσότερες από 5,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 11% σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν 2,5 μερίδες αντίστοιχα. "Η έρευνα αυτή παρέχει την πληρέστερη εικόνα της σημασίας της κατανάλωσης υψηλών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού", δήλωσε η Heather Eliassen, μια από τους συγγραφείς της έρευνας. Τόσο τα ωμά όσο και τα μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά προσέφεραν οφέλη. Σε μερικές περιπτώσεις το μαγείρεμα βοηθά στην απελευθέρωση ισχυρών αντιοξειδωτικών που είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 182.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη Nurses’ Health Study. Οι γυναίκες είχαν πάρει μέρος στη μελέτη τη δεκαετία του 1980 ή του 1990, απαντώντας σε ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους κάθε τέσσερα χρόνια. Έδιναν επίσης τακτικά πληροφορίες για οποιαδήποτε διάγνωση καρκίνου, το βάρος τους, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού. Μετά από 24 χρόνια κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από 5,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από όσες κατανάλωναν 2,5 ή λιγότερες μερίδες. Μια μερίδα ορίζεται ως ένα φλιτζάνι ωμών φυλλωδών λαχανικών, μισό φλιτζάνι ωμών ή μαγειρεμένων λαχανικών ή μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένων ή ψημένων φρούτων.

Όταν τα στοιχεία αναλύθηκαν σύμφωνα με τον τύπο του όγκου, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδεόταν ιδιαίτερα με χαμηλότερο κίνδυνο όγκων των υποδοχέων οιστρογόνων (ER-negative) σε σύγκριση με τους ER-positive. Οι ER-αρνητικοί όγκοι είναι καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται χωρίς την ορμόνη του οιστρογόνου και συχνά η θεραπεία τους αποτελεί πρόκληση. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η σύνδεση με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού παρατηρήθηκε 8 έως 12 χρόνια μετά την έκθεση, αλλά όχι για μικρότερες χρονικές περιόδους. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους διάφορους λόγους για τους οποίους κάποιες προηγούμενες μελέτες δεν έχουν δείξει οφέλη, σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας Maryam Farvid, ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής του Harvard T.H. Chan School of Public Health .

Μειώθηκε ο κίνδυνος των επιθετικών καρκινικών όγκων
Οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φάνηκε να συνδέεται με έναν ιδιαίτερα μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης των επιθετικών τύπων καρκινικών όγκων, οι οποίοι αναπτύσσονται και εξαπλώνονται γρήγορα και συχνά είναι ανθεκτικοί στις παραδοσιακές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία.

Η Farvid και οι συνεργάτες της είχαν ήδη πραγματοποιήσει μια μελέτη που έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η προστατευτική επίδραση είναι ανεξάρτητη από την περιεκτικότητά τους σε ίνες. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα αντιοξειδωτικά, που μπορούν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση του κινδύνου για καρκίνο. "Ενώ μια δίαιτα με πολλά φρούτα και λαχανικά συνδέεται και με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, τα αποτελέσματά μας μπορούν να σπρώξουν τις γυναίκες να αυξήσουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών", κατέληξε η Eliassen.

Με πληροφορίες από itrofi.gr