Mωβ καρότα: Iδανικά για απώλεια βάρους

Mωβ καρότα: Iδανικά για απώλεια βάρους

Έχετε δοκιμάσει μωβ καρότα; Τα μωβ καρότα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό που τους δίνει αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα και σας βοηθάει να καταπολεμήσετε την φλεγμονή κι ακόμα μερικά είδη καρκίνου. Μάθετε μερικά από τα πολλά οφέλη αυτού του νόστιμου, πολύχρωμου λαχανικού.

Είναι παράξενο να φανταστούμε το καρότο χωρίς το ωραίο πορτοκαλί του χρώμα. Ωστόσο, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, τα μωβ καρότα ήταν περισσότερο διαδεδομένα στο παρελθόν και καταναλώνονταν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος καρότου στην Ασία και στην Ευρώπη.

Στο παρελθόν τα καρότα είχαν πολλά διαφορετικά χρώματα. Ανάλογα με την περιοχή και το χρώμα της γης όπου καλλιεργούνταν, ήταν λευκά, κίτρινα, ακόμα και πολύ σκούρα – σχεδόν μαύρα – μωβ. Όμως… τι γίνεται με τα πορτοκαλί καρότα; Αυτή η ποικιλία πρωτοεμφανίστηκε στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα. Δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από υβρίδια, μια διασταύρωση που αναπτύχθηκε από ολλανδούς αγρότες οι οποίοι ήθελαν να τιμήσουν τον βασιλικό Οίκο της Οράγγης. Είχαν τέτοια επιτυχία που σύντομα ξεκίνησαν να τα πουλάνε εκτός των συνόρων τους, καθιερώνοντας έτσι την πορεία για τα πορτοκαλί καρότα στην αγορά του σήμερα.

Είναι μια ενδιαφέρουσα και καλά τεκμηριωμένη ιστορία η οποία μας εξηγεί γιατί δεν βλέπουμε μωβ καρότα συχνά στην αγορά. Ωστόσο, σήμερα τα μωβ καρότα επιστρέφουν και χαρακτηρίζονται ακόμα και ως «υπερτροφή».

Θρεπτικά μωβ καρότα
Ας ξεκινήσουμε με το χαρακτηριστικό τους χρώμα και τις ιδιότητές τους.

Το μωβ χρώμα σε αυτά τα καρότα οφείλεται σε μια υδατοδιαλυτή ουσία ανθοκυανίνη. Η ανθοκυανίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται σε πολλές τροφές, όπως κόκκινα σταφύλι, μελιτζάνα, μούρα, κόκκινα φασόλια, κόκκινο λάχανο ή ρόδια. Γνωρίζοντας τις υγιεινές ιδιότητες αυτών των τροφών, μπορείτε να μαντέψετε την τρομερή θεραπευτική δύναμη που κρύβεται και στα μωβ καρότα:

Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας.
Έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες.
Μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη ή LDL.
Η χρήση της δραστικής τους ουσίας, της ανθοκυανίνης, είναι ενδεδειγμένη για άτομα με διαβήτη. Η τακτική τους κατανάλωση ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα αντιοξειδωτικά τους προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και εξουδετερώνουν τα ένζυμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο και τον συνδετικό ιστό.

Τα μωβ καρότα και η απώλεια βάρους
Θα χαρείτε να μάθετε ότι τα μωβ καρότα έχουν λίγες θερμίδες. Μπορείτε να τα καταναλώνετε ωμά ή μαγειρεμένα στον ατμό. Είναι χορταστικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το λαχανικό θα βοηθήσει την πέψη σας. Δεν μειώνει μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά επίσης βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω των φυτικών ινών.

Οι περισσότερες φυτικές ίνες στα μωβ καρότα είναι διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν νερό στο πεπτικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε μια ουσία με μορφή τζελ. Σιγά-σιγά περνώντας από το έντερο η ουσία αυτή «μαζεύει» τις τοξίνες και στη συνέχεια μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, αφού φτάσει στο κυκλοφορικό σύστημα.

Βοηθάνε στην μείωση κιρσών

Εάν υποφέρετε από κιρσούς, τα μωβ καρότα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην μείωση της πίεσης.

karotmob2

Για άλλη μια φορά, η ανθοκυανίνη είναι αυτή που βοηθάει με την αντιφλεγμονώδη της δράση. Επίσης, βελτιώνει την ροή του αίματος.

Τα μωβ καρότα ενεργοποιούν μια σειρά πρωτεϊνών οι οποίες μπορούν να θεραπεύσουν τα κατεστραμμένα τοιχώματα αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνει την συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Σημειώστε πως ακόμα και αν δεν εξαφανίσουν κιρσούς, θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ιδανικά για πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου
Τα μωβ καρότα, όπως και τα μούρα, τα ραδίκια και τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, τα οποία σας προστατεύουν από την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Maryland, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφών αναστέλλει την ανάπτυξη αυτών των βλαβερών κυττάρων στο παχύ έντερο.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε:να προσπαθείτε πάντα να επιλέγετε βιολογικά για να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σας.

Τώρα, ας δούμε μερικές υπέροχες συνταγές με μωβ καρότα.

Φυσικός χυμός από μωβ καρότα και μήλο
Ένας καταπληκτικός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα μωβ καρότα είναι να φτιάξετε ένα λαχταριστό smoothie. Είναι ένας ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας ή να το επιλέξετε για το βραδινό σας.

Πάμε να το φτιάξουμε.

Συστατικά

2 μωβ καρότα
1 μήλο
Χυμός από μισό λεμόνι
1 κούπα νερό (200 ml)
Παρασκευή

Πρώτα πλένετε καλά τα μωβ καρότα και το μήλο.
Στη συνέχεια, κόβετε το μήλο στα τέσσερα για να αναμειχθεί πιο εύκολα.
Αναμειγνύετε τα καρότα μαζί με το μήλο και έπειτα ρίχνετε το μείγμα στο αγαπημένο σας ποτήρι.
Τέλος, προσθέτετε το νερό και τον χυμό του λεμονιού.
Ανακατέψτε καλά και απολαύστε το!
Έχει μια γλυκόξινη γεύση με άρωμα τάρτας που θα απολαύσετε και θα προσφέρετε στον οργανισμό σας μια καλή ώθηση για την καλύτερη υγεία.

Δοκιμάστε το!

Εάν δεν απολαμβάνετε ακόμα τα οφέλη των μωβ καρότων, τώρα είναι η ώρα.

Με πληροφορίες από ΜεΥγεία