Αμύγδαλα: Οι μαγικοί καρποί στη διατροφή μας

Αμύγδαλα: Οι μαγικοί καρποί στη διατροφή μας

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στη συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη -μεταξύ άλλων-για την ανάπτυξη του μυϊκού μας συστήματος

Παράλληλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτό όμως για το οποίο ξεχωρίζουν είναι τα λιπαρά που περιέχουν, τα οποία είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά. Τα εν λόγω λιπαρά φαίνεται να έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και να βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Επίσης, τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, ενώ μας παρέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το κάλιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος, καθώς επίσης και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά.

Γιατί είναι απαραίτητα στη διατροφή μας;
Μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη

Σχετική μελέτη στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition», έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων συνδέεται με ευνοϊκές μεταβολές στα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν αμύγδαλα παρατηρήθηκε βελτίωση των επιπέδων HDL χοληστερόλης και της ικανότητάς της να απομακρύνει τη χοληστερόλη από την κυκλοφορία.

Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Τα αμύγδαλα αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, που συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενισχύοντας την υγεία των αγγείων.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αμύγδαλα καθημερινά για 1 μήνα βρέθηκαν να έχουν αυξημένη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κυρίως α-τοκοφερόλης, στο αίμα, χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, παράγοντες που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Διευκολύνουν το αδυνάτισμα
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν εντάξει στη δίαιτά τους αμύγδαλα έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν σύνθετους υδατάνθρακες.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καθημερινά αμύγδαλα ως σνακ, δεν πάχυναν, παρά το γεγονός ότι προσλάμβαναν εξτρά θερμίδες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπεράσμα ότι το βάρος τους δεν αυξήθηκε, επειδή ένιωθαν χορτάτοι και δεν έτρωγαν κάτι άλλο μεταξύ των γευμάτων τους.

Πόσα αμύγδαλα να φάμε;
Συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή 40-50 γρ. αμύγδαλα ως σνακ ή μέσα στα δημητριακά μας, τις σαλάτες μας ή στα φαγητά μας

Με πληροφορίες από in.gr