Πώς το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα;

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα;

Το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα με πολλούς τρόπους. Επιδεινώνει σημαντικά την εμφάνιση και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματικές παθήσεις όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα τόσο εκείνων που καπνίζουν όσο και εκείνων που εκτίθενται στον καπνό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καπνός περιέχει περίπου 4.000 τοξικά συστατικά, εκ των οποίων τουλάχιστον 300 είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν δερματολογικές επιδράσεις.

Πρώτον, το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα προκαλώντας ανεπιθύμητα αισθητικά αποτελέσματα. Αν και προκαλεί βλάβη στο δέρμα σε ολόκληρο το σώμα, τα αποτελέσματα είναι πιο ορατά στο πρόσωπο. Υπάρχει ακόμη και ένα μοτίβο που ορίζεται ως το «πρόσωπο του καπνιστή». Ωστόσο, ο καπνός επηρεάζει το δέρμα πέρα ​​από τα αισθητικά του αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλεί σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι εάν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα αντιστρέφονται.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα;

Η πρώτη βιολογική επίδραση του καπνού στο δέρμα προκαλείται από την αύξηση των ελεύθερων ριζών. Αυτά είναι χημικά στοιχεία που καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης, αλλάζουν και τις γενετικές πληροφορίες και προκαλούν ανωμαλίες στις αρτηρίες του δέρματος και της επιδερμίδας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυκλοφορία και η διατροφή του δέρματος διακυβεύονται. Το δέρμα στερείται οξυγόνου και των βασικών θρεπτικών ουσιών, γεγονός που οδηγεί σε αφυδάτωση και ξηρότητα. Επίσης, η νικοτίνη περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται αγγειοπιεσίνη που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τα οιστρογόνα. Εν τω μεταξύ, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν σε ξηρότητα.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση καπνού μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης Α και μεταβάλλει την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το ξηρό δέρμα με μειωμένη λάμψη και έντονες ρυτίδες.

Το πρόσωπο των καπνιστών φαίνεται γκριζωπό-κίτρινο και τα ζυγωματικά τους γίνονται πιο εμφανή. Μερικές φορές εμφανίζονται μωβ κηλίδες. Ομοίως, τα μαλλιά τους γίνονται ξηρά και εύθραυστα.

Πρόωρη γήρανση
Μία από τις προφανείς εκδηλώσεις του ότι το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα είναι η πρόωρη γήρανση. Αυτό είναι πιο ορατό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και είναι πιο εμφανές μετά την ηλικία των 39 ετών.

Οι ρυτίδες που έχουν οι καπνιστές είναι διαφορετικές από αυτές των μη καπνιστών. Τα αυλάκια είναι στενότερα, βαθύτερα και πιο έντονα. Τα περιγράμματα είναι πιο έντονα. Μια μελέτη επισημαίνει ότι οι ρυτίδες ορισμένων καπνιστών ηλικίας 40 έως 49 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες των μη καπνιστών ηλικίας 60 έως 70 ετών.

Επίσης, οι ρυτίδες είναι συχνά πιο έντονες γύρω από τα μάτια και το άνω χείλος. Αυτό οφείλεται συνήθως στη θέση του καπνιστή να καπνίζει. Εν τω μεταξύ, η πρόωρη γήρανση οφείλεται κυρίως στο ότι ο καπνός κάνει τα απόβλητα ελαστίνης να συσσωρεύονται στο χόριο, οδηγώντας στον εκφυλισμό κολλαγόνου και στο σχηματισμό ρυτίδων.

Το κάπνισμα επηρεάζει την επούλωση του δέρματος

Τα θεραπευτικά προβλήματα αντιπροσωπεύουν έναν άλλο τρόπο με τον οποίο το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα. Ο καπνός μειώνει την οξυγόνωση των ιστών, μειώνει την κυκλοφορία και δηλητηριάζει το αίμα. Η συνέπεια αυτού είναι ότι οι πληγές, ιδιαίτερα οι χειρουργικές πληγές, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Οι καπνιστές με χρόνια έλκη, ειδικά στα κάτω άκρα, έχουν μια πιο ασταθή εξέλιξη και δυσκολία στην επούλωση. Τα άτομα που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρων την ημέρα έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νέκρωση σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Άλλα προβλήματα
Η χρήση καπνού μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πολλές δερματικές παθήσεις. Κάποιες από αυτές είναι:

Αλωπεκία ή τριχόπτωση,
Ψωρίαση,
Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα
Χρόνιο έκζεμα χεριών, μεταξύ άλλων.
Επίσης, ο καπνός προκαλεί κιτρίνισμα στα νύχια και τα δάχτυλα των χεριών, καθώς και στα δόντια, αφού αυξάνει την βακτηριακή πλάκα. Η θερμότητα του τσιγάρου στο στόμα προκαλεί επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των χειλιών. Το 80% των ατόμων που αναπτύσσουν αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι καπνιστές.

Ο καπνός είναι επίσης μια πιθανή αιτία καρκίνου του δέρματος χωρίς μελάνωμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει επιδερμοειδές καρκίνωμα, μια πάθηση που είναι διπλάσια συχνή στους καπνιστές. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και να αυξήσει τον κίνδυνο μετάστασης.

Με πληροφορίες από ΜεΥγεία