Μήπως κάνετε κι εσείς αυτό το μεγάλο λάθος όταν φτιάχνετε τσάι;

Μήπως κάνετε κι εσείς αυτό το μεγάλο λάθος όταν φτιάχνετε τσάι;

Μπορεί να μην είμαστε Βρετανοί, αλλά υπάρχει η πιθανότητα όσοι από εμάς πίνουμε τσάι, να μην ξέρουμε ότι το κλειδί για το τέλειο φλιτζάνι του αγαπημένου αυτού ροφήματος είναι το νερό που χρησιμοποιούμε.

Oι παρακάτω συμβουλές είναι για εσάς:

Διάφοροι εμπειρογνώμονες έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θα πρέπει να αφήνουμε τα φύλλα του τσαγιού στο νερό αρκετά λεπτά, ότι δεν πρέπει ποτέ να πιέζουμε το φακελάκι στην εσωτερική πλευρά του φλιτζανιού γιατί έτσι απελευθερώνεται όλη η πίκρα, ή –όσοι προσθέτουμε γάλα- να κάνουμε την ασυγχώρητη αμαρτία του να το βάζουμε από πριν στο φλιτζάνι.

Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο λάθος που μερικοί από εμάς κάνουμε όταν προετοιμάζουμε τσάι και το οποίο συνήθως παραβλέπεται: ξαναβράζουμε το νερό στο βραστήρα. Αυτό είναι κάτι που κυριολεκτικά καταστρέφει το ρόφημα, καθώς αφαιρεί το οξυγόνο και το άζωτο που χρειάζεται για να αναδειχθεί το άρωμα και η γεύση του. «Συνήθως, όταν το τσάι κρυώνει, οι άνθρωποι ξαναβράζουν το νερό που έχει μείνει στο βραστήρα και φτιάχνουν ένα άλλο φλιτζάνι» αναφέρει ο William Gorman, ειδικός τσαγιού. Και προσθέτει: «έτσι όμως το μόνο που καταφέρνετε είναι να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα άγευστο φλιτζάνι τσάι. Χρειάζεται φρέσκο νερό γιατί ο επαναβρασμός παίρνει όλο το οξυγόνο και το άζωτο από αυτό».

Μια καλύτερη επιλογή φαίνεται να είναι να βάλετε την κούπα με το κρύο πια τσάι στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να έρθει πάλι στη σωστή θερμοκρασία. «Το μόνο που κάνει ο φούρνος μικροκυμάτων στο τσάι, από επιστημονική άποψη, είναι να κινεί τα μόριά του και να το επαναφέρει σε μια αξιοπρεπή θερμοκρασία. Δεν επηρεάζει καθόλου τη γεύση», εξηγεί ο Gorman.

Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι αν βάλετε το γάλα στην κούπα σας πριν από το νερό θα μειώσει τη θερμοκρασία και θα αναστέλλει τη σωστή παραγωγή του αφεψήματος. Επίσης, το χρονικό διάστημα που αφήνουμε τα φύλλα ή το φακελάκι του τσαγιού στο νερό είναι ανάλογο με τα γούστα του καθενός αλλά θα πρέπει να παραμείνει τρία τουλάχιστον λεπτά.

Με πληροφορίες από itrofi.gr