Αυτά είναι τα σημάδια ότι πρέπει να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες

Αυτά είναι τα σημάδια ότι πρέπει να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν το 45-50% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακες και το υπόλοιπο ποσοστό να καλύπτεται από πρωτεΐνες και λιπαρά. Στην κατηγορία των υδατανθράκων ανήκουν τα δημητριακά, η βρόμη, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το πλιγούρι, το ψωμί, τα φρούτα, οι χυμοί φρούτων, τα όσπρια, η ζάχαρη και τα προϊόντα που την περιέχουν.

Βασική λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παροχή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και στη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες ως μορφή γλυκόζης, η οποία αποτελεί το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Τους απλούς οι οποίοι περιέχονται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά. Μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τους σύνθετους οι οποίοι περιέχονται στα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας, καθώς παρέχουν στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, προκαλώντας σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και γι' αυτό το λόγο πρέπει να προτιμώνται από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, οι υδατάνθρακες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στη διατροφή μας.

Δείτε πώς αντιδράει ο οργανισμός όταν οι ποσότητες υδατανθράκων που καταναλώνουμε δεν είναι επαρκείς:

Κακοσμία στόματος: Στόχος της δίαιτας με λίγους υδατάνθρακες είναι να «εκπαιδευτεί» το σώμα να καίει λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Όταν όμως συμβαίνει αυτό, μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση, παράγονται χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες. Οι κετόνες είναι εξαιρετικά δύσοσμες και απελευθερώνονται συχνά μέσω της αναπνοής.

Σύγχυση: Ο εγκέφαλός μας, όπως και ολόκληρο το σώμα μας, χρειάζεται τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας. Εάν ο εγκέφαλος δε λαμβάνει τις ποσότητες γλυκόζης που χρειάζεται, δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό.

Κακή διάθεση: Όσοι ακολουθούν μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες αναφέρουν συχνά πως νιώθουν κακοδιάθετοι και κουρασμένοι. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την παραγωγή σεροτονίνης, μια χημική ουσία που διεγείρει τα κέντρα της χαράς στον εγκέφαλο.

Mε πληροφορίες από onmed.gr