Πέτρες στα νεφρά: Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή για να τις προλάβετε

Πέτρες στα νεφρά: Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή για να τις προλάβετε

Η νεφρολιθίαση είναι μία κατάσταση κατά την οποία δημιουργούνται ένας ή περισσότεροι λίθοι σε κάποιο τμήμα των νεφρών ή του ουρητήρα.

Πρόκειται για πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, το οποίο υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 12% του ανδρικού και το 5% του γυναικείου πληθυσμού, μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Δείτε πώς θα προστατευθείτε ή θα απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά μέσω της διατροφής:

-Καταναλώνετε άφθονα υγρά: Ιδανικά πάνω από 2 λίτρα την ημέρα.

-Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και αποβάλλονται μαζί μέσω των κοπράνων.

-Αυξήστε την πρόσληψη καλίου: Τροφές όπως μπανάνες, ξηροί καρποί, πατάτες, ντομάτες και καρότα, αποτρέπουν την αποβολή ασβεστίου από τα ούρα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κάλιο.

-Πίνετε καφέ και τσάι χωρίς καφεΐνη.

-Πίνετε χυμούς φρούτων, χυμό λεμονιού και γάλα.

-Αποφεύγετε τις ζωικές πρωτεΐνες: Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος αυξάνει το ασβέστιο, τα οξαλικά και το ουρικό οξύ, τα οποία προκαλούν το σχηματισμό λίθων.

- Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών: Περιέχουν φώσφορο, ο οποίος ενισχύει την εντερική απέκκριση του ασβεστίου, βοηθώντας στον περιορισμό της ασβεστουρίας.

- Περιορίστε το αλάτι και τις πλούσιες σε νάτριο τροφές: Κυρίως να αποφεύγετε αλλαντικά, σάλτσες, τουρσιά, παστά, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς με αλάτι, έτοιμες σούπες, λουκάνικα, τυριά, ελιές, πατατάκια, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα.

- Περιορίστε το fast food και προτιμάτε τα φρέσκα προϊόντα.

-Αποφεύγετε τις βιταμίνες: H υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων ασβεστίου, βιταμίνης C και D, πρέπει να αποφεύγεται αν έχετε ήδη πρόβλημα νεφρολιθίασης.

- Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά οξέα: Τέτοια είναι τα φιστίκια, η σοκολάτα, το τσάι, ο στιγμιαίος καφές, το σπανάκι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φράουλες, τα παντζάρια και τα προϊόντα σόγιας.

Πηγή: onmed.gr