Τροφές πλούσιες σε λιπαρά: Ποιες να επιλέγετε και γιατί

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά: Ποιες να επιλέγετε και γιατί

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά δεν είναι μόνο όσες φέρνουν αρνητικές επιδράσεις στο σώμα και τον οργανισμό μας.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά δεν είναι μόνο όσες φέρνουν αρνητικές επιδράσεις στο σώμα και τον οργανισμό μας. Υπάρχουν επιλογές που θα μπορούσαν να μας δώσουν τις απαραίτητες ποσότητες χωρίς όμως να μας κάνουν κακό. Τα «κακά λιπαρά» που περιέχονται σε λιπαρά κομμάτια κρέατος, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένες συσκευασμένες τροφές. Επιλέξτε τα καλά λιπαρά λοιπόν που περιλαμβάνονται στις πιο κάτω προτεινόμενες επιλογές και πείτε «όχι» στα κορεσμένα λίπη.

Ας δούμε αναλυτικά τις έξι καλύτερες επιλογές:

Ψάρι

Ψάρια με φυσικά λιπαρά όπως ο σολομός, η ρέγγα, η πέστροφα και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές λιπαρών οξέων Ωμέγα 3. Πρόκειται για καλά λίπη τα οποία φροντίζουν να κρατάνε την καρδιά σας υγιή. Μπορεί επίσης να βοηθήσει για τη διατήρηση της εύρυθμης νοητικής λειτουργίας ειδικά όσο μεγαλώνετε. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Αβοκάντο

Προσθέστε το στο σάντουίτς σας ή σερβίρετέ το σε μορφή γουακαμόλε. Το αβοκάντο είναι καλό για την καρδιά σας ενώ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας χάρη στα υγιεινά λιπαρά του.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα; Όταν μαζί με το φαγητό σας επιλέγετε και το αβοκάντο, το εξωτικό φρούτο φροντίζει για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους.

Ηλιόσποροι και Πασατέμπο

Οι ηλιόσποροι και τα πασατέμπο αποτελούν μία μεγάλη πηγή «καλών λιπαρών» για το σώμα μας. Γενικότερα τα φυτικά λίπη είναι κατά πολύ καλύτερα για την υγεία μας από τα ζωικά.

Ξηροί καρποί

Από τα φουντούκια μέχρι τα πεκάν οι ξηροί καρποί έχουν όλοι ευεργετική δράση για την καρδιά. Μια κατηγορία από μόνη τους αποτελούν τα καρύδια τα οποία περιλαμβάνουν υψηλές ποσότητες «καλών» λιπαρών. Να σημειωθεί εδώ πως ακόμα στην περίπτωση τους το μέτρο πρέπει να τηρείται. Η ενδεδειγμένη επιλογή είναι περίπου 14 καρύδια, 23 φουντούκια, 28 φυστίκια, 18 κάσιους και 19 πεκάν.

Ελαιόλαδο

Είτε θέλετε να μαγειρέψετε είτε να προσθέτετε απλά λάδι στη σαλάτα σας το ελαιόλαδο είναι η ενδεδειγμένη επιλογή καθώς διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα υψηλού λίπους. Καλό θα είναι βέβαια να ελέγχετε τις ποσότητες λίπους που λαμβάνετε ακόμα κι αν πρόκειται για καλό λίπος. Επιλέξτε λοιπόν να προσθέσετε λιγότερο λάδι απ’ ότι επιτάσσει η συνταγή σας ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο σε σπρέι.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Ένα μεγάλο, βραστό αυγό περιέχει 5,3 γραμμάρια λίπους με τη μεγαλύτερη ποσότητά του να είναι υγιεινά. Ορισμένα αυγά είναι επίσης πλούσια σε επιπλέον Ωμέγα 3 οξέα.