Αυτή είναι η άσκηση που ωφελεί την ψυχική υγεία των καρδιοπαθών

Αυτή είναι η άσκηση που ωφελεί την ψυχική υγεία των καρδιοπαθών

Πολλοί καρδιοπαθείς υποφέρουν από άγχος, στρες και κατάθλιψη.

Υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη επηρεάζει το 20% των πασχόντων από καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, το 27% των υπερτασικών και το 35% των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο.Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γιατροί θα μπορούσαν να συστήνουν σε αυτούς τους ασθενείς να βάλουν στη ζωή τους το Tai Chi.

Το Tai Chi είναι άσκηση του μυαλού και του σώματος που συνδυάζει κινήσεις με χαλάρωση και αναπνοές. Απαιτεί συγκέντρωση στη στάση του σώματος, χαλάρωση και αναπνοή. Για την ανάλυση μελετήθηκαν 1.853 ασθενείς που συμμετείχαν σε 15 κλινικές έρευνες με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη (το 44% ήταν γυναίκες).

Το Tai Chi συσχετίστηκε με μικρότερη ψυχική φόρτιση συνολικά, μείωση της κατάθλιψης, καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη σωματική κατάσταση (περπάτημα, ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων).Η εναλλακτική αυτή μορφή άσκησης πάντως δεν φάνηκε να έχει σημαντική επίδραση σε όσους είχαν επιβιώσει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και δεν είναι επαρκώς μελετημένος ο τρόπος που το Tai Chi επενεργεί θετικά στο σώμα και το πνεύμα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στη συνεργιστική δράση ανάμεσα στις στάσεις του σώματος και την αναπνοή. Συνιστούν ωστόσο η εκμάθηση της τεχνικής να γίνεται με τη βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή, επειδή η online εξάσκηση μπορεί να επιβαρύνει τα γόνατα.

Η συγγραφέας της έρευνας Δρ. Ruth Taylor-Piliae από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα συστήνει σε όσους έχουν περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχουν κάποια άλλη καρδιακή πάθηση να εντάξουν το Tai Chi στο πρόγραμμα αποκατάστασής τους.«Υπάρχουν σωματικά οφέλη όπως η βελτίωση της ισορροπίας, αλλά είναι καλή επιλογή και για την πνευματική υγεία» συμπληρώνει η ειδικός.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Cardiovascular Nursing.

Πηγή: onmed.gr