Γύρη μελισσών: Τα μοναδικά οφέλη της για την υγεία

Γύρη μελισσών: Τα μοναδικά οφέλη της για την υγεία

Η γύρη μελισσών είναι ένα μείγμα από σάλιο μελισσών, νέκταρ και γύρη λουλουδιών που συλλέγουν οι εργάτριες μέλισσες με τα πίσω πόδια τους.

Οι μέλισσες μεταφέρουν το μείγμα στις κυψέλες τους και στη συνέχεια συσκευάζουν τη γύρη σε κυψελωτά χρυσοκίτρινα κοκκία, τα οποία υφίστανται ζύμωση.

Η γύρη των μελισσών είναι τόσο παλιά, όσο η μελισσοκομία, δηλαδή η εκτροφή των μελισσών.

Η σύνθεση της γύρης ποικίλλει ανάλογα με την χλωρίδα, καθώς προέρχεται από διάφορα φυτά. Αν και διαφέρει από το μέλι, είναι μια μορφή μελισσοθεραπείας, ένα είδος εναλλακτικής θεραπείας που εστιάζει σε προϊόντα που προέρχονται από μέλισσες.

Αναλύσεις έχουν δείξει ότι η γύρη περιέχει λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, καροτενοειδή και διάφορα φυτοχημικά και φλαβονοειδή, αλλά ακόμη και σύνθετους υδατάνθρακες.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση γύρης:

1. Μειώνει τη φλεγμονή: Έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες επειδή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι αναστέλλει τη δραστηριότητα των ενζύμων που προάγουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών διεργασιών.

2. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της περιόδου: Έρευνα διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός βασιλικού πολτού, εκχυλίσματος ανθών και γύρης μπορεί να συμβάλλει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως η ευερεθιστότητα και η αύξηση του βάρους.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Μελέτες σε ζώρα έδειξαν ότι η γύρη προάγει την ανοσοαπόκριση του σπλήνα και διεγείρει την ανάπτυξη του οργάνου που αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Έχει επουλωτική δράση: Λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων της, βοηθά στην αναδόμηση των κατεστραμμένων ιστών. Η αλοιφή με εκχύλισμα γύρης μελισσών μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο επούλωσης των εγκαυμάτων.

5. Συμβάλλει στη μακροζωία: Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η γύρη αυξάνει το προσδώκιμο ζωής.

6. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr