covidtoe

 

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται, τι χρώμα έχουν και πώς διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

 

Πέντε εξανθήματα, συμπεριλαμβανομένου του «Covid toe», επηρεάζουν ορισμένους ασθενείς στο νοσοκομείο που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη Ισπανών γιατρών. Τα εξανθήματα τείνουν να εμφανίζονται σε νεότερους ανθρώπους και διαρκούν αρκετές ημέρες. Δεν είναι ασυνήθιστο ένα εξάνθημα να είναι σύμπτωμα ενός ιού, όπως οι βούλες που υποδηλώνουν ανεμοβλογιά. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν έκπληξη με τη μεγάλη ποικιλία εξανθημάτων στην περίπτωση του κορονοϊού. Τα εξανθήματα, πάντως, δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στη λίστα των συμπτωμάτων της ασθένειας.

 

Υπήρξαν πολλές αναφορές σχετικά με το «Covid toe» - ένα εξάνθημα που μοιάζει με «χιονίστρα» και εμφανίστηκε στα πόδια ασθενών, ακόμη και χωρίς άλλα συμπτώματα - αλλά ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ιγκνάσνιο Γκαρσία-Ντοβάλ δήλωσε ότι η πιο κοινή μορφή εξανθήματος στη μελέτη είναι κάποιες μικρά κόκκινα εξογκώματα που τείνουν να εμφανίζονται στον κορμί. «Είναι περίεργο να βλέπουμε πολλά διαφορετικά εξανθήματα - και μερικά από αυτά είναι αρκετά συγκεκριμένα», δήλωσε στο BBC. «Εμφανίζονται συνήθως αργότερα, μετά την αναπνευστική εκδήλωση της νόσου - οπότε δεν είναι καλό για τη διάγνωση ασθενών», πρόσθεσε.

 

Ολοι οι ασθενείς στη μελέτη βρίσκονταν ήδη στο νοσοκομείο και είχαν αναπνευστικά συμπτώματα. Η έρευνα, που εξετάσθηκε από ομότιμους, δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο British Journal of Dermatology. Ολοι οι δερματολόγοι στην Ισπανία κλήθηκαν να μοιραστούν λεπτομέρειες σχετικά με τους ασθενείς του κορονοϊού που είχαν αναπτύξει εξανθήματα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Υπήρχαν συνολικά 375 τέτοιες περιπτώσεις.

 

Τα πέντε εξανθήματα ήταν:

 

1. Ασύμμετρες, δερματικές βλάβες που μοιάζουν με χιονίστρες γύρω από τα χέρια και τα πόδια, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες ή να προκαλούν φαγούρα. Γενικά βρέθηκαν σε νεότερους ασθενείς, διήρκεσαν κατά μέσο όρο 12 ημέρες, εμφανίστηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια της νόσου και συσχετίστηκαν με ήπιες μολύνσεις. Αντιπροσώπευαν το 19% των περιπτώσεων.

 

2. Μικρές φουσκάλες, που συχνά προκαλούν φαγούρα, που βρέθηκαν στο κορμί και στα άκρα. Αυτά βρέθηκαν σε μεσήλικες ασθενείς, διήρκεσαν περίπου 10 ημέρες και εμφανίστηκαν πριν από άλλα συμπτώματα. (9%)

 

3. Ροζ ή λευκά εξογκώματα στο δέρμα που φαινόταν σαν εξανθήματα από τσουκνίδα και συχνά προκαλούσαν φαγούρα, κυρίως στο σώμα αλλά μερικές φορές στις παλάμες των χεριών. (19%)

 

4. Μικρά επίπεδα και ανυψωμένα κόκκινα εξογκώματα. Αυτά αντιπροσώπευαν το 47% των περιπτώσεων. Διήρκεσαν περίπου επτά ημέρες και εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα, αλλά έτειναν να εμφανίζονται σε ασθενείς με πιο σοβαρές λοιμώξεις.

 

5. Πελίωση (επίσης γνωστή ως νέκρωση) καταγράφηκε στο 6% των περιπτώσεων. Το δέρμα φαινόταν κοκκινωπό με κηλίδες ή μπλε, με διχτυωρό μοτίβο. Πρόκειται για ένα σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό εμφανίστηκε σε ηλικιωμένους ασθενείς με σοβαρή ασθένεια.

 

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα εξανθήματα μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες και μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ τους χωρίς ιατρική ειδίκευση. «Αυτή η μελέτη δεν είναι για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν ″αυτοδιάγνωση″⁣, αλλά για να συμβάλλει στην οικοδόμηση της ευρύτερης κατανόησής μας για το πώς η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους», δήλωσε η Δρ Ρουθ Μέρφι, πρόεδρος της Βρετανικής Ενωσης Δερματολόγων.

Ο Δρ Μάικλ Χέντ από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον δήλωσε ότι τα εξανθήματα είναι μια γνωστή παρενέργεια πολλών ιογενών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

 

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συντάσσει επίσης ένα μητρώο δερματικών συμπτωμάτων που καταγράφουν τα μέλη της.

 

Με πληροφορίες από Huffpost