Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ όταν είστε άρρωστοι; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ όταν είστε άρρωστοι; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αντιμετωπίζετε μια γρίπη ή κάποια ίωση, έχετε έντονα ρίγη και θέλετε να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα για να νιώσετε καλύτερα.

Για πολλούς αυτό συμπεριλαμβάνει και τον καφέ. Είναι όμως ασφαλές κάτι τέτοιο;

Η μέτρια κατανάλωση καφέ όταν είστε υγιείς έχει περισσότερα οφέλη απ' ότι αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Όταν πίνετε όμως καφέ, ενώ είστε άρρωστοι, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας σας ανάλογα με την ασθένεια και τα φάρμακα που παίρνετε.

Γενικά, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ όταν δεν αισθάνεστε καλά, ειδικά αν υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν πίνετε καφέ.

Δείτε πώς επιδρά στον οργανισμό ενός ασθενή η κατανάλωση καφέ:

1. Σας βοηθά να είστε πιο οργανωμένοι: Όσοι πίνουν τακτικά καφέ, μπορούν να απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι κάθε πρωί, προκειμένου να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια. Επιπλέον, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο κρυολόγημα, μπορεί να σας βοηθήσει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς παρενέργειες.

2. Αφυδάτωση και διάρροια: Η καφεΐνη έχει διουρητική επίδραση και απομακρύνει τα υγρά από το σώμα. Αν είστε αφυδατωμένοι και έχετε διάρροια λόγω της ίωσης, πρέπει να αποφεύγετε τον καφέ, καθώς θα επιδεινώσει τα συμπτώματα. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να πίνετε νερό.

3. Έλκoς: Όσοι πάσχουν από έλκος πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στην περιοχή της κοιλιάς.

4. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα: Εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή και δεν πίνετε τακτικά καφέ, καλό είναι να τον αποφεύγετε ή τουλάχιστον να μεσολαβεί χρόνος από τη λήψη των φαρμάκων.

5. Σας βοηθά να είστε πιο οργανωμένοι: Όσοι πίνουν τακτικά καφέ, μπορούν να απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι κάθε πρωί, προκειμένου να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια. Επιπλέον, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο κρυολόγημα, μπορεί να σας βοηθήσει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς παρενέργειες.

Mε πληροφορίες από onmed.gr