8 τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τη γρίπη

8 τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τη γρίπη

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι ιώσεις και το κρυολόγημα έχουν την τιμητική τους, γι’αυτό είναι απαραίτητο να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γρίπης χρειάζεται πρωτίστως ξεκούραση και καλό φαγητό.Ο όρος όμως «καλό φαγητό» έχει συνήθως υποκειμενική εξήγηση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει σίγουρα να αποφύγετε το διάστημα αυτό.

1. Τα γλυκά πρέπει να αποφεύγονται καθώς η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό.

2. Οι απλοί υδατάνθρακες, τα επεξεργασμένα δημητριακά, το άσπρο αλεύρι που προέρχεται από εξευγενισμένο σιτάρι και τα μακαρόνια.

3. Η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει τη φλεγμονή, βλάπτει τα λευκά αιμοσφαίρια και προκαλεί αφυδάτωση.

4. Τα καυτερά φαγητά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καψαϊκίνη, συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού αλλά επιδεινώνουν τα προβλήματα του πεπτικού.

5. Τα εσπεριδοειδή, λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι πλούσια σε βιταμίνη C, είναι πιθανό να ερεθίσουν το εσωτερικό του στομάχου και να επιδεινώσουν μια στομαχική διαταραχή.

6. Τα λιπαρά φαγητά αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό με αποτέλεσμα να βαραίνουν το στομάχι, να προκαλούν ναυτία και τάση προς έμετο.

7. Η καφεΐνη λόγω της ισχυρής διουρητικής της δράσης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, και να επιβραδύνει τον χρόνο ανάρρωσης. Καλό λοιπόν είναι λοιπόν να μην καταναλώνετε καφέ, τσάι και αναψυκτικά όσο είστε κρυωμένοι.

8. Τα ωμά λαχανικά, τα σκληρά και τραγανιστά φαγητά μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο και να προκαλέσουν έντονο βήχα ή ξηρότητα στο λαιμό.

Πηγή: Reader’s Digest, onmed.gr