8 ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας

8 ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας

Όταν ο γιατρός εξετάζει έναν ασθενή, παρατηρεί διεξοδικά το πρόσωπό του, προκειμένου να εντοπίσει ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας του.

Αν και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς πόσο υγιής είναι, είναι να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, σε αρκετές περιπτώσεις ο οργανισμός μας στέλνει συγκεκριμένα προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία αν αξιολογήσουμε σωστά, ίσως προλάβουμε σε πρώιμο στάδιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δείτε παρακάτω 8 συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας.

1. Το ξηρό, ερεθισμένο δέρμα και τα σκασμένα χείλη είναι οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις αφυδάτωσης, αν και μπορεί να αποτελούν συμπτώματα για πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο διαβήτης και η δυσλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων.

2. Η υπερβολική τριχοφυΐα, ειδικά στο άνω χείλος, το πηγούνι και τη γνάθο μπορεί να είναι ένδειξη πολυκυστικών ωοθηκών και ανισορροπία ορμονών.

3. Το ξανθέλασμα είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα κατά το οποίο δημιουργούνται επίπεδες κίτρινες πλάκες στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο εξαιτίας της συσσώρευση χοληστερόλης κάτω από το δέρμα. Αν και είναι πιο συνηθισμένο στις ηλικίες 40-60 ετών, μπορεί να εκδηλωθεί σε εφήβους ή ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια έρευνα του Medical Principles and Practice η παρουσία ξανθελασμάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

4. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια και το πρήξιμο αποτελούν ένδειξη ότι ίσως πάσχετε από χρόνιες αλλεργίες.

5. Αποχρωματισμένη επιδερμίδα: Ακόμα και η παραμικρή αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας, μπορεί να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας. Η χλωμή επιδερμίδα για παράδειγμα αποτελεί σημάδι αναιμίας, η κίτρινη χροιά ένδειξη για νόσο του ήπατος, ενώ τα μπλαβί χείλη και νύχια υποδεικνύουν πρόβλημα στους πνεύμονες.

6. Ορισμένα προβλήματα του πεπτικού μπορεί να αποτυπώνονται στο δέρμα. Ο επίμονος κνησμός και οι ερυθρές κηλίδες, μπορεί να είναι ένδειξη ότι πάσχετε από κοιλιοκάκη μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το σώμα αντιδρά στη γλουτένη. Ο λύκος, οι αλλεργίες, το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα στο πρόσωπο.

7. H γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του θύλακα της τρίχας και ίσως αποτελεί τον βασικό λόγο απώλειας βλεφαρίδων και φρυδιών. Χαρακτηρίζεται από λευκές τρίχες και ανομοιόμορφη αραίωση, η οποία αναπτύσσεται σε φυσιολογικό, κατά τα άλλα, δέρμα.

8. Αν και οι περισσότερες ελιές δεν προκαλούν ανησυχία καλό είναι να τις παρατηρείτε για τυχόν αλλαγές στη μορφή και το σχήμα τους και να απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας για οτιδήποτε αλλοίωση εντοπίσετε. Σε αρκετές περιπτώσεις μια ελιά μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος, ενώ μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα για κληρονομική ασθένεια ή γενετικό σύνδρομο.

Πηγή: Reader’s Digest, onmed.gr