Μαρούλι Εσκαρόλ: 5 σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση του «σγουρού» μαρουλιού

Μαρούλι Εσκαρόλ: 5 σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση του «σγουρού» μαρουλιού

Το εσκαρόλ (ή αλλιώς σκαρόλη) είναι ένα λαχανικό βελγικής καταγωγής και το όνομα του προέρχεται από το γαλλικό escarole. Παράγεται όλο τον χρόνο, αν και η εποχή του είναι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο, που η παραγωγή του αυξάνεται πολύ. Είναι ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό το οποίο έχει πλατιά, ανθεκτικά, τσαλακωμένα πράσινα φύλλα και χρησιμοποιείται ευρέως σε σαλάτες αλλά και σε διάφορες σούπες.

1. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Nutrition and Metabolism», η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού.

2. Το εσκαρόλ είναι πηγή φυτικών ινών και η κατανάλωσή του αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, μειώνει την όρεξη και βοηθά στην απώλεια του περιττού βάρους.

3. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιορίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες και χρόνιες παθήσεις.

4. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού, ενισχύοντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής.

5. Βελτιώνει την υγεία των οφθαλμών και μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr