8 αιτίες που προκαλούν το Ροχαλητό

8 αιτίες που προκαλούν το Ροχαλητό

Το ροχαλητό είναι η θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οφείλεται στην δόνηση των μαλακών ιστών του ανώτερου αεραγωγού, συγκεκριμένα, της σταφυλής, της μαλθακής υπερώας, των παρίσθμιων αμυγδαλών και των πλαγίων τοιχωμάτων του φάρυγγα. Το ροχαλητό μπορεί να είναι περιστασιακό και ως σύμπτωμα από μόνο του δεν θεωρείται παθολογικό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Ύπνο, περίπου 90 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες ροχαλίζουν στον ύπνο τους.

Δείτε παρακάτω 8 αιτίες που σας κάνουν να ροχαλίζετε.

1. Οι αλλεργίες συνήθως προκαλούν ρινική απόφραξη, γεγονός που οδηγεί σε ροχαλητό.

2. Το σχήμα του στόματος μπορεί να ευθύνεται για το ροχαλητό. Όσοι για παράδειγμα έχουν στενούς αεραγωγούς, έχουν και πιο θορυβώδη αναπνοή.

3. Οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι έχουν περισσότερο μαλακό ιστό γύρω από τον φάρυγγα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό.

4. Όταν κοιμάστε ανάσκελα, η γλώσσα και η σιαγόνα μετακινούνται προς τα πίσω και μεταβάλλεται η ποιότητα και ο ρυθμός της αναπνοής.

5. Η κατανάλωση οινοπνεύματος πριν από τον ύπνο, χαλαρώνει τους αεραγωγούς και επηρεάζει την αναπνοή.

6. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι άνδρες έχουν στενότερους αεραγωγούς από τις γυναίκες, γι’αυτό και μεταξύ των δύο φύλων, οι άνδρες κατέχουν την πρωτιά στο ροχαλητό.

7. Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αυξάνονται οι πιθανότητες να ροχαλίζουν περισσότερο διότι, ο μυϊκός τόνος των ιστών του φάρυγγα χαλαρώνει.

8. Τα προβλήματα στον θυρεοειδή, δυσκολεύουν την αναπνοή, επηρεάζουν τον ανώτερο αεραγωγό και είναι πιθανό να προκαλέσουν ροχαλητό.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr