Η υπεροχή της διατροφής στην υγεία έναντι των φαρμάκων και των χειρουργείων

Η υπεροχή της διατροφής στην υγεία έναντι των φαρμάκων και των χειρουργείων

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την σωματική και ψυχική υγεία. Όπως έλεγε ο Ιπποκράτης: «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας».

Στις μέρες μας, είναι γνωστό και ερευνητικά ότι η ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο βοηθάει στην πρόληψη σύγχρονων σοβαρών ασθενειών, αλλά διασφαλίζει και μία καλή ποιότητα ζωής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν να δώσουν οριστική λύση σε χρόνιες παθήσεις, ορισμένα διατροφικά συστατικά και τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της θεραπείας. Επιβεβαιώνεται, επίσης, καθημερινά ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αποκατάσταση βλαβών και προβλημάτων που δημιουργούνται από διάφορα χρόνια νοσήματα.

Δυστυχώς όμως, παρόλα τα επιστημονικά δεδομένα, μικρός αριθμός ατόμων είναι πρόθυμος να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στη σημερινή εποχή, να εμφανίζονται όλο και συχνότερα ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος, παχυσαρκία, διαβήτης και νευρολογικά προβλήματα. Πλέον συνηθίζεται όταν ο άνθρωπος ασθενεί, να διαθέτει μεγάλο χρηματικό πόσο σε φάρμακα ή χειρουργεία, αλλά να μην επενδύει σε αλλαγές στη διατροφή του.

Επιπλέον, αρκετοί από τους ανθρώπους με παραπανίσια κιλά εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αδυνάτισμα σε διάφορα φάρμακα αδυνατίσματος ή σε χειρουργεία, προσδοκώντας γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Οι ειδικοί σε θέματα παχυσαρκίας ανησυχούν για την ασφάλεια αυτών των τεχνικών ως μεθόδων απώλειας βάρους. Προτείνουν την μείωση των ποσοτήτων τροφής που καταναλώνονται, την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, την τήρηση εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ως σωστούς τρόπους μείωσης του σωματικού βάρους.

Γενικά, κυριαρχεί η άποψη πως η υγιεινή διατροφή κοστίζει, σπάνια όμως υπολογίζει κάποιος τα χρήματα που ξοδεύει συνολικά για φάρμακα ή χειρουργεία για τη θεραπεία μιας ασθένειας που συχνά εμφανίζεται λόγω των κακών διατροφικών συνηθειών. Όπως έχει πει ο Lee Swanson: «Αν νομίζεις πως η σωστή διατροφή είναι ακριβή και χρονοβόρα, δοκίμασε την ασθένεια». Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι καλή υγεία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καλή διατροφή!

Ευχαριστούμε την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Βάλια Γρηγορίου από το valiagrigoriou.gr