Ποια είναι τα οφέλη που έχει το έλαιο ρίγανης για την υγεία μας;

Ποια είναι τα οφέλη που έχει το έλαιο ρίγανης για την υγεία μας;

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό.

Η βασική δραστική ουσία του είναι η καρβακρόλη, η οποία έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Πέρα από την καρβακρόλη, το έλαιο ρίγανης περιέχει και διάφορα άλλα ισχυρά συστατικά στοιχεία με θεραπευτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, όπως είναι η οργανική ένωση θυμόλη, τα τερπένια (υδρογονάνθρακες) και τα φλαβονοειδή ροσμαρινικό οξύ και ναριγκίνη, τα οποία καταπολεμούν τις μυκητιάσεις, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα δηλητηρίασης και προλαμβάνουν τα κρυολογήματα.

Παρά τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το έλαιο δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται από τις εγκύους, καθώς μπορεί να αυξήσει την ροή του αίματος στη μήτρα, ενώ μειώνει και την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει τον σίδηρο.

Αντιοξειδωτική δράση

Το έλαιο ρίγανης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και η εφαρμογή του βοηθά στην πρόληψη κυτταρικών βλαβών, μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής και περιορίζει την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντας τον υπερπολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Αντισταμινική δράση

Εξαιτίας της ισχυρής αντισταμινικής του δράσης ανακουφίζει από τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών, των δερματικών ερεθισμών και του άσθματος.

Μειώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων

Το έλαιο ρίγανης ανακουφίζει από το χρόνιο άλγος και τον πόνο των αρθρώσεων, λόγω της θερμαντικής του δράσης.

Βελτιώνει την πέψη

Βοηθά την λειτουργία της χολής και ενισχύει την έκκριση γαστρικών υγρών, βελτιώνοντας την πέψη και αυξάνοντας την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών.

Εντομοαπωθητική δράση

Το έλαιο ρίγανης αποτελεί βασικό συστατικό για πολλά αντικουνουπικά και εντομοαπωθητικά σκευάσματα καθώς η καρβακρόλη και η θυμόλη έχουν ισχυρή εντομοαπωθητική δράση.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η καρβακρόλη διαταράσσει μέρος της διαδικασίας που οδηγεί στη δημιουργία λιπώδους ιστού εμποδίζοντας την συσσώρευση λίπους.

Αντικαρκινική δράση

Σύμφωνα με μελέτες το έλαιο ρίγανης βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του παχέως εντέρου, του μαστού, των πνευμόνων και του προστάτη.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση 25ml ελαίου ρίγανης μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και να αυξήσει τα επίπεδα της καλής,

Με πληροφορίες από: foodmatters.com και healthline.com, onmed.gr