Μακροζωία: Οι 4 κανόνες που εξασφαλίζουν περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωή

Μακροζωία: Οι 4 κανόνες που εξασφαλίζουν περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωή

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά κάποιοι άνθρωποι ελπίζουν στην αθανασία και τη δυνατότητα να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή όσα χρόνια θέλουν.

Μια ζωή χωρίς χρονικά όρια δεν μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να υποστηριχθεί από την επιστήμη.

Παρόλα αυτά, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν πράγματα ή μέθοδοι που θα μπορούσαν να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ένα από αυτά.

Ο Δρ Joel Dudley και ο Δρ Chris Mason, ιδρυτές της Onegevity, υπηρεσίας υγειονομικής περίθαλψης βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη, συμβουλεύουν σχετικά με τις μεθόδους που βασίζονται σε δεδομένα και μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την υγεία σας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γενετικής, του μικροβιώματος του εντέρου και των αιματολογικών αναλύσεων, η μακροζωία σχετίζεται με τα εξής:

1. Ύπνος: Σύμφωνα με τον Chris Mason, ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία. Τουλάχιστον έξι έως οκτώ ώρες ύπνου, συμβάλλουν στην καλή υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες σημαντικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα μόνο όταν κοιμόμαστε. Ο ύπνος είναι η μόνη χρονική φάση που το σώμα μπορεί να εξαλείψει ανεπιθύμητα στοιχεία από τον εγκέφαλο.

2. Νέες προκλήσεις: Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε ή και να αντιστρέψετε τις επιπτώσεις της γήρανσης. Ο Dudley επισημαίνει ότι όταν το σώμα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις γίνεται πιο ανθεκτικό και αυξάνει την προστατευτική του δύναμη έναντι παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία. «Η διατήρηση της ικανότητας του σώματος να αντιδρά δυναμικά στο περιβάλλον είναι σημαντική», τονίζει.

3. Διατηρηθείτε σωματικά ενεργοί και υγιείς: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση υγιούς μικροβιώματος, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων. Τέτοιες αλλαγές μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, να βελτιώσουν τις γνωστικές λειτουργίες και να συμβάλλουν στη μακροζωία. Η άσκηση μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή, είτε περιλαμβάνει εντατική προπόνηση είτε μια απλή βόλτα κάθε πρωί.

4. Τακτικές εξετάσεις: Οι δύο ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γενετικές εξετάσεις, η εξέταση του μικροβιώματος του εντέρου, καθώς και οι εξετάσεις αίματος, δίνουν πληροφορίες για πιθανές αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας ή με διάφορες παθήσεις. Έτσι θα είστε σε θέση να φροντίσετε τον εαυτό σας και να αντιμετωπίστε πιθανά προβλήματα.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr