5 λόγοι που πρέπει να βάλουμε την κανέλα στη ζωή μας

5 λόγοι που πρέπει να βάλουμε την κανέλα στη ζωή μας

Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Η ιστορία της κανέλας μας πάει πίσω στον χρόνο, καθώς χρησιμοποιούνταν ευρέως ως «φάρμακο» για διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βρογχίτιδας.

Σήμερα, οι επιστήμονες μελετούν ένα ευρύ φάσμα ιατρικών χρήσεων για αυτό το ευεργετικό για την υγεία μας μπαχαρικό, το οποίο λέγεται ότι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες την την υπερτροφή που μπορεί να έχει μοναδικά οφέλη για την υγεία μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ασθενειών, από καρδιακές παθήσεις έως διαβήτη. Ακολουθούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη της κανέλας.

1. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση! Η ύπαρξη πολλών ελευθέρων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με την εμφάνιση μιας σειράς σοβαρών ασθενειών (όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές και οι νευρολογικές παθήσεις) και την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης. Τα καλά νέα είναι ότι η κανέλα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, τα οποία σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες. Σε μια μελέτη αντιοξειδωτικής δραστηριότητας σε 26 διαφορετικά μπαχαρικά, η κανέλα βρέθηκε στην κορυφή, «κερδίζοντας» άλλες υπερτροφές, όπως η ρίγανη.

2. Μπορεί να διατηρήσει υγιή τον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα της κανέλας στην υγεία του εγκεφάλου έχουν ως επί το πλείστον μελετηθεί σε ζώα. Σε μία μελέτη, οι αρουραίοι λάμβαναν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε φρουκτόζη. Μερικοί κατανάλωναν επίσης κανέλα, και όπως φάνηκε αντιμετώπιζαν λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια ενός τεστ σε λαβύρινθο και δεν παρουσίαζαν τόσο μεγάλη αύξηση ορισμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer.

3. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η κανέλα μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή οποιουδήποτε πάσχει από διαβήτη ή θέλει να περιορίσει την όρεξή του για γλυκά, καθώς μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.Ένα βιοφλαβονοειδές που βρίσκεται στην κανέλα, το οποίο ονομάζεται προανθοκυανιδίνη, μπορεί να μεταβάλλει την απελευθέρωση της ινσουλίνης, και συνεπώς να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη. Αρκεί λοιπόν να καταναλώνετε καθημερινά μία δόση από 1 έως 6 γραμμάρια (περίπου μισή έως 2 κουταλάκια του γλυκού) κανέλας για να δείτε τη διαφορά.

4. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Έχει αποδειχθεί ότι η κανέλα μειώνει τη χοληστερόλη (συγκεκριμένα την «κακή» χοληστερόλη LDL) και τα τριγλυκερίδια. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί ακόμη και να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, (HDL), κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αφού βοηθά τη μεταφορά της LDL στο συκώτι, όπου μπορεί να διασπαστεί.

5. Τελικά πόση κανέλα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά; Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα θεωρείται ασφαλής ποσότητα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Μάλιστα, είναι περισσότερο από αρκετό για να ενισχύσει την υγεία μας αλλά και τη γεύση των πιάτων που ετοιμάζουμε. Ωστόσο, όσοι λαμβάνουν φάρμακα για το διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ενώ λίγη κανέλα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του αυξημένου σακχάρου του αίματος, μεγάλες ποσότητες ,μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμπτώματα ζάλης, κόπωσης και ακόμη και λιποθυμίας. Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για το διαβήτη, όπως η ινσουλίνη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εάν καταναλώσουν υπερβολικές ποσότητες κανέλας. Συνεπώς, πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, που μπορεί να προτείνει την κατάλληλη ποσότητα, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.

Πηγή: onmed.gr