Πώς η μύτη μας μπορεί να κάνει πιο υγιεινή τη διατροφή μας;

Πώς η μύτη μας μπορεί να κάνει πιο υγιεινή τη διατροφή μας;

Μια νέα μελέτη δείχνει πως μπορείς να χορτάσεις με τη... μυρωδιά!

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Marketing Research και συμπεραίνει πως αν μυρίσεις μια λιχουδιά για δύο λεπτά, σου φεύγει η όρεξη να τη φας και κάνεις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές! Αντίθετα, όταν μυρίζεις κάτι υγιεινό, τότε λιγουρεύεσαι περισσότερο junk food!

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια South Florida και Louisiana έκαναν μια σειρά από πειράματα, απελευθερώνοντας μυρωδιές διαφόρων τροφών σε διάφορους χώρους όπως ένα εργαστήριο, ένα κατάστημα τροφίμων και το εστιατόριο ενός πανεπιστημίου.

Στο εστιατόριο – όπου εξυπηρετούνταν καθημερινά 900 φοιτητές – 36% των τροφών που αγοράζονταν κατά μέσο όρο ήταν ανθυγιεινά (τσιπς, χοτ ντογκς, τηγανιτές πατάτες κ.α). Όταν στο χώρο «απλωνόταν» μυρωδιά πίτσας, το ποσοστό έπεφτε στο 21%. Όταν ο χώρος μύριζε φρέσκα μήλα, το ποσοστό κατανάλωσης junk food ανέβαινε στο 40%!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παίζει βασικό ρόλο ο χρόνος έκθεσης στις μυρωδιές: αν φτάνει ή ξεπερνά τα 2 λεπτά, τότε έχει θετικό αποτέλεσμα, ενώ αν διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, τότε τα άτομα υποκύπτουν στους ανθυγιεινούς διατροφικούς «πειρασμούς».

Στο πείραμα του εργαστηρίου, όσοι μύριζαν μπισκότα για 30 δευτερόλεπτα, σε ποσοστό 45% τα επέλεγαν για σνακ. Αν όμως τα μύριζαν για τουλάχιστον 2 λεπτά, το αντίστοιχο ποσοστό επιλογής τους έπεφτε υο 22%.

Με βάση αυτά τα πειράματα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αρχικά η μυρωδιά μιας λιχουδιάς πυροδοτεί την όρεξη για αυτό, αλλά όσο περνά η ώρα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει «σήμα» ικανοποίησης και η λιγούρα «κοπάζει».

Άρα, την επόμενη φορά που θα λιγουρευτείς κάτι, απλά μύρισέ το!

Πηγή: Time