Χολή: Οι 9 καλύτερες τροφές που ωφελούν τη χοληδόχο κύστη

Χολή: Οι 9 καλύτερες τροφές που ωφελούν τη χοληδόχο κύστη

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος. Έχει σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι και λίγο πιο πάνω από το πάγκρεας, ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα.

Στη χοληδόχο κύστη αποθηκεύεται η χολή, το υγρό που παράγεται από το συκώτι και διασπά τα λιπαρά των τροφών. Όταν ξεκινά η διαδικασία πέψης των τροφών, η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται και αρχίζει να απελευθερώνει χολή στο λεπτό έντερο.

Σε περίπτωση κατανάλωσης ενός γεύματος με πολλά λιπαρά, η χοληδόχος κύστη εξασφαλίζει επαρκή ροή χολής ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές, όπως η διάρροια. Η συνηθέστερη πάθηση που πλήττει τη χοληδόχο κύστη είναι ο σχηματισμός λίθων (πέτρες στη χολή ή χολολιθίαση). Τα συμπτώματα της κακής λειτουργίας της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνουν παλινδρόμηση οξέων, αέρια, ναυτία, εμετό και πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Δείτε ποιες τροφές ωφελούν τη χοληδόχο κύστη:

1. Λιναρόσπορος: Βοηθάει τις κινήσεις του εντέρου και την αποβολή των τοξινών και της παλιάς χολής. Αν δεν τρώτε φυτικές ίνες, οι ουσίες αυτές σωρεύονται και προκαλούνται συμπτώματα όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά και οι άνδρες 38. Εκτός από φυτικές ίνες, ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

2. Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη χολή, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά. Το κάλιο εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες και τα υγρά στο σώμα, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση. Η αφυδάτωση του οργανισμού αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στη χολή. Οι χολόλιθοι σχηματίζονται επίσης όταν η χολή περιέχει υπερβολική χοληστερόλη, χολερυθρίνη και έλλειψη χολικών αλάτων.

3.Φασόλια: Ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά διεγείρει την απελευθέρωση περισσότερης χολής. Η υπερβολική ποσότητα λίπους ή χοληστερόλης στη διατροφή, μπορεί να κρυσταλλωθεί και να σχηματιστούν χολόλιθοι. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η αύξηση των τροφών φυτικής προέλευσης βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων. Αντικαταστήστε το κρέας με φασόλια ή φακές και καταναλώνετε με μέτρο τηγανητά, λιπαρά τυριά και παγωτά.

4. Πορτοκάλια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ωφελεί, σύμφωνα με έρευνες, την υγεία της χοληδόχου κύστης και προλαμβάνει το σχηματισμό λίθων στη χολή. Συγκεκριμένα, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C, μειώνει κατά 50% τον σχηματισμό λίθων στη χολή.

5. Πικρά χόρτα: Συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των πεπτικών υγρών και την υποστήριξη της πέψης, ενώ ταυτόχρονα ερεθίζουν τους υποδοχείς της γεύσης στη γλώσσα μας, οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν την παραγωγή ενζύμων και τη ροή της χολής. Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε πικρά χόρτα μαζί με μεγάλα γεύματα.

6. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, το μπρόκολο και τα άλλα σκουρόχρωμα λαχανικά, είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Πολλοί χολόλιθοι περιέχουν ασβέστιο. Το μαγνήσιο βοηθά στην απομάκρυνση του ασβεστίου, προλαμβάνοντας τη δημιουργία χολόλιθων.

7. Νερό: Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Το νερό είναι απαραίτητο για όλες τις εκκρίσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της χολής.

8. Παντζάρια: Περιέχουν βεταΐνη, μια ουσία προστατεύει το συκώτι και διεγείρει τη ροή της χολής για τη διάσπαση του λίπους.

9. Τουρσί: Η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου είναι σημαντική, καθώς αν τα επικίνδυνα βακτήρια είναι περισσότερα από τα ωφέλιμα, προκαλούν συμπτώματα που επηρεάζουν και τη χοληδόχο κύστη. Ο τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά, ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου και κατά συνέπεια τη χολή.

Πηγή: Reader's digest, onmed.gr