4 πιθανοί λόγοι που μπορεί να ξυπνάτε με άγχος...

 4 πιθανοί λόγοι που μπορεί να ξυπνάτε με άγχος...

Όλοι βιώνουμε άγχος και στρες σε κάποιες φάσεις της ζωής, τι μπορεί να δείχνει όμως ο χρόνος που εκδηλώνεται; Νέα ιαπωνική μελέτη εξέτασε σε τι διαφέρει το στρες που εκδηλώνεται το βράδυ από το πρωινό. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το σώμα ενεργοποιεί μόνο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ως αντίδραση στο νυχτερινό στρες. Από την άλλη, τα επίπεδα των ορμονών του στρες είναι υψηλότερα το πρωί. Αν και το «πρωινό άγχος» δεν αποτελεί ιατρικό όρο, πολλοί αναφέρουν ότι αισθάνονται ανήσυχοι όταν ξυπνούν χωρίς προφανή αιτία.

Δείτε ποιοι είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανοί λόγοι:

1. Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, επηρεάζοντας ιδιαίτερα όσους είναι εκ φύσεως αγχώδεις. Ο καλός ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να αναπληρώσει τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Οι ορμόνες αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται κάποιος τα συναισθήματά του το πρωί.

2. Περιβάλλον

Η κρεβατοκάμαρά σας είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζετε όταν ξυπνάτε. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ακαταστασία του χώρου μπορεί να προκαλέσει άγχος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε τον χώρο καθαρό και σε τάξη. Είναι επίσης χρήσιμο να προτιμάτε το φυσικό φως αντί τεχνητού φωτισμού. Επιλέξτε τέλος για το ξυπνητήρι κάποιο ευχάριστο ήχο που δεν έχετε συνδέσει με πιθανές αρνητικές εμπειρίες.

3. Κάπνισμα

Πολλοί άνθρωποι καπνίζουν για να αντιμετωπίσουν την νευρικότητα. Η νικοτίνη και άλλα επιβλαβή συστατικά του καπνού, επιδεινώνουν μακροπρόθεσμα το άγχος. Τα συμπτώματα της διακοπής του καπνίσματος λαμβάνουν χώρα ενώ κοιμάστε, δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη αν ξυπνάτε με άγχος ή νεύρα εάν καπνίσατε πριν κοιμηθείτε.

4. Διατροφή

Ελέγχετε τι τρώτε και τι πίνετε πριν κοιμηθείτε και μόλις ξυπνάτε. Προσπαθήστε να μετριάσετε την ποσότητα καφέ, ο οποίος συνδέεται με άγχος και ευερεθιστότητα. Αποφεύγετε επίσης τα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και άγχος.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr