5 υπερτροφές για ένα υγιές έντερο που λειτουργεί ρολόι

5 υπερτροφές για ένα υγιές έντερο που λειτουργεί ρολόι...

1. Κεφίρ

Το κεφίρ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υπερτροφών, τόσο για την υγεία του εντέρου, όσο και για τη γενικότερη υγεία. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους στη βόρεια περιοχή των βουνών του Καυκάσου, με τους σπόρους του να θεωρούνται ευλογία και να αναμειγνύονται με νερό ή γάλα από τους νομάδες. Αποτελεί ένα γαλακτοκομικό ρόφημα που δημιουργείται από τη ζύμωση οποιουδήποτε τύπου γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ και είναι πολύ δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη, με ιστορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να γιατρέψει τα πάντα, από φυματίωση μέχρι στομαχικές διαταραχές.

Λόγω του ότι περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (προβιοτικά), βοηθάει στην ισορροπία της μικροβιολογίας του εντέρου και είναι εύκολο να περάσει στην πέψη, αφού έχει μικρότερη πέτσα από το γιαούρτι. Πολλοί από αυτούς που το καταναλώνουν αναφέρουν βελτίωση στο φούσκωμα, τους κοιλιακούς πόνους και τη δυσκοιλιότητα, ενώ υπάρχουν και μη-γαλακτοκομικές εκδοχές του, όπου φτιάχνεται π.χ. με γάλα καρύδας. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να χρησιμεύσει και στην επούλωση πληγών, στα έλκη στομάχου, στην παλινδρόμηση των βρεφών και σε άλλες παθήσεις.

2. Κομπούχα

Άλλη μια νέα υπερτροφή-αστέρι είναι και η κομπούχα (kombucha), που είναι ουσιαστικά μια συμβίωση βακτηριδίων και μαγιάς και με πιο απλά λόγια, ένα μαύρο τσάι που έχει υποστεί διαδικασία ζύμωσης και προέρχεται από την Κίνα. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του εντοπίζεται γύρω στο 221 π.Χ., όταν «ταξίδεψε» στην Ιαπωνία κι εξαπλώθηκε στην Ινδία και την Ανατολική Ευρώπη. Πρωτοδημιουργήθηκε από μια αποικία βακτηρίων από μανιτάρι, η οποία αφέθηκε για ζύμωση. Ο συνδυασμός ζάχαρης, τσαγιού και νερού με το παραπάνω κατέληξε σε ένα αναβράζον ρόφημα, πλούσιο σε καλά βακτήρια και με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουκαρικό οξύ. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της κομπούχα σε λειτουργίες-κλειδιά του οργανισμού, στην αποτοξίνωση, την οξυγόνωση και σε φλεγμονές. Ταυτόχρονα, η κομπούχα προωθεί την παραγωγή γλυκοζαμίνης και υαλουρονικού οξέος, κάνοντας τις αρθρώσεις γερές και ευκίνητες και το δέρμα λαμπερό.

3. Βούτυρο Ghee

Μην σας τρομάζει η λέξη «βούτυρο». Το Ghee έρχεται από την αγιουβέρδα (παραδοσιακή ιατρική πρακτική της Ινδίας) και παρασκευάζεται από αργό βρασμό βούτυρου αγελάδας, όπου αφαιρείται το νερό, η πρωτεΐνη και τα σάκχαρα του γάλακτος. Αποτελεί μια τροφή με καλά λιπαρά και είναι πολύ πιο εύκολη να την χωνέψουμε, ενώ είναι ό,τι πρέπει για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το Ghee, επίσης, μέσα σε όλα, βοηθά και στο έντερο, αλλά και στον εγκέφαλο, ενώ το βουτανικό οξύ που παράγεται από αυτό βοηθάει στην εγκατάσταση καλών βακτηρίων στο έντερο.

4. Ζωμός από κόκαλα

Σε κάποιες πόλεις του κόσμου, ο ζωμός από κόκαλα εντάσσεται στα street food, ενώ από τα αρχαία χρόνια θεωρείται θεραπευτικό φαγητό, αποδεκτό από την κινέζικη ιατρική και την Αγιουρβέδα. Φτιάχνεται με κρέας σε κόκαλο που σιγοβράζει για ώρες και παρέχει άλλη μια πλούσια πηγή καλών βακτηρίων για το αδύναμο έντερο. Οι ζωμοί αυτοί μπορεί να φτιαχτούν από κοτόπουλο, μοσχάρι ή αρνί και αξίζει να έχουμε υπόψη μας ότι παλιότερα συστήματα ιατρικής πίστευαν ότι το μεδούλι των οστών περιέχει σημαντικά θεραπευτικά συστατικά. Η μάζα με υφή γέλης που δημιουργείται όταν φτιάχνουμε ζωμό από κόκαλα περιέχει σημαντικά αμινοξέα, όπως αργινίνη και γλυκίνη, τα οποία προωθούν την παραγωγή κολαγόνου, που μας χαρίζει όμορφα μαλλιά και δέρμα.

5. Αλεύρι καρύδας

Με αυτούς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη να αυξάνονται συνεχώς, το εναλλακτικό αλεύρι αρχίζει να γίνεται επιτακτική ανάγκη. Το αλεύρι καρύδας περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το μέσο αλεύρι σιτηρών, φτάνοντας τα 5 γραμμάρια ανά μερίδα. Όπως είναι γνωστό, οι φυτικές ίνες ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου και κρατούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, μειώνοντας τον κίνδυνο για φλεγμονή. Ακόμη, περιέχει λαυρικό οξύ, ένα υγιεινό κορεσμένο λιπαρό που βοηθά με την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, αλλά και με την υγεία μαλλιών και δέρματος.