Υπερτροφές που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Υπερτροφές που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Τα superfoods μπορεί να έχουν γίνει πολύ in τελευταία αλλά δεν ανακαλύφθηκαν τώρα. Υπήρχαν ανέκαθεν και στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη ποικιλία που μεγαλώνει κυριολεκτικά έξω από την πόρτα μας.

Δες 7 ελληνικά superfoods που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου.

Βαριά η καθημερινότητα ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις την πίεση στο γραφείο σε συνδυασμό με τις δουλειές του σπιτιού ή το άγχος των μαθημάτων, ενώ παράλληλα προσπαθείς να διατηρήσεις τον οργανισμό σου σε καλή κατάσταση. Η λύση των βιταμινών, των energy drinks και γενικά όλων εκείνων των χημικών μέσων είναι ξεπερασμένη. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσεις την πολυπόθητη αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος βρίσκεται στα superfoods ή αλλιώς υπετροφές, που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3) συγκριτικά με άλλες τροφές, ενώ για να λάβεις τα οφέλη τους αρκεί να καταναλώσεις ακόμη και μικρή ποσότητα. Σχεδόν κάθε χώρα έχει στην παραγωγή της έστω μία υπερτροφή και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάναμε λοιπόν μια λίστα με 7 από αυτά που αξίζει να βάλεις στην καθημερινότητά σου.

Αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα έχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και επίσης, περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά, άρα είναι πολλαπλώς ευεργετικά για την υγεία αλλά και τη σιλουέτα, καθώς μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Ελαιόλαδο. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά και με μεγάλο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο είναι η πιο διάσημη ελληνική υπετροφή. Η κατανάλωσή του συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κρόκος Κοζάνης. Αποκαλείται χρυσάφι της ελληνικής γης καθώς συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχαρικά. Ο κρόκος Κοζάνης όμως, με τα πολλά είδη αντιοξειδωτικών που περιέχει, αποδεικνύεται και χρυσάφι για την υγεία, καθώς θεωρείται οφέλιμος για το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την μνήμη, αλλά και την επιδερμίδα και έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Μαστίχα Χίου. Τα μαστιχόδεντρα «δακρύζουν» για το καλό μας και η μαστίχα Χίου πέρα από την υπέροχη γεύση που δίνει στα γλυκά, φροντίζει και την υγεία. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μειώνει, μεταξύ άλλων, τη χοληστερίνη και θεραπεύει το πεπτικό έλκος.

Μέλι. Ένα σπουδαίο φάρμακο της φύσης που οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών, έχει αντιμικροβιακή δράση, είναι αντιφλεγμωνόδες και θεωρείται σύμμαχος στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων.

Τσάι του βουνού. Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας που χρησιμοποιούσαν το τσάι του βουνού για φάρμακο. Είναι διάσημο κυρίως για την αντιφλεγμωνόδη δράση του, περιέχει όμως και θρεπτικά συστατικά που το κάνουν να έχει και αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις, ενώ συνδέεται και με την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Φιστίκια Αιγίνης. Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες τα φιστίκια Αιγίνης συγκαταλέγονται επάξια στα ελληνικά superfoods. Πέρα από την τέλεια γεύση τους μειώνουν τη χοληστερίνη και την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών και αρτηριοσκλήρυνσης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Πηγή: Medicalnews.gr