Ποιες οι επιπτώσεις για την υγεία και τη σιλουέτα μας εάν δεν τρώμε πρωινό

Ποιες οι επιπτώσεις για την υγεία και τη σιλουέτα μας εάν δεν τρώμε πρωινό

Εσείς ακολουθείτε το γνωστό ρητό που λέει «το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος»;

Ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα το πρωί μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις της ημέρας, να αποτρέψει τις κρίσεις πείνας και λιγούρας αλλά και να κρατήσει τον μεταβολισμό σας «ζωηρό» για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας.

Αρκετές επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν τα πολλαπλά οφέλη του πρωινού για την υγεία. Τις βασικότερες επιπτώσεις της συστηματικής παράλειψης του πρωινού μπορείτε να τις δείτε παρακάτω >>

1. Μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιοπάθειας: Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι άντρες που παραλείπουν το πρωινό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή να εμφανίσουν καρδιοπάθεια συγκριτικά με όσους τρώνε το πρωί. Η στέρησης τροφής καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου καθώς και τις πρωινές ώρες οδηγεί σε μεταβολικές αλλαγές που λειτουργούν εξαιρετικά επιβαρυντικά για την καρδιά.

2. Μεγαλύτερος κίνδυνος διαβήτη: Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, σε γυναίκες αυτή τη φορά, έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με 20% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Το πρωινό βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος ώστε να αποφευχθεί ο προδιαβήτης και ο διαβήτης.

3. Αύξηση του βάρους: Η παράλειψη του πρωινού δεν συνεπάγεται απαραίτητα και μείωση στη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο, αφού οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό τείνουν να υπερβάλλουν στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, καταλήγοντας να λαμβάνουν παραπανίσιες θερμίδες, άρα και να βλέπουν τον δείκτη της ζυγαριάς τους να ανεβαίνει πιο εύκολα.

4. Επιβράδυνση του μεταβολισμού: Η στέρηση τροφής βάζει το σώμα σε κατάσταση «εξοικονόμησης ενέργειας», επομένως οι μεταβολικές διεργασίες επιβραδύνονται και ο ρυθμός καύσης θερμίδων μειώνεται. Ένα καλό πρωινό θέτει σε λειτουργία τον μεταβολισμό και βοηθά στην αποτελεσματικότερη καύση των αποθεμάτων λίπους στο σώμα.

5. Έλλειψη συγκέντρωσης: Όπως κάθε όργανο του σώματος έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Δεδομένου ότι σε κάθε ηλικία είμαστε περισσότερο ενεργοί και παραγωγικοί το πρωί –είτε πρόκειται για ένα παιδί που πηγαίνει στο σχολείο είτε για έναν ενήλικα που εργάζεται– το καλό πρωινό μπορεί να δώσει στον εγκέφαλο την τόνωση που χρειάζεται για να αποδώσει. Καλό είναι το πρωινό να περιέχει μια καλή δόση ποιοτικών υδατανθράκων (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης), καθώς οι υδατάνθρακες είναι το βασικό «καύσιμο» του εγκεφάλου.

6. Κακή διάθεση: Η απορρύθμιση του σακχάρου λόγω της παράλειψης του πρωινού όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη αλλά επίσης μας στερεί και την καλή διάθεση. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία του εγκεφάλου να συνθέσει τους «νευροδιαβιβαστές της χαράς» σεροτονίνη και ντοπαμίνη όταν δεν λαμβάνει θρεπτικά συστατικά. Επίσης, το χαμηλό σάκχαρο λόγω της στέρησης τροφής οδηγεί σε νευρικότητα, κόπωση και υπνηλία που χαλάνε ακόμη περισσότερο τη διάθεσή μας.

7. Περισσότερο στρες: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις έδειξε ότι οι γυναίκες που δεν τρώνε πρωινό τείνουν να έχουν στον οργανισμό τους υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι ευρύτερα γνωστή ως «ορμόνη του στρες». Τα επίπεδα της κορτιζόλης συνδέονται στενά με τα επίπεδα του σακχάρου. Το χαμηλό σάκχαρο λόγω της παράλειψης πρωινού οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια, με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα του στρες.

Πηγή: Reader’s Digest, onmed.gr