10 φυσικοί αλλά εγγυημένοι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

10 φυσικοί αλλά εγγυημένοι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

 

Το άγχος είναι, δυστυχώς, παρόν στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Ο καθένας το βιώνει με διαφορετικό τρόπο, αποτελεί όμως για όλους παράγοντα κινδύνου για μια σειρά καταστάσεων και ασθενειών, όπως η πρόωρη γήρανση, τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και οι ψυχικές νόσοι. Αν τα συμπτώματα του άγχους επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, δείτε κάποιους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης που αποδεδειγμένα λειτουργούν.

 

1. Χαμομήλι: Τις ημέρες έντονου άγχους πίνετε τρία φλιτζάνια χαμομήλι καθημερινά. Το χαμομήλι περιέχει δύο χημικές ουσίες που βοηθούν στη χαλάρωση: την απιγενίνη και τη λουτεολίνη. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι ασθενείς με γενικευμένη διαταραχή άγχους που έλαβαν συμπληρώματα χαμομηλιού για οκτώ εβδομάδες, είδαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων άγχους σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

 

2. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα συμπτώματα των διαταραχών άγχους και ανεβάζουν τη διάθεση επειδή μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Προσπαθήστε να λαμβάνετε από ένα έως τρία γραμμάρια ωμέγα- λιπαρών οξέων καθημερινά μέσω τροφών όπως τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

 

3. Λεβάντα: Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν μασάζ με έλαιο λεβάντας ήταν πιο αισιόδοξοι και λιγότερο ανήσυχοι. Το λάδι λεβάντας συμβάλλει επίσης στη μείωση της συστολικής πίεσης, η οποία σχετίζεται με το άγχος. Βάλτε μερικές σταγόνες ελαίου λεβάντας στο μαξιλάρι ή το αφρόλουτρό σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε έλαιο λεβάντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και να κάνετε εισπνοές. Εκτός από τη λεβάντα και η βανίλια φαίνεται να έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.

 

4. Λυσίνη: Η λυσίνη είναι αμινοξύ και βασικό συστατικό των νευροδιαβιβαστών. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν συμπληρώματα λυσίνης, είχαν μειωμένα συμπτώματα άγχους και μειωμένα επίπεδα ορμονών του στρες. Η λυσίνη βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια και τα φασόλια, ενώ μπορείτε να τη λαμβάνετε και με τη μορφή συμπληρωμάτων.

 

5. Έκθεση στον ήλιο: Είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία μειώνει τα συμπτώματα αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης. Ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε το άγχος και να αποκομίσετε τα οφέλη της υπαίθριας δραστηριότητας.

 

6. Άσκηση: Οι μελέτες δείχνουν ότι αρκούν 20 λεπτά άσκησης για να μειωθούν τα συμπτώματα του άγχους. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει την κυκλοφορία των ενδορφινών στο αίμα. Πιστεύεται επίσης ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος λόγω της άσκησης, μεταβάλλει τα νευρικά κυκλώματα που ελέγχουν τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τη σεροτονίνη.

 

7. Καυτό μπάνιο με άλατα: Ένα ζεστό μπάνιο είναι πάντα χαλαρωτικό, καθώς βοηθά μέσω της αύξησης της θερμoκρασίας του σώματος στη ρύθμιση της διάθεσης και του άγχους. Για να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη, ρίξτε στη μπανιέρα μερικά άλατα Epsom, που περιέχουν θειικό μαγνήσιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνει το άγχος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αιθέρια έλαια λεβάντας ή βανίλιας.

 

8. Μειώστε την καφεΐνη: Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και μπορεί να προκαλεί άγχος και ανησυχία. Εάν δεν μπορείτε να κόψετε τον καφέ, προσπαθήστε να τον μειώσετε σε ένα φλιτζάνι την ημέρα και ελέγξτε αν υπάρχουν διαφορές στα συμπτώματα άγχους. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τον καφέ με κάποιο ρόφημα με λιγότερη καφεΐνη και περισσότερα οφέλη για την υγεία, όπως το πράσινο τσάι. Αποφεύγετε επίσης τα αναψυκτικά, τη σοκολάτα και φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη.

 

9. Προσοχή στη διατροφή: Η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα πρόσθετα σάκχαρα αυξάνουν το άγχος. Η ανεπάρκεια μαγνησίου, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου, έχουν επίσης συνδεθεί με συμπτώματα διαταραχών άγχους. Οι μελέτες συνδέουν τα προβλήματα του πεπτικού με κακή διάθεση, γι’ αυτό αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κορεσμένα λιπαρά και τα τηγανητά. Τέλος, μην παραλείπετε γεύματα, γιατί πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνεται το άγχος.

 

10. Τροφές που ανακουφίζουν το άγχος: Τα μύρτιλα και τα ροδάκινα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ανακουφίζουν το άγχος. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε μαγνήσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία ηρεμεί και βελτιώνει τη διάθεση. Η βρόμη αυξάνει επίσης την παραγωγή σεροτονίνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, προλαμβάνοντας την απότομη αύξηση του σακχάρου που επηρεάζει τη διάθεση. Το αβοκάντο, τα αυγά, το γάλα και το κρέας είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην αποφυγή του άγχους. Τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της κορτιζόλης είναι τα πορτοκάλια, όσες περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Πηγή: Reader's digest, onmed.gr