546754670549

 

Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Και όχι αδίκως καθώς τέτοια συναισθήματα βιώνουμε όταν μας διακατέχει. Είναι φυσιολογικό για κάθε άνθρωπο να νιώθει άγχος καθώς είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων.

 

Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Ο κάθε άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε στρες καταστάσεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές υποχρεώσεις.

 

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να το αποβάλεις

 

1. Αγκαλιές

 

Οι αγκαλιές είναι τόσο σημαντικές ώστε έχουν ακόμα και τη δική τους παγκόσμια μέρα (21/1). Κι αυτό γιατί είναι ένα από τα καλύτερα «φάρμακα» κατά του στρες: απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης», που μας κάνει (ανάμεσα σε άλλα) να νιώθουμε ήρεμοι. Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 8 αγκαλιές τη μέρα!

 

2. Επιστροφή στη φύση

 

Η φύση είναι η μεγαλύτερη εχθρός του στρες. Η θάλασσα, το βουνό, τα λουλούδια, τα δέντρα, οι μυρωδιές έχουν τη μαγική ιδιότητα να απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις, να καθαρίζουν το μυαλό, να σε ηρεμούν και να σε γεμίζουν με ένα αίσθημα ευφορίας, ευεξίας, αισιοδοξίας. Αν δεν είναι εφικτό, κάνε μια βόλτα σε κάποιο πάρκο ή άλσος, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο στην γειτονιά σου.

 

3. Εισπνοή – Εκπνοή

 

Όταν το σώμα είναι πιεσμένο και οι ρυθμοί της καρδιάς ανεβαίνουν, τη λύση δίνει ο διαλογισμός και οι τεχνικές εισπνοής – εκπνοής. Για να ηρεμήσετε, επικεντρωθείτε στην ανάσα σας και περιπλανηθείτε σε ξένα μέρη. Πάρτε βαθιές αναπνοές από τη μύτη, κρατήστε το οξυγόνο για 5 με 7 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, εκπνεύστε από το στόμα, σφίγγοντας παράλληλα τα χείλη (σαν να σφυρίζετε). Οι χαλαρωτικές αναπνοές θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς της καρδιάς. Επαναλάβετε την άσκηση από δέκα έως είκοσι φορές.

 

4. Άσκηση

 

Η σωματική άσκηση σε βοηθά να καθαρίσεις το μυαλό σου και μειώνει τα επίπεδα του στρες. Οι δραστηριότητες που απαιτούν την πνευματική σου συγκέντρωση όπως η yoga είναι οι καλύτερες. Ψηλά στη λίστα βρίσκουμε και το τρέξιμο σε περίπτωση που θέλεις κάτι με περισσότερη κίνηση.

 

5. Φαγητό

 

Ελάττωσε όσο μπορείς την πρόσληψη της καφεΐνης και της ζάχαρης στην διατροφή σου και προσπαθήστε να εντάξεις στη δίαιτά σου τροφές που περιορίζουν τα ποσοστά της κορτιζόλης, όπως οισύνθετοι υδατάνθρακες (ζυμαρικά, βρώμη, ψωμί, δημητριακά), πορτοκάλια, λιπαρά ψάρια και κυρίως το γάλα και το τσάι, τα οποία ανακουφίζουν από το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης.

 

6. Γέλιο

 

Βάλε γέλιο και χιούμορ στη ζωή σου. Να διαλέγεις να βλέπεις αστεία βιντεάκια, ανέκδοτα που αναρτούν οι φίλοι σου στο Facebook, να βλέπεις κωμωδίες. Στα δύσκολα, πες κάτι πιο ανάλαφρο στον εαυτό σου, δες την κατάσταση από μια χιουμοριστική πλευρά και μην αφήνεις τον εαυτό σου να ‘πέσει’ με το παραμικρό.

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr, Ελεάνα Παπαχαραλάμπους