Δισκοθήκη: Magma από την Γαλλία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Magma είναι ένα γαλλικό progressive rock συγκρότημα που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1969 από τον αυτοδίδακτο ντράμερ Christian Vander, ο οποίος ισχυρίστηκε ως έμπνευση του ένα «όραμα για το πνευματικό και οικολογικό μέλλον της ανθρωπότητας» που τον ενόχλησε βαθιά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τους άλμπουμ, το συγκρότημα αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που φεύγουν από μια καταδικασμένη Γη για να εγκατασταθούν στον πλανήτη Kobaïa. Αργότερα, η σύγκρουση προκύπτει όταν οι Κομπάι - απόγονοι των αρχικών αποίκων - συναντούν άλλους πρόσφυγες της Γης. Το στυλ του progressive rock που ανέπτυξε ο Vander με τους Magma ονομάζεται Zeuhl και έχει εφαρμοστεί σε άλλα συγκροτήματα στη Γαλλία που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο, καθώς και σε ορισμένες πρόσφατες ιαπωνικές μπάντες.

 

Ο Vander δημιούργησε μια φανταστική γλώσσα, την Kobaïan, στην οποία τραγουδιούνται οι περισσότεροι στίχοι.Σε μια συνέντευξη του 1977 με τον Vander και τον μακροχρόνιο τραγουδιστή των Magma Klaus Blasquiz, ο Blasquiz είπε ότι το Kobaïan είναι μια "φωνητική γλώσσα φτιαγμένη από στοιχεία της σλαβονικής και γερμανικής γλώσσας για να μπορεί να εκφράσει κάποια πράγματα μουσικά. Η γλώσσα έχει φυσικά μια περιεχόμενο, αλλά όχι λέξη προς λέξη». Για να γράψω μερικές λέξεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα», ήταν πραγματικά ήχοι που ήρθαν ταυτόχρονα με τη μουσική». Ωστόσο, η γλώσσα Kobaïan παραμένει αναπόσπαστο μέρος της μουσικής.

Το 1986, ιδρύθηκε η γαλλική δισκογραφική Seventh Records για να (επανα)δημοσιεύσει το έργο των Magma και Vander. Με τα χρόνια, η Seventh κυκλοφόρησε επίσης άλμπουμ από σχετικούς καλλιτέχνες όπως οι Stella Vander, Patrick Gauthier και Collectif Mu.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url