Δισκοθήκη: Ryuichi Sakamoto ταλαντούχος Γιαπωνέζος

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Ryuichi Sakamoto γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1952, πέθανε στις  28 Μαρτίου 2023, ήταν Ιάπωνας συνθέτης, παραγωγός δίσκων και ηθοποιός που είχε ακολουθήσει μια ποικιλία στυλ ως σόλο καλλιτέχνης και ως μέλος της Yellow Magic Orchestra (YMO). ). Με τους συμπαίκτες του στο συγκρότημα Haruomi Hosono και Yukihiro Takahashi, ο Sakamoto επηρέασε και πρωτοστάτησε σε μια σειρά από είδη ηλεκτρονικής μουσικής.

Ο Sakamoto ξεκίνησε την καριέρα του ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1970 ως μουσικός, παραγωγός και ενορχηστρωτής. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1978 ως συνιδρυτής των YMO. Ταυτόχρονα ακολούθησε σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας το πειραματικό ηλεκτρονικό fusion άλμπουμ Thousand Knives το 1978. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το άλμπουμ B-2 Unit. Περιλάμβανε το κομμάτι "Riot in Lagos", το οποίο ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη της electro και της hip hop μουσικής.Συνέχισε με την παραγωγή περισσότερων σόλο δίσκων και συνεργάστηκε με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι David Sylvian, Carsten Nicolai, Youssou N'Dour και Fennesz. Ο Sakamoto συνέθεσε μουσική για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992, και η σύνθεσή του "Energy Flow" (1999) ήταν το πρώτο ορχηστρικό νούμερο ένα σινγκλ στην ιστορία των τσαρτ Oricon της Ιαπωνίας.

Ως συνθέτης μουσικής ταινιών, ο Sakamoto έχει κερδίσει ένα Όσκαρ, ένα BAFTA, ένα Grammy και 2 Χρυσές Σφαίρες.το  Merry Christmas, Mr. Lawrence   (1983) σηματοδότησε το ντεμπούτο του τόσο ως ηθοποιός όσο και ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. Το κύριο θέμα του προσαρμόστηκε στο single "Forbidden Colours" που έγινε διεθνής επιτυχία. Η πιο επιτυχημένη δουλειά του ως συνθέτης ταινιών ήταν ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (1987), και μετά συνέχισε να κερδίζει επαίνους συνθέτοντας για ταινίες όπως The Sheltering Sky (1990), Little Buddha (1993) και The Revenant (2015). Κατά καιρούς, ο Sakamoto έχει επίσης εργαστεί ως συνθέτης και σεναριογράφος σε anime και βιντεοπαιχνίδια. Το 2009, τιμήθηκε με το Ordre des Arts et des Lettres από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας για τη συνεισφορά του στη μουσική.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url